Washingtonban beintettek Kovács Zoltánnak

Washingtonban beintettek Kovács Zoltánnak

A kormányszóvivő nagyon viccesen a demokratikus alapelveket és a másik oldal tiszteletben tartását hiányolja.mf.jpg

Kovács Zoltán egy kritikus cikkre akart válaszolni a Washington Postban, de elutasították. Majd egy másikra, de azt is. Azt javasolták neki, hogy véleményét tegye be kommentbe az eredeti cikkek alá, ami egyenlő azzal,

mintha a szerkesztő a középső ujját mutatta volna fel neki.

Ezt maga Kovács interpretálta így, aki az esetről beszámolt angol nyelvű blogjában, az About Hungaryben.

A kormányszóvivő sérelmezi, hogy nem lehet “kiegyensúlyozott” véleményt olvasni Magyarországról (ill. inkább az Orbán-kormányról) a WP-ban, és nem ad teret az ellenkező nézeteknek sem.

Kovács elvárná a audiatur et altera pars (hallgattassék meg a másik fél is) elvének alkalmazását, ámbár azt nem annyira emlegeti, hogy Magyarországon ők erre lehetőséget adnának a választóknak, és nem törekednének a vélemények kizárólagosságára a közpénzből finanszírozott kormány- és Fidesz-médiában vagy konzultációnak nevezett agymosó propagandájukban.

Kovácsot ez a kommunisták időszakára emlékezteti. Illetve nem is ez, hanem a WP szerkesztési gyakorlata, amelyik nem engedi terjeszteni a Fidesz-propagandát.

kz_2_1.jpgKülönösen érdekes látni, amint a demokratikus alapelveket és a másik oldal tiszteletben tartását követeli egy olyan kormány szóvivője, amelyik

  • már maga is illiberálisnak nevezi magát,
  • egy egyetem bezárásával fenyegetőzött, annak nem megfelelő politikai nézeteire hivatkozva,
  • civil szervezeteket bélyegez meg, akik külföldről fogadnak el támogatást, de közpénzt csak a saját ideológiáját kiszolgáló szervezeteknek juttat.

A vélemények tiszteletben tartása amúgy is csak azoknak jár, akik ugyanazon (ti. a létező) tényekről fejtenék ki alternatív álláspontjukat. A jelenlegi magyar kormány azonban arról ismert – ezek szerint már Washingtonban is -, hogy nem a véleményét igazítja  ténykehez, hanem fordítva, alternatív tényeket fabrikál álláspontjának igazolásához.

Ennek legfrissebb példája, hogy létezik egy bevándoroltató világösszeesküvés (az ún. Soros-terv), 9 millió forintot kellene fizetni a migránsoknak, vagy hogy egyáltalán Magyarországot migráció vagy terror fenyegetné. (De szívesen kitalálnak újabb konteókat is, legutóbb például a zaklatási botrányokról.)

Az Orbán-kormány politikai állításainak a valósághoz legfeljebb véletlenül van köze.

A WP akkor hibázott volna, ha teret enged Kovács véleményének, amivel úgy állítja be, mintha 2 egyenrangú nézetről volna szó: az alaposan érvelt kritika is ugyanúgy elfogadható a művelt olvasó számára, mint az Orbán-kormány a habókos, cinikus vagy egyenesen fasisztoid elméletei. 

A WP nem tehet úgy, mintha elfogadható lenne, hogy az igazság nem episztemológiai kérdés, hogy véleményünk igazolásához szabadon lehetne letagadni vagy kitalálni tényeket. Leszoktak arról, hogy arra figyeljenek, amit Orbánék mondanak. Azt nézik, mi az, amit csinálnak.

Facebook Comments