Tuzson körbenyalta azt a konzultációt, amelyről a bíróság is kimondta, hogy hazugsággal van tele

Tuzson körbenyalta azt a konzultációt, amelyről a bíróság is kimondta, hogy hazugsággal van tele

ne_hagyju_szo_nelkul.jpgEzúttal Tuzson Bence szája volt az ügyeletes kormányzati kloáka, amelyen a világba áradhatott a propaganda-fekália. Gagyog, s ragyog – pedig papírja van arról, hogy hazudtak a konzultációnak csúfolt kérdésekbe burkolt állításaikban.

Nem kellett csalódniuk azoknak, akik még szeptemberben arra fogadtak, hogy a legújabb “nemzeti konzultáció” minden eddiginél sikeresebb lesz, a legtöbben töltik ki, a leginkább egyetértenek a kitöltők a kormány álláspontjával, és úgy általában is a leglegleg. Az is igaz: aki erre fogadott, most nem kaszál sokat. Egy a százmilliárdhoz volt az esélye, hogy bármi mást mondjanak, függetlenül a tényektől.

Márpedig a tények nem csupán makacs, de zavaró dolgok is. Itt van rögvest az a tény, hogy a bíróság kimondta: hazug állítást tartalmaz a szöveg. A Magyar Helsinki Bizottság ugyanis beperelt a miniszterelnökséget, mivel a rájuk vonatkozó, őket nevesítő konzultációs pont – szám szerint az ötödik – hamis, jó hírnevet sértő állítást tartalmaz. Jelesül azt, hogy Soros György és vele összefonódva a Helsinki Bizottság enyhébb büntetést akar elérni a menekülteknek bűnelkövetés esetén. Milyen remek, hogy az állampolgár nem kérdezhet vissza, csak ikszelhet. Sajnos a bíróság visszakérdezett: mégis, mikor mondta ezt Soros, mit tett ezért a Helsinki Bizottság? Mert a válasz csak süketelés, hamukázás, stb… – az ítélet pedig: ezt a pontot nem terjesztheti a kormány. Pontosabban: nem terjeszthetné, hisz a jó ütemű ítélet nyolc nappal a “konzultáció” vége után született.

Annyi azonban világos: hazugság bőséggel akad a “konzultáció” körül.

Meg aztán, ugyancsak tény, hogy az internetes felületen annyiszor lehetett kitölteni a kérdőívet, ahányszor a lelkes Orbán-hívő csak akarta. Mert nem tart még ott a számítástechnika, hogy egy ember csak egyszer ikszelhessen. Ja, de, tart már. Csak a kormányzatnak nem volt ez olyan fontos. Biztos azért, hogy így is emeljék ennek az ócska színjátéknak a bizalmi indexét.

Vasárnap Tuzson Bence, úgyis mint al-Rogán államtitkár nyalta körbe nemzetiesen a “konzultációt”. Az előbb említett legek után jött a bűvös és roppant hiteles szám: 2,3 millióan küldték vissza az ívet vagy kattintottak helyesen a neten. Ez pedig több a soknál, a vak is láthatja.

Hogy mennyi a sok, azt nem tudjuk pontosan, de 8 millió állampolgár kapott segítséget a tűzgyújtáshoz szép, állami papírral. A visszaküldők száma épp megegyezik a stabilan Fidesz-szavazók táborával. Ha a kormány ebből akarja levezetni, mit akar a magyar nemzet – márpedig ezt szokta akarni –, akkor viszonylag egyértelmű a helyzet: magyar az, aki a Fideszre akar szavazni. A többi nem számít.

Azon sem kell meglepődni, hogy a visszaküldők egytől-egyig helyesen tippeltek – elutasítják, megvédik, egyetértenek, tiltakoznak. Épp, ahogy a kormány látszatvilágában ez elvárt. Most aztán biztos nem Soros nevet a végén. Elvégre nem az ő zsebében landolt ennek az égedelem marhaságnak a milliárdos költségvetése.

És amikor már azt hinnénk, hogy Tuzson szépen letudja a vasárnapi termelési riportot és megy haza mgiráncs-levest kanalazni, épp akkor vág bele teljes erőből a propaganda-fekáliába:

“Soros Györgyöt nem érdekli a magyar emberek álláspontja. Ez abból is látszik, hogy az utóbbi időszakban 4800 milliárd forintnak megfelelő összeget csoportosított át alapítványaihoz, amiből meg is indult az a tevékenység, amivel befolyásolni kívánja a magyar választásokat is”.

– “Úgy viselkedik, mintha egy politikai pártot szervezne, pártként kívánnak fellépni és ezzel kapcsolatban már irodák felállítását is szervezik. A Soros-hálózat tehát egy pártszerűen működő szervezet”.

– Tuzson “a leghatározottabban” visszautasította, hogy Soros antiszemitizmussal vádolja a nemzetki konzultációt. “Nem megengedhető, hogy ha valaki, valamilyen kérdésben megkérdezi a magyar emberek álláspontját, akkor a másik oldalon ilyen típusú vádakkal illessék. Nagyon rossz emlékeket idéz, ha valaki a magyar kormányt antiszemitizmussal vádolja, amikor a magyar emberek érdekében lép fel.”

Jólneveltségünk okán jelzők nélkül tesszük helyre Tuzsont, bár nem reménykedünk benne, hogy képes mást is felszívni magába, mint amit az orra alá tol Habony vagy Rogán.

– Soros hónapokkal ezelőtt helyezte át személyes vagyona nagyobb hányadát a Nyílt társadalom alapítványba – szinte bizonyosan adózási szempontokat figyelembe véve. Nem Tuzson és a “magyar emberek” – mármint a Fidesz szavazók – bosszantása végett.

– Pártként kívánnak fellépni? Mert egy civil szervezet bérelt egy irodát? Irodája csak pártnak van? Soros indul a választásokon? Ugyan már! Megint értelmetlen, megfoghatatlan szövegek, amelynek a lényege: a közügyekkel csak a Fidesz foglalkozhat. Már az is gyanús, aki pártot csinál – a kormányt hagyni kell kormányozni, úgy is jobban tudja azt csinálni, mint bárki más. Lassan már pártokra sem lesz szükség, nemhogy civilekre.

– Az antiszemita vád abban a formában, ahogy Tuzson visszautasítja, el sem hangzott. Ezt nevezik szalmamáb-érvelésnek: olyasmit cáfolni, amit a vitapartner nem is állított. Viszonylag olcsó húzás. Soros ugyanis azt írta a minap: “Voltak olyan plakátok is, amelyek azt a képzetet keltették, mintha bábként mozgatnám az ellenzéki politikusokat. Mint arra sokan rámutattak, a száját nevetésre húzó zsidó, a bábmester, a harmincas évek náci antiszemita propagandájának meghatározó elemei voltak.”

Szövegértés, Bence, szövegértés!

Facebook Comments