Novák Előd még nem mondott le arról, hogy visszavegye Vonától a Jobbikot

Novák Előd még nem mondott le arról, hogy visszavegye Vonától a Jobbikot

Várja az alkalmas pillanatot.ne5.jpg

A korábbi jobbikos pártvezető és országgyűlési képviselő erre maga számolt be a Facebookon egy hétvégi posztjában, amikor kifejezte a felháborodását, mert a Jobbik pártlapjában egy CEU-professzor cikkét idézik, aki jókat ír a pártról.

Persze ez Novák számára nem feltétlenül pozitív, hiszen ő is azon radikálisok egyike, akiktől Vona megszabadult.

De talán nem végleg. Legalábbis erről ír Novák:

Kitartást kívánok a Jobbikban a magunkfajtáknak

(hiszen sokan vannak, néhányan még a frakcióban is, várva egy alkalmasabb pillanatot), hogy innen majd vissza tudjuk egyszer fordítani a szekeret.

ne1.jpg

Azoknak, akik felemlegetik, hogy a radikálisból azért szelidült néppártivá a Jobbik vezetése az utóbbi 4-5 évben, mert a szélsőjobb populizmussal katasztrófa (háború, gazdasági válság) nélkül nem lehet hatalomra jutni, mert van egy határ, amit a radikalizmus nem léphet át, Novák azt válaszolta:

ne3.jpg

Itt feltűnhet az is, hogy Novák pozitívan emlegeti a határkerítést vagy az EU-ellenesség kormányzati szintre emelését, amit a Fidesz valósított. Azaz Orbánék politikájának (a közpénzek privatizációja és a hatalom centralizálása mellett) legfontosabb pontja tetszik a Jobbik 2014-es politikusának.

Meg a szavazóinak is. Novák posztja alatt többen kritizálják Vona a kormány támadó politikáját. Igen sokan vannak, akik szerint tetszik, nem tetszik, illetve akárki akármi mond: a Fidesz igenis ún. nemzeti párt lett, akit támadni hazaárulás.

Ennél jobban nem is mutatja semmi, mi történt 2014 óta:

a Fidesz kihúzott széljobbra, és az előző ciklus Jobbik-programját valósítja meg.

Kérdés, hogy a szavazók közül mennyi volna visszacsábítható a Fidesztől, és ha elég sok, ha látnak még teret, piacot és keresletet, akkor miért nem alapítanak egy új szélsőjobb (eufemisztikusan: nemzeti radikális) pártot? Hiszen Novák hozzászólásából is látszik: pragmatikusan gondolkodik, Vona politikájával szemben az elvi mellett gyakorlati fenntartásai is vannak: nem hozott szavazatot.

A kérdés úgy is feltehető:

akkor az asszony miért van még ott?

ne2.jpg

Novák válasza: bíznak a helyzet rendeződésében, maradni kell, mert egy

új szélsőjobb brandet felépíteni nem reális.

Dúró Dóra tehát egyfajta utóvéd és 5. hadoszlop a Jobbik radikálisai számára. Novák amúgy emlékeztet arra is, a felesége (másodmagával, a másik ifj. Hegedűsné volt, ki más) nem szavazta meg a CEU-törvény alkotmánybírósági indítványát.

Egy korábbi poszthoz fűzött hozzászólásában meg még arra is: ő maga is dolgozik időnként a Jobbik-frakciónak. Részt vett például az elbukott családpolitikai törvény kidolgozásában.

ne4.jpg

Igen szép lesz, amint Vona – ahogy most látszik – veszít jövőre a választáson. Novák Előd megpróbálja visszavenni a Jobbikot, ha sikerül, akkor jobbról pórbálja előzni a Fideszt, amit Orbán nem hagy, és tovább folytatja a menetelését szélre.

Addig Dúró képviselőasszony felveszi a fizetését, és eltartja a családot, miközben férje hatalomátvételre készül. Ami az egyik oldalról (Vona felől) a Dúró-Novák házaspár megosztását célozza, az a másik oldalról opportunizmus és kivárás.

Facebook Comments