Mostantól ártatlan embereket is mutogathatnak bilincsben az Alkotmánybíróság döntése szerint

Mostantól ártatlan embereket is mutogathatnak bilincsben az Alkotmánybíróság döntése szerint

bilincs1-650x4351.jpg

Rendőri kísérettel, bilincsben, vezetőszáron cibáltnak egy embert. Önnek mi jut eszébe, ha meglát egy ilyen jelenete?

  • Ártatlan lehet, illetve megilleti az ártatlanság vélelme
  • Bűnöző

Mindenki őszintén nézzen magába, és úgy döntsön: valójában milyen negatív érzéseket társít egy ilyen képhez. A kérdés azért fontos, mert úgy néz ki, mostantól a még el sem ítélt, tiszta erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező, büntetlen előéletű emberekről is használhat a sajtó olyan fotókat, amin ily módon a bűnösség látszatát keltik.

A bilincsben, vezetőszíjon ábrázoló képekkel kapcsolatban Hunvald György, VII. kerületi szocialista ex polgármester veszített pert. Hunvald azért perelte be a különböző internetes sajtóorgánumokat, mert álláspontja szerint azok az ő engedélye nélkül készített felvételek felhasználásával megsértették a képmás védelméhez fűződő jogát. Arról nem beszélve, hogy szerinte (és szerintünk is) ezek az ítélethirdetés előtt közölt fotók azt a látszatot keltettek, hogy ő bűnös.

A Kúria azonban kimondta, hogy “a közérdeklődésre számot tartó eseményről tudósítás joga elsőbbséget élvez a felperes képmás védelméhez fűződő jogához képest”, az Alkotmánybíróság (Ab) múlt héten pedig meg is erősítette ezt. Továbbá az Ab véleménye szerint nem állapítható meg, hogy a bilincses fotók közlésére azért került sor, hogy Hunvaldot bűnösnek mutassák be a nyilvánosság előtt.

Hát persze. A 2010-es kormányváltást követően minden hírműsor azzal a látványossággal kezdődött, hogy a volt szocialista kormány tisztviselőit bilincsbe verve vezették el a rendőrök.

Jellemző módon egyébként a csaknem 1800 elszámoltatási vizsgálatból csupán 61 esetben (3%) született büntetőfeljelentés. Ezek közül mindössze 7 esetben (0,3%) történt vádemelés. Juhász Ferencet, Szilvásy Györgyöt, Molnár Gyulát, Weinek Leonárdot, Laborc Sándort felmentette a bíróság. A maradék ügyekben is csak részben állapították meg a bűnösséget, a vádlottaknak pedig általában felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a bíróság.

A BKV-ügyben Hagyót is csak felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, és sem a nokiás dobozt, sem a maffiavádat nem bizonyították rá. Ennek ellenére a volt főpolgármester-helyettes 9 hónapon keresztül ült előzetes letartóztatásban, ahol súlyos egészségkárosodást szenvedett. Fogvatartását pedig háromszor is meghosszabbították érdemi indoklás nélkül.

A Kúria és az Ab állásfoglalásában az a legrosszabb, hogy e precedens értékű ítélet szörnyű fegyvert ad a Fidesz kezébe. A jövőben Orbánék bármely politikai ellenfeléről legálisan mutogathat a sajtó olyan felvételeket, ami egyértelműen a bűnösség látszatát kelti.

Mi lesz a következő? Hogy a fideszesek büntetlenül teljesen ártatlan ellenzéki politikusok fiktív rabosító fotóival tapétázzák ki Magyarországot? Ja várjunk csak, már ez is megtörtént…

bohocplakat.jpg

Facebook Comments