7 állat, ami valódi szupererővel rendelkezik

7 állat, ami valódi szupererővel rendelkezik

20170320medveallatka.jpg

Nem is gondolná, de a való életben is léteznek a kedvenc szuperhőseink képességei. Csak sajnos nem mi, emberek, hanem néhány állat kapta ezeket az elképesztő tulajdonságokat. Az alábbi élőlények olyan valódi szupererővel rendelkeznek, amit még Superman és az Igazság Ligája is megirigyelhet.

Halhatatlan medúza

8a1.jpg

Mi emberek régóta a halhatatlanság eléréséért küzdünk, van azonban egy olyan állat, amely már rájött az örök élet titkára.

Turritopsis nutricula egy parányi medúzafaj, ami az életciklusa végén képes visszaalakulni kezdeti polip formájába, ahonnan elöről kezdi a teljes életét. Ez a kör pedig döbbenetes módon bármeddig folytatódhat, így ez az állat valóban halhatatlan.

Csupasz földikutya – nem kell kemoterápia

csupasz-turkalo-2.jpg

Csupasz földikutya, vagy csupasz vakondpatkány Afrika száraz, kietlen részein él. 30 évig is elélhet, ami tízszerese a többi rágcsáló élettartamának.

A szuperképessége azonban nem ebben rejlik, hanem abban, hogy ez az állat teljes mértékben ellenáll a rákos megbetegedéseknek. Az évek alatt egyetlen rákos egyedet sem találtak, és mesterséges úton sem sikerült rákos megbetegedést okozni ennek az állatnak. Ráadásul bőre nem rendelkezik azzal az anyaggal ami az emlősöknél azért felelős, hogy fájdalomjeleket küldjön a központi idegrendszerbe. Ebből kifolyólag a csupasz földikutyák semmilyen fájdalmat nem éreznek.

Sáskarák – atomrobbanás ellen

s016.jpg

A sáskaráknak olyan erős a páncélzata, hogy az még egy atomrobbanást is kibírna. Nem meglepő tehát, hogy a világ különböző hadseregei is elkezdték tanulmányozni ezt az állatot. Ráadásul a sáskaráknak olyan kalapácsszerű karmai vannak, hogy azzal képes lenne bárki csontját eltörni. Karmai 23 m/s sebességgel forognak körbe, amivel képes 91 kilós ütés erejű csapást mérni áldozataira.

Ha sáskarákot tartana otthon, akkor azt javasoljuk, hogy az akvárium közepére elhelyezett ketrecben tartsa, máskülönben az állat még akkor is darabokra törné az akváriumot, ha az golyóálló üvegből készülne.

Medveállatka – a világűrben is kibírja

medveallatka-3.jpg

Az 1 mm-es medveállatka egy valódi túlélő: 6000 méterrel a tengerszint felett és 4000 méterre a tengerszint alatt is vígan eléldegél. Túlélik a -237 °C hideget, a 150 °C forróságot és a 400 bar nyomást is, illetve a világűrben lévő vákuum sem pusztítja el őket. Ráadásul olyan mértékű sugárzást is elvisel, ami belőlünk néhány másodperc alatt hamukupacot csinál.

A medveállatka továbbá 30 napig is kibírja élelem és folyadék nélkül. Szélsőséges körülmények között pedig képes felvenni egy úgynevezett kriptobiózis állapotot, amivel 100 évre is felfüggesztheti a teljes életműködését.

Pisztolygarnéla – fülsüketítő hangfegyver

2017_04_12_pink-floyd-shrimp_01_c_arthur_anker-550x399.jpg

A pisztolygarnéla nagyobbik ollója egy igazi halálos fegyver: olyan gyorsan zárja össze, hogy az nem csak nagy hőt termel, hanem hatalmas zajt is csap. Egyetlen ollócsapás 218 decibel hangerőt képez. Összehasonlításul: egy fűnyíró kb. 100,  egy láncfűrész pedig 120 decibelt kelt,15 0 decibel pedig már elég ahhoz, hogy beszakadjon a dobhártyánk.

Alakváltó polip

Ezek a polipok a rejtőzés érdekében képesek a testük színét bármilyen színűre vagy mintájúra megváltoztatni attól függően, hogy éppen milyen környezetben vannak. A színváltáson kívül továbbá képesek bármilyen másik állat vagy tárgy alakját felvenni. Ráadásul annak viselkedését is leutánozzák.

Az alakváltó polip leggyakrabban az a mérgező oroszlánhalat utánozza, de gyakran vesz fel tengerikígyó és lepényhal és medúza alakot is.

Sárkány százlabú – mérgező gázfelhő

640864113_mdtfk-l-620x428.jpg

Ez az élénk rózsaszín százlábú képes hidrogén-cianid felhőket lövellni a szájából. Ez a vegyület rendkívül mérgező, és képes bárkit eltenni láb alól. Érdekesség, hogy a hidrogén-cianidnak köszönhetően az állat mandulaillatot áraszt, de ez ne tévesszen meg senkit.

Nem sok jóra számíthatunk, ha a sárkányszázlábú ellenségként tekint ránk.

Forrás: LEGJOBB [MAGYAR TOP 10] Youtube

Facebook Comments