A gyilkos robotok betiltásáért indult kampány az Egyesült Államokban, Magyarországon lovas századot képzünk

A gyilkos robotok betiltásáért indult kampány az Egyesült Államokban, Magyarországon lovas századot képzünk

Nem vicc, vagy kacsa: híres tudósok egy csoportja kéri az ENSZ-et, hogy tiltsák be gyilkos robotok alkalmazását, míg Magyarországon újraindult a lovas katonák kiképzése.

gyilkos_robotok.jpg

Az utolsó lovas katonákat – ha a történelmi ismereteink nem csalnak – az orosz tankok ellen vetették be a lengyelek a II. világháború elején, az eredményt ismerjük. Azóta a lovas katona maximum dísznek jó: semmit sem ér a páncélozott, modern hadseregekkel szemben. Különösen élesen rajzolódik ki a lovas katonaság idejétmúltsága, ha megnézzük az alábbi kis videót a robotokkal vívott háborúról:

 

Annak ellenére, hogy a lovas katona remek célpont egy háborúban, szinte ajándék volt már a múlt században az ellenségnek, a Magyar Honvédség első lovaskatona csoportja már letette az esküt, a múlt héten pedig háromnapos intenzív alapkiképzésen is átesett.

A Sonline.hu beszámolója szerint tizennyolc kaposvári a Kaposvári Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Szakasz tagja lett. Az alapkiképzésen részt vett Decsi Katalin a lapnak elmondta, hogy

“elsősorban a magyar öntudatom miatt vállaltam a feladatot, valamint a plusz lovaglási lehetőség vonzott.”

A kiképzést vezető Nevelős László alezredes szerint a

“mai, modern hadviselésben is helye van a lovaknak, mert olyan terepen is jól, illetve gyorsan lehet mozogni velük, ahová járművekkel nem lehet eljutni. A hadkiegészítő parancsnokságon kell jelentkeznie, aki katona szeretne lenni, ám azt megszűrik, kiből lehet lovas.” 

Nevelős Zászló valószínűleg sosem látta a fenti videót, vagy hallott a gyilkos robotokról, különben nem beszélt volna ekkora botorságot a médiának. Az alezredes hozzátette, hogy a honvédség célja megyénként egy-egy tartalékos lovas szakasz kiállítása, hozzá egy 500 lóra tervezett ménes felállítása.

Abszurd a végtelenségig: Magyarország lesz az első, aki ménesekkel száll szembe a robotseregekkel.

Valószínűleg a Sonline.hu által megszólaltatott katonák sem láttak még gyilkos drónokat. Pedig elég

  • egy arcszkenner (mobiltelefonban van),
  • egy repülő, önvezérlő drón (kereskedelmi forgalomban kapható évek óta)
  • és egy apró bomba.

A drón önmagát vezérli el a bevetési területre, megkeresi és azonosítja a célpontot önállóan, majd becsapódik a célpontba, aprócska lyukat vágva az illető fejébe.

A drónt ráadásul nem kell kiképezni, etetni és nincs bérköltség. Mindig, mindenkor bevethető és sosem céloz mellé, mert nem ismer semmilyen kegyelmet. 

A 444-en találtuk ezt a videót, de augusztusban az Origo is lehozta: az autonóm támadó fegyverek, a harci robotok – úgynevezett gyilkos robotok – betiltását követelve nyílt levelet írt több mint száz robottechnikával és mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalkozás vezetője az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ).  

A levelet vasárnap a mesterséges intelligenciáról szóló nemzetközi konferencián, Melbourne-ben hozta nyilvánosságra a Future of Life közhasznú intézet. Ebben Elon Musk, a Tesla alapítója és 115 további cégvezető “a háborúskodás harmadik forradalmának” veszélyeire hívja fel a figyelmet.  

“A halálos autonóm fegyverek olyan háborút vívhatnak, amely sokkal nagyobb és gyorsabb lehet, mint amit az ember képes felfogni” –

olvasható a levélben. Az “iszonyat fegyvereivé” válhatnak, fegyverekké, amelyeket zsarnokok és terroristák az ártatlan lakosság ellen vethetnek be, vagy fegyverekké, melyeket ha meghackelnek, kontrollálhatatlanná válhatnak – írták.

A Future of Life Institute kisfilmje a Youtube-on azért megrázó, mert pontosan mutatja be ennek az olcsó tömegpusztító fegyvernek a kiváló alkalmazhatóságát. A „Mészárbotok” (Slaughterbots) című, kevesebb mint nyolc perces alkotás a nem túl távoli, elképzelhető jövőjében miniatürizált, autonóm drónokkal vadásszák le ellenfeleiket, a történetben éppen a szabadságjogaikért kiálló egyetemista aktivistákat a korrupt politikusok.

A robotok, amik a filmben szerepelnek, már most elkészíthetőek, hiszen a technológia a rendelkezésre áll akár a tömeggyártáshoz. A film készítői erre, illetve még inkább arra akarták felhívni a figyelmüket, hogy már most, megelőző jelleggel szabályozni, vagy még inkább tiltani kéne az ilyen és ehhez hasonló, autonóm gyilkos robotok fejlesztését. A filmet hétfőn az ENSZ hagyományos fegyvereket szabályozó egyezményéről tartott konferenciáján is bemutatta a Kampány a Gyilkos Robotok Megállításáért nevű szervezet és a Kaliforniai Egyetem berkley-i fakultásának vezető mesterségesintelligencia-kutatója, Stuart Russel.

„A filmben bemutatott technológia szimplán a már jelenleg is létező kapacitások integrálásával megalkotható. Ez nem scifi. Mi több, egy ilyen robot könnyebben megvalósítható az önjáró autónál, aminek sokkal szigorúbb minőségi és biztonsági szabványoknak kell megfelelnie”

– mondta Russel a Guardiannek.

Az aggályok korántsem alaptalanok, különös tekintettel arra, hogy a hadseregek már most a legnagyobb anyagi támogatói a mesterségesintelligenia- és robotikai kutatásoknak – írta a 444.

Sajnos a gyilkos, repülő robotok elől a ló sem tud elfutni. Vajon tudja ezt a Magyar Honvédség? 

Facebook Comments