Megduplázza a Fidesz a parlamenti fizetéseket, de csak azokat

Megduplázza a Fidesz a parlamenti fizetéseket, de csak azokat

Mindenki másé változatlan marad. parl_1.jpg

Gulyás Gergely frakcióvezető. Hende Csaba törvényalkotási bizottsági elnök és Répássy Róbert alelnök (mindannyian: Fidesz) aláírásával került fel a parlament honpapjára kedden az a törvényjavaslat, amelyik saját ún. életpálya-modellt hoz létre az Országgyűlés hivatalában dolgozó tisztviselők számára, akik mostanáig a normális köztisztviselői törvény hatálya alá tartoztak.

A tervezet saját fizetési szabályokat állapít meg számukra. A Normakontroll nevű Facebook-oldal ezt így összegzi:

A javaslat szerint a Parlament tisztviselőinek illetményalapja a KSH által közzétett két évvel korábbi nemzetgazdasági átlagos bruttó kereset lesz, 2018-ra a 2016-os összeg az irányadó, ami 263.171 Ft. Az évek számától függő szorzókkal ez 395 ezertől 684 ezer forintig terjedő alapilletményt fog jelenteni.

Hozzávetőleg duplájára emelkedik az érintettek fizetése.

A törvényjavaslat indoklása egyáltalán nem indokolja ezt a jelentős jövedelemnövelést, tulajdonképpen nem is említi, általánosságban csak annyit mond, hogy a saját életpálya-modellre a parlamenti hivatali munka presztízse miatt van szükség.

Az Országgyűlés hivatalának dolgozói eddig a köztisztviselői törvény hatálya alá tartoztak, akik bérezése nem egy független gazdasági mutatóhoz (a két évvel korábbi nemzetgazdasági átlagos bruttó kereset), hanem kizárólag egy törvényben meghatározott számhoz, az ún. köztisztviselői illetményalaphoz kötött, ennek valamilyen – beosztástól, illetve a pályán töltött időtől függő – szorzatát kapják kézhez,

Az illetményalap jelenleg 38650 forint, a Normakontroll szerint egy diplomás beosztott közszolga havi illetménye pótlékok nélkül 179 ezer és 348 ezer forint között van. 

A illetményalap összege 2008(!) óta nem változott,

hiába teljesített jobban, meg erősödött Magyarország (vagy állította ezt róla a kormánypropaganda).

Jó okkal feltételezhető, hogy ez a közeljövőben már nem is fog változni, máskülönben nem lett volna szükség az országgyűlési dolgozók bérének megduplázására külön jogszabály-tervezetet benyújtani.

A törvényjavaslat a parlamenti tisztviselők számára 395 ezertől 684 ezer forintig terjedő alapilletményt fog jelenteni.

Mert, ugye, mindenki egyenlő, kivéve azokat, akiket a Fidesz külön törvényben nyilvánít egyenlőbbeknek.

Facebook Comments