Így veri át az egészségügyi dolgozókat a kormány: 12 százalékos a béremelés, de a fizetés 0 forinttal emelkedik

Így veri át az egészségügyi dolgozókat a kormány: 12 százalékos a béremelés, de a fizetés 0 forinttal emelkedik

dbzol20150806009-e1488466333760.jpgA választások közeledtével a kormány két kézzel szórja a pénzt, vagy legalábbis igyekszik úgy csinálni, mintha mindenkinek juttatna valamit. Az egészségügyi dolgozók most úgy kaptak fizetésemelést, hogy a bérük nem lesz magasabb.

A 444 szúrta ki a kormány kis, de annál aljasabb trükkjét. Az egészségügyben dolgozók amúgy sincsenek túlfizetve, így a legkisebb fizetésemelés is jól jön. Már ha jön.

Korábban az egészségügyben is bevezették a garantált bérminimumot, vagyis azt az összeget, aminél kevesebbet senki nem kereshet 8 órás munkával. Ezt 161 ezer forint nettóban határozták meg, vagyis összekötötték a szakmunkás bérminimummal. Azonban – és itt jött az első trükk – azoknak a dolgozóknak, akiknek nem érte el a fizetése a fenti határértéket, nem felemelték a bérét, hanem fizetéskiegészítést kaptak az államtól. Magyarán: aki korábban 131 ezret vitt haza, az ettől kezdve ugyan így kapta a 131 ezres fizetését, plusz az államtól 30 ezer forintnyi kipótlást. Így jött ki a 160 ezer.

Innen már nem olyan nehéz kitalálni, mit is emeltek 12 százalékkal? Hát persze, hogy a fizetést. Ami – a fenti példával számolva – 131 ezerről felugrott 147 ezerre. Mivel azonban így sem éri el a 160 ezres limitet, az állam továbbra is kipótolja, igaz, immár csak 14 ezerrel. A végeredmény a 12 százalékos emelés után: 161 ezer forint. Az állam persze jól járt, hisz a korábbinál kevesebbet kell a központi költségvetésből bérpótlékra költeni, míg az emelést a kórházaknak maguknak kell kigazdálkodniuk.

Okos, mondaná Kohn bácsi – viccelődhetnénk, ha nem azoknak a hátán csattana az ostor, akik még szakmai alázatból és tartásból működtetik az egészségügyet.

Eközben a kormány persze végighaknizza a többi társadalmi csoportot is: lám, az egészségügyben is rendet tettünk, emeltük a fizetéseket. És így szalámizzák le az egész országot: 0 tartalmú ígéretekkel.

Facebook Comments