Az Orbán-rezsim kedvezményes hiteleket és politikai támogatást ajánlott fel a népirtó diktatúrának

Az Orbán-rezsim kedvezményes hiteleket és politikai támogatást ajánlott fel a népirtó diktatúrának

Megint megtalálta a zsák a foltját.szpm.jpeg

Mianmar (korábbi nevén Burma) legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy az állami hadsereg a falvaik felgyújtásával elkezdte elüldözni az ország legnagyobb etnikai kisebbségét, a muszlim vallású rohingjákat. Elvileg a köztük megbúvó szélsőségesekre hivatkozva, nem hivatalosan persze azért, mert Burmában illegális bevándorlóknak tekintik a rohingjákat.

Augusztus óta több mint félmillió rohingja menekült el Bangladesbe.

Az etnikai homogenitás nevében az illegális bevándorlás ellen küzdő ország?

Rokonlelkek. A helyzet tehát tökéletesen megérett arra, hogy az Orbán-rezsim felvegye a kapcsolatot Mianmarral.

Szijjártó külügyminiszter egy kétnapos Ázsia-Európa csúcsra érkezett az országba, de a többiek távoztával még maradt, és bilaterális kapcsolatépítésbe kezdett. Fogadta  Aung Szan Szú Kji államtanácsos, külügyminiszter, Htin Kiav elnök (a képen), Mjo Thein Gji oktatási és Than Mjint kereskedelmi miniszter is.

Az ilyen emberirtó, etnikai tisztogató államokat, mint amilyen Mianmar is, minden civilizált ország mélyen megveti, az Orbán-rezsim tehát vetélytársak nélkül marad, amikor a nemzetközi elszigeteltség ellen anyagi és politikai támogatást ígér némi bakisért cserébe. (Ugyanezt kísérelte meg a jelenlegi magyar kormány a Fülöp-szigeteken is, ahol az emberek ezreit a nyílt színen, bírósági eljárás nélkül, statáriálisan kivégeztető Duterte-rezsimmel próbál bizniszelni.)

Szijjártó közölte az ajánlatát burmaiakkal, amiről az MTI-nek telefonon számolt be:

  • Magyarország kedvezményes hiteleket ajánlott fel.
  • Magyarország támogatja Mianmart a nemzetközi szervezetekben is. 
  • Emellett megállapodás született arról, hogy 30 mianmari hallgató tanulhat ösztöndíjjal Magyarországon.

A tárcavezető emellett elmondta, hogy több olyan magyar vállalat is megjelent a mianmari piacon, melyek a digitális gazdasági átállást segítik, tovább segítve Mianmar versenyképességének javítását. Magyarul: 

az anyagi és politikai támogatásért cserébe az Orbán-rezsim elvárja, hogy az általa kijelölt vállalatokat zsíros állami megrendelésekkel honorálják Burmában.

A népirtással és a kiűzéssel amúgy minden a legnagyobb rendeben van. Szijjártó szerint “Aung Szan Szú Kji a közelmúltban a helyszínen, Arakán államban járt, és biztosította az ott élőket, hogy szavatolják a biztonságukat”.

Nem tette hozzá, hogy persze csak akkor, ha már Bangladesben lesznek.

Az külön vicces, hogy az Orbán-rezsim támogatja Mianmart a demokratikus intézményrendszer maradéktalan kiépítéséhez szükséges reformokban. Az a legvalószínűbb, hogy egyszerű elírásról van szó, és Szijjártó maradéktalan kiépítés helyett maradéktalan leépítésről beszélt, csak hát a távolság.

A külügyminiszter az MTI-nek azt is elmondta,

Mianmar súlyos kihívásokkal néz szembe, és ha nem tud rajtuk úrrá lenni, akkor több százezres migrációs hullám indulhat el, amely nem fog megállni Bangladesben vagy a környező országokban, hanem nagyrészt Európába fog irányulni.

Nem kizárt, hogy nem tűnt fel neki, hogy

  1. a több százezres migrációs hullám már elindult,
  2. egyelőre semmi sem utal arra, hogy Európát valaha is érintené.

Bár az Orbán-rezsim ezt nyilván nem bánná. Meg lehetne akkor konzultálni nemzetileg így a kampányban. Vagy a következőben.

Facebook Comments