Bakondi vallott: összeomlott a sorosozós-migráncsozós gyűlöletpropaganda, méghozzá élőben, az M1-en

Bakondi vallott: összeomlott a sorosozós-migráncsozós gyűlöletpropaganda, méghozzá élőben, az M1-en

Atyavilág, Soros-bérenc lett a menekültek ellen hergelő „belbiztonsági tanácsadóból”?!bakondi_m1.jpeg

Bakondi György vasárnap az M1-en

békülékeny hangnemben,

sőt, mondhatjuk,

pozitívan nyilatkozott

az észt elnökség menekültügyi javaslatáról – ilyenre évek óta nem volt példa, hogy egy magyar kormányzati politikus egy uniós javaslatot dicsérjen.

Sehol nem röpködtek olyan kifejezések, hogy

  • Soros-terv,
  • iszlám terroristák
  • miráncsos zombihordák
  • erőszakos betelepítés
  • Brüsszel

és még ki tudja.

Az egyszeri Fidesz-szavazó most nyilván csalódott, Habonyék pedig kénytelenek lesznek újabb mumust kitalálni Brüsszel helyett. (Brüsszel amúgy egy város Belgiumban, szögezzük le az egyszeri Fidesz-szavazók és trollok kedvéért.)

Bakondi az észt EU-elnökség javaslatát kommentálta, amely a dublini rendszer reformját jelenti és ahogy eddig sem,

a jövőben sem tartalmazna állandó, kötelező jellegű áthelyezési kvótákat.

A javaslatot az észt elnökség mutatta be pár napja és teljesen kihúzza a fideszes propaganda lába alól a talajt: ugyanis sehol sem szerepel benne az, hogy kötelező lenne menekülteket befogadnia bármelyik tagországnak. (Az aktuális „nemzeti konzultációs”, Soros-terves hazugságoktól pedig természetesen nagyon messze áll.)

Mit tartalmaz az új javaslat?

Az új tervezet elsősorban azokra a menekültekre fókuszál, akik már Európában vannak, és kérték a menedékjogot, vagyis a másik országba való áthelyezésükre kínál alternatívát.

A észtek ötlete értelmében az Európai Bizottság felállítana egy úgynevezett korai előrejelző rendszert, és az első fázisban, amikor a tagországok valamelyikében megnő a bevándorlási nyomás, az EU önkéntes anyagi vagy logisztikai támogatást kérne a társállamoktól. A második fázisban, ha a menedékjogi kérelmek száma átlépné egy, az ország teherbíró képességét figyelembe vevő, meghatározott mutató 150 százalékát, akkor kötelező lenne a segítségnyújtás. Ez azonban a menedékkérők áthelyezése helyett teljesíthető lenne például anyagi támogatással, esetleg szakemberek, felszerelések küldésével.

Jüri Laas észt uniós elnökségi szóvivő „tisztességes, kiegyensúlyozott és működőképes kompromisszumnak” nevezte országa javaslatát, amelynek szakértők szerint az a fő célja, hogy kimozdítsa a holtpontról a dublini szabályozás reformtervezetéről nagyjából másfél éve megrekedt tárgyalásokat. (A tárgyalások megrekedése elsősorban a magyar kormány sara egyébként, amely sosem akart megállapodni, hiszen akkor nem riogathatna a migráncsokkal.) A dublini rendszer átalakításáról az Európai Tanács, vagyis az egyes tagállamok vezetői fognak majd dönteni, várhatóan a jövő év folyamán.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója tegnap este a királyi tévében, az M1-en kénytelen volt elismerni, hogy „a javaslat reménykeltő”. Mindez azért tragédia az Orbán-kormány számára, mert az utóbbi pár év kormányzását és jövőre az újraválasztásukat erre a konfliktusra építették fel: a nagy csatára „Brüsszellel” és Sorossal. (Említettük már, hogy Brüsszel amúgy egy város Belgiumban?) Az észt elnökség javaslata pedig pontosan ezt a konfliktust és az arra felfűzött politikai gyűlöletkommandót teszi okafogyottá.

Sőt: az egész fideszes gyűlöletpropaganda összeomlott abban a műsorban, hiszen kiderült: mégsem Soros György mozgatja egész Európát és mégsem kell menekülteket befogadnia az országnak (eddig se kellett).

Bakondi sajátosan értelmezte azért az egész javaslatot: az MTI szerint úgy fogalmazott, e felvetés azt jelzi, hogy Magyarország és a visegrádi négyek nem maradtak magukra álláspontjukkal (más kérdés, hogy a V4-ek semmiféle EU-s szolidaritás jelét nem mutatták eddig).

– Reményeket fűzünk az észt javaslathoz –

közölte a főtanácsadó, hozzátéve, hogy bár az Európai Parlament (EP) hozott már egy határozatot a kötelező szétosztást és a felső korlát nélküli beáramlást illetően, a nemzetállamok kormányait képviselő Tanács esetleg kompromisszumos vagy más megoldásra is juthat.

Borítékolható, hogy a Fidesz-kormány az észt javaslatot a saját sikerének állítja majd be, hiszen nem kell az országnak menekülteket befogadnia. Viszont ezzel a húzással az észtek kihúzták a méregfogát az egész konfliktusnak, így Orbánék migráncsozós kampánya végképp értelmetlenné válik.

Facebook Comments