Szijjártó nem viccelt: tényleg kinevezte milánói főkonzulnak Csiszár Jenőt

Szijjártó nem viccelt: tényleg kinevezte milánói főkonzulnak Csiszár Jenőt

Kicsit nem nézünk oda, és mi történik. csj.jpg

Csiszár esetleges kinevezésének hírét még a Magyar Nemzet írta meg januárban.

És most kiderült, hogy a külügy nem viccelt, és tényleg egy celebet küld diplomáciai szolgálatra: valamikor az ősszel Csiszár átvette a milánói főkonzulátustcsj3.jpg

Csiszár, aki a Heti Hetes induló évadának hírolvasója volt, és akinek olyanokat köszönhet a magyar közélet, mint például Havas Henrik tanárúri megszólítását, 2001 és 2004 között élt már Olaszországban, amikor későbbi felesége Comóban kosárlabdázott.

Az 58 éves egykori rádiós műsorvezető és tévés celeb márciusban Kecskeméten próbálta letenni a középfokú olasz írásbeli nyelvvizsgát, a szóbelivel június elején a fővárosban próbálkozott.

Főkonzulként 2,2 millió forintot kap havonta, plusz lakás- és kocsihasználatot, étkezési és ruházkodási támogatást, továbbá fedezik a gyerekei iskoláztatását is. (A diplomaták fizetése éppen az új milánói főkonzul munkába állása előtt, augusztusban emelkedett meg 232 ezer forinttal.)

A hivatalbalépés valamikor októberben történhetett, a főkonzulátus honlapján az első hír október 17-ei, amiben már Csiszár szerepel, akkor fogadta őt a bolognai érsek: csj2.jpg

Azóta már találkozott Milánó prefektusával, Lombardia tartomány elnökével és magentai polgármesterrel is.

Abból, hogy a külügy nem verte nagydobra, amikor Csiszár átveszi a hivatalát, az következik, hogy nem a benne rejlő PR-lehetőségeket kívánják hasznosítani. De hogy ha azt nem, akkor mégis mit, az továbbra sem világos.

Szijjártó február elején annyit mondott

  • az elmúlt két évben bebizonyosodott: a klasszikus diplomácia korszakának vége,
  • továbbá, hogy döntésében megerősíti őt az a kör, amelytől a bírálat érkezett.

(Mondjuk Csiszár kinevezésének ötletét egészen széles körben bírálták: ellenzéki pártoktól diplomatákon és nemzetközi jogászokon át egészen médiaszereplőkig, mint Sebestyén Balázs vagy Friderikusz Sándor.)

De ezek még együtt sem indokolják éppen Csiszár megbízásának szükségességét. (Mert a döntés nyilván még azelőtt kellett, hogy megszülessen, mielőtt bírálhatták volna.)

Lehet, hogy Csiszár is futsalozik. Vagy Szijjártó vitorlázik, ki tudja.

Facebook Comments