A Fidesz is bajba kerülhet tiltott kampánytámogatás miatt: őket másfélmilliárdra kellene büntetni

A Fidesz is bajba kerülhet tiltott kampánytámogatás miatt: őket másfélmilliárdra kellene büntetni

Pár hónapja még azt mondta az ÁSZ, hogy ők nem vizsgálódhatnak, nem ellenőrizhetik az adatokat. Pedig a  törvény szerint a 2014-es kampányra már kellene. dl.jpg

Szerdai keltezéssel azt írja az ÁSZ a honlapján, hogy

Az ÁSZ a jogi személyektől igénybe vett szolgáltatás esetén, a tiltott nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás értékét az összehasonlítható független árak módszerével állapítja meg. (…) az ár megállapításakor figyelembe veszi a minden piaci szereplőre egységesen érvényesített kedvezményeket.

Tehát az adott párt benyújtja az elszámolását, a hatóság meg összehasonlítja azt a valósággal. Világos, tiszta sor, rendben van.

Ezzel szemben ugyanez a hivatal azt írta a honlapján idén nyáron, hogy

az ÁSZ ellenőrzési hatásköre a hiányos jogszabályi háttér miatt korlátozott, ellenőrzési jogosultsága csak a jelölő szervezetek elszámolásainak ellenőrzésére terjed ki.

Tehát bizonyos pártok vizsgálatánál figyelembe vesznek független árakat, bizonyos pártok vizsgálatánál meg csak az elszámolást ellenőrzik, nem vetik össze a valósággal.

Az fenti, de későbbi idézetben nincs megnevezve a Jobbik, de a közlemény nyilvánvalóan azért íródott, hogy az ÁSZ fedezze magát, amiért 662 millió forintra büntetné, amivel gyakorlatilag ellehetetlenítené az egyik ellenzéki pártot. A lentebbi, időben néhány hónappal korábbi közlemény viszont azt igyekszik magyarázni,

miért nem vizsgálta az ÁSZ a Fidesz 2010-es kampányköltéseit.

Simicska ugyanis akkor szivárogtatta ki a 24.hu-nak, hogy a 2010-es kampányban közel egymilliárd forint értékű plakáthelyet adtak cégei a Fidesznek, ám a számlákon csak 95 millió szerepelt. Ráadásul az ÁSZ-nak a Fidesz még ezt sem vallotta be, mert akkor nem fért volna bele az akkor engedélyezett kampánykeretbe (jelöltenként egymillió forint), az elszámolásba csak 35 milliót írt (és még azt sem fizette ki).

Erre tárta szét a kezét az ÁSZ, hogy ők nem tehetnek róla, ha a párt azt állítja, hogy 35 millió, akkor annyi. Akkor még nem nem voltak összehasonlítható független árak. Bemondásra kellett hinni pártoknak.

Annyiban igaza van az ÁSZ-nak, hogy ha a Fidesz 2010-es kampányköltéseiben meg is állapítja a valós ár és az elszámolás közötti feltűnő aránytalanságot (a valós érték alig 3 százalékát számolták el), akkor sem lett volna semmi következménye a dolognak.

Más a helyzet viszont a legutóbbi kampánnyal. 2014. január elsejével lépett ugyanis életbe a tiltott kampányfinanszírozás tilalma, amit még a Fidesz fogadott el kétharmaddal, amikor megváltoztatta a pártok finanszírozásának rendszerét.

Erről az ÁSZ azt írja:

A módosítást megelőzően a pártok szinte „bárkitől” fogadhattak el vagyoni hozzájárulást, így a jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságoktól és magánszemélyektől is. A módosítás következtében azonban 2014. január 1-től tilos a jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, más államtól, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó vagyoni hozzájárulás elfogadása.

Azaz 2014 január óta egy párt senki mástól nem fogadhat el kampánytámogatást, csak a magyar állami költségvetéstől és a tagjaitól.

Ez az első pillantásra helyesnek látszó szabályozás nyilván azért született, hogy az ellenzéket ellehetetlenítse, nem gondolta volna a Fidesz, hogy rá is visszaüthet.

Azonban Simicska és Orbán csak a 2014-es választás után került éles konfliktusba, az akkori kampány költéseit még ugyancsak a Simicska-cégek intézték. Erről a milliárdos-üzletember még nem hozott nyilvánosságra nyilvánosságra adatokat, viszont valaki más igen.

A Kantar Media plakátpiaci auditja alapján 2014 tavaszán, február és április között a Fidesz–KDNP több mint 743 millió forint értékben használt közterületi hirdetést. Az összeg önmagában annyi, mint amennyit a hivatalos közlönyben a pártszövetség a teljes kampányidőszakra kiadásként elszámolt (pedig egy kampányban nyilván egyéb költések is vannak).

Tehát a Fidesz 

  • vagy a plakátokon túli költésekre fogadott el tiltott pénzeket, esetleg nem pénzbeli támogatást valakitől,
  • vagy megint olcsóbban kapta a plakátokat a Simicska-cégektől.

Ismerve a párt és a mögötte álló pénzember nexusát, az utóbbi a valószínűbb. De

a Fidesz mind a 2 esetben tiltott kampánytámogatást fogadott el.

Az Állami Számvevőszéknek most már 1. a rendelkezésére áll egy független árbecslés, 2. a Jobbik megbüntetésével van precedens arra, hogy pártokat utólag meg lehet büntetni a hamis elszámolásért, tehát minden adott ahhoz, hogy a Fidesz-KDNP-t kötelezze arra, fizessenek be 740 milliót az államkasszába, majd vonjanak le tőlük még egyszer ugyanannyit.

Pont ugyanúgy, ahogy azt a Jobbikkal is tették.

Mert ha a Fideszt nem szankcionálják ugyanazért, amiért egy ellenzéki pártot, miközben törvény kötelezi őket erre, akkor az Isten se tudja róluk lemosni, hogy

  • ők tényleg pártállami számvevőszék,
  • Magyarországon nincs jogállam és parlamenti demokrácia,
  • nincs politikai szabadság,
  • ellenben autokrácia és diktatúra van,
  • és a Jobbik büntetése csak az egyik ellenzéki párt kiütésére szolgált, miközben ugyanazért (sőt, többért) a kormánypártoknak nem jár semmiféle szankció.

Ha véletlenül ők sem olvasnának újságot, mint ahogy az ügyészségen nem olvasnak, az ügyben Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke feljelentést tett csalás miatt. Hátha azt elolvassák. 

(A képen Domokos László, az ÁSZ elnöke, aki 12 éven át volt a Fidesz országgyűlési képviselője.)

 

Facebook Comments