Gulyás Mártonék eldádázták, majd bepelenkázták a teljes magyar ellenzéket

Gulyás Mártonék eldádázták, majd bepelenkázták a teljes magyar ellenzéket

A hétvégén a Gödör klubban összehozták az egész ellenzéket, majd vasárnap több figyelemfelhívó akciót hajtottak végre. Közben a legfontosabb hír az MSZP-DK tájáról: egymásnak üzengetnek a pártelnökök. 

kozos_orszag_mozgalom_zsidaynal.jpg

 Mit csinált a Közös Ország Mozgalom a hétvégén?

  • elfoglalták Orbán Ráhel haverjának éttermét, felhívva a figyelmet a korrupcióra;
  • átnevezték az ügyészséget, felhívva a figyelmet a Fidesz-állam működésére;
  • bejelentették, hogy mind a 106 körzetben fel fogják mérni, ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt és egy asztalhoz ültették az ellenzéki pártokat.

Mit csinált például az MSZP és a DK a hétvégén?

Az MSZP vezetője, Molnár Gyula az “Európa, a nők esélye, 25 év” című, az Európai Szocialisták Pártja és a 25 éves fennállását ünneplő MSZP nőtagozatának közös rendezvényén azt ígérte: mire az “ünnepi díszek felkerülnek a fára”, elő is készítik az ellenzéki megállapodást. Üzent is a tárgyalópartnereinek: “ne simliskedjenek, ne ügyeskedjenek”, és ne használják ki, hogy pártja ennyire nyitott a megállapodásra. Kiemelte, a győzelemhez nem elég a “meglévők intelligens újraosztása”, az együttműködés akkor ér valamit, ha képesek megállapodni közös jelöltekben és egy közös kihívóban.

A DK vezetője, Gyurcsány Ferenc Salgótarjánban kampányolt és azt ígérte a 600 fős közönségének: azt ígérte: összehozzák Magyarországot, hogy a haza, a nemzet sokak, mindannyiuk reménysége, a felemelkedés országa legyen.

Hihetetlen a kontraszt, ha a két hírt egymás mellé rakjuk.

Olyan, mintha a Közös Ország Mozgalom elkezdett volna alternatív ellenzékként működni, mert az ellenzéki pártok – mint a fentiekből kiolvasható – nem nagyon jeleskednek abban, hogy bármi érdemi változás történjen a 2018-as választásokon. Sőt, azt is kijelenthetjük az utóbbi hetek, hónapok hírei alapján:

az ellenzék feladta, már csak a második, harmadik, sokadik helyért küzdenek, nem a rendszer leváltásáért.

A Közös Ország azonban hiába működik alternatív ellenzékként, ez a maximum, amit megtehet: az ellenzéki pártok helyett nem nyerhetik meg a választásokat. (Pedig lehet, több esélyük lenne.)

Ezzel a tevékenységükkel azonban az a gond, hogy egyszerre segíti az ellenzéket, de egyben rá is mutat arra, mennyire töketlenek az ellenzéki pártok. Gulyás Márton mozgalma valószínűleg belátta, hogy a választási rendszert nem fog sikerülni megreformálni, ellenben rengeteg más támadási pontot hagy a NER magán, amit ki is használtak.

Az akcióik is ütősek voltak, ugyanakkor ötletesek: az aktivisták, közösen a Város Mindenkié-csoporttal először vasárnap a Budai Várban Zsidai Roy, Orbán Ráhel barátja és üzlettársa éttermébe ültek be transzparensekkel. Közölték a sajtóval:

“ma Magyarországon kizárólag a miniszterelnök családjának, azok tagjainak, és a hozzájuk szorosan kötődő strómanoknak van lehetőségük a gyarapodásra: nekik írják a törvényeket, számukra legalizálják a közvagyon megrablását jogszabályokkal, rendeletekkel, ahogy éppen a szükség kívánja”.

Az étterem-hotelnek helyet adó épületet a Budavári Önkormányzat messze áron alul adta bérbe a vállalkozás tulajdonosainak, akik így szerintük “a közvagyont magáncélú profitszerzésre használhatják”. A Mozgalom azt követeli, hogy az önkormányzat ne vállalkozóknak adjon olcsó bérleményt, hanem rászorulók kapjanak inkább lakást. 

“Ma Magyarországon pedig ez a rend: aki közel áll az Orbán-családhoz, annak nyílnak lehetőségek, sőt csak azoknak nyílnak lehetőség. Nekik szabadon lehet rabolniuk és megkárosítaniuk a közvagyont, nekik megadatik a gyarapodás”

– írták még az akció előtt kiadott közleményükben.

Az Index tudósítója szerint a rendőrök nem tudtak intézkedni, hiába hívta ki az étterem őket, mert a mozgalmárok csak beültek egy étterembe, ami nem jogsértő. Az akciót vasárnap este a főügyészségen folytatták, ahol a főügyészség tábláját kicserélték egy saját gyártású táblára, amire az volt írva:

Mészáros Lőrinc meggazdagodásáért és büntetlenségének biztosításáért felelős Legfőbb Ügyészség.

Az Indexnek nyilatkozó aktivisták azt mondták: úgy látják, a Legfőbb Ügyészség legfontosabb feladata ma nem a közrend és a közvagyon védelme, hanem az, ami a táblán szerepel. A rendőrség itt viszont már közbelépett: igazoltatták az aktivistákat, tájékoztatták őket arról, hogy szabálysértést követnek el a tábla kihelyezésével, majd leszedették a táblát.

Korábban, szombat délután a Gödör Klubba hozta össze az ellenzéket a mozgalom, hogy megbeszéljék, hogyan fussanak neki a jövő évi választásokra.

Az eseményről tudósító 444 meg is jegyzi: a Közös Ország hónapok óta próbálkozik azzal, hogy a rengeteg belső feszültségtől terhelt ellenzéki pártokat az összefogás, vagy legalább a minél szorosabb közös koordináció felé terelje. Ezt a célt szolgálta az Alkotmány utcában felállított Agóra is, ahol egy új, a jelenleginél jóval arányosabb választási törvény tervezetét rakták össze az ellenzéki pártok, illetve próbálkoztak közös tüntetés szervezésével is október 23-ára, de ebből végül több párt is kihátrált.

A szombati programra a szervezők a Jobbik kivételével hívták meg az ellenzéki pártok képviselőit, végül a Momentum és az LMP nem küldött senkit, így Gyurcsány Ferenc (DK), Fodor Gábor (Liberálisok), Gőgös Zoltán (MSZP), Kajdi József (MOMA) és Karácsony Gergely (Együtt-Párbeszéd) vett részt a rendezvényen.

A Közös Ország szervezői két projektbe próbálják most bevonni a pártokat.

  1. Megpróbálták összehozni az ellenzéki pártokat azokkal a szakmai szervezetekkel, rendszerkritikus mozgalmakkal, melyek az elmúlt hét évben egy-egy szakpolitikai téma mentén próbáltak tárgyalási pozícióba kerülni, fogalmaztak meg javaslatokat, de önmagukban nem jártak sok sikerrel.
  2. Három közvélemény-kutató, a Medián, a Tárki és a Závecz részvételével egy konzorciumot hoznak létre, és egy közösségi finanszírozási kampány segítségével január végén, február elején megmérnék a választókörzetekben, ki számít helyben a legesélyesebb ellenzéki jelöltnek. 

Gulyás elmondása szerint azt látni, hogy az ellenzéki pártok jelenleg nem akarnak vagy nem tudnak szorosabb szövetségi politikát folytatni, hiába van erre egy erős társadalmi igény. Ezek a közvélemény-kutatások szerinte abban segíthetnek, hogy a 106 körzetben ennek ellenére is javuljon a koordináció lehetősége.

Facebook Comments