Menekülnek Szijjártó emberei a külügyből

Menekülnek Szijjártó emberei a külügyből

Ami előrevetítheti, hogy főnökük is távozik, és új pályára kerül.szp_8.jpg

A Magyar Nemzet írt arról, hogy újabb felsővezető pályázik nagyköveti pozícióra Szijjártó Péter tárcájától. Benkő Levente Csongor helyettes államtitkárt  jövő héten hallgatja meg a parlament külügyi bizottsága, ami szükséges a nagyköveti kinevezéséhez a tel-avivi magyar nagykövetségé élére.

Benkő előtt másik 2 helyettes államtitkárt is nagyköveti posztra jelölt Szijjártó:

  • Csutora Zsolt keleti nyitásért felelős helyettes államtitkár Minszkben
  • Bus Szilveszter déli nyitásért felelős helyettes államtitkár Bangkokban lesz nagykövet.

A helyettes államtitkártok távozása jelentheti az is vége a keleti és a déli nyitásnak, vagy azt, hogy a külügyminiszter bizalmi emberei távoznak sorra.

Az eléggé valószínűtlen, hogy mindannyiukban egyszerre veszítették el a bizalmát Szijjártó. Az már inkább, hogy

azért távoznak, mert a főnökük is erre készül.

Az egyik lehetséges ok, hogy esetleg elveszíti a Fidesz a választást, és ezért lesz váltás a külügy élén, de ez a jelenlegi adatok, illetve az ellenzéki széttagoltság miatt pillanatnyilag nem életszerű.

Az ellenkezője már inkább: Orbán olyannyira biztos a jövő évi választási győzelmében, hogy már elkezdte szervezni az új kormánystruktúrát.

Ennek az egyik jele lehet az, hogy szeptember óta Lázár  kancelláriaminiszter nyilvánosan is többször beszélt arról, hogy nem kíván a kormány tagja maradni, visszatérne inkább a hódmezővásárhelyi választókerületbe. Ez arra utal, hogy

Lázár nem elégedett az új kormányban számára kijelölt szereppel.

Egy további jel lehet Szijjártó embereinek távozása: az Orbán szóvivőjéből külügyminiszterré emelt futsaljátékosnak új pozíciót ígérhetett Orbán, ahová azonban nem viheti magával eddigi klienseit.

Hogy  mi lehet ez a pozíció, azt egyelőre még találgatni se nagyon lehet: Orbán egy újabb kétharmaddal teljesen átszervezheti nemcsak a kormánystruktúrát, hanem a teljes magyarországi politikai berendezkedést is. A gránitszilárdságú alaptörvény elbírja majd a sokadik módosítását.

A Nemzet mindenesetre úgy spekulál, Szijjártó a távozni készülő Lázár helyére lehetne logikus választás, de ez nem több ötletelésnél.

A mozgolódás viszont jelzi, hogy készül valami. Orbán már tudja, hogy mi, és szokatlan módon annyira biztos a választási győzelmében, hogy a hozzá közel álló kormánytagokat be is avatta a terveibe.

Facebook Comments