Publicus: Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki politikus

Publicus: Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki politikus

Megelőzi Orbánt is.

karacsony.jpg

A Publicus Intézet felméréséből kiderül: az MSZP továbbra is stagnál 9%-on, a Jobbik szintén; a Fidesz továbbra is a legerősebb, legtámogatottabb párt. A politikusok között pedig az MSZP és a P miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely a legnépszerűbb. 

A felmérést a Publicus a Vasárnapi Hírek megbízásából, december 8 és 13 között, 1005 fő megkérdezésével készítette; reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálták a pártok támogatottságát és a szavazási hajlandóságot. 

Beálltak a pártok egy szintre

publicus3-800x602.png

Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága egy százalékpontot csökkent, így 26 százalékon áll. A biztos szavazó, pártválaszók körében a Fidesz támogatottsága 48 százalék. A párt szavazóinak aktivitása átlagos. 

Az MSZP tábora nem változott, 9 százalék. A biztos szavazó, pártválaszók körében az MSZP támogatottsága 15 százalék. A párt szavazóinak meglehetősen magas, viszont az MSZP támogatottsága Botka László menesztése óta történelmi mélypontra zuhant.

Ugyancsak mélyponton van a Jobbik, a párt tábora egy százalékpontot csökkent, így 9 százalék. A biztos szavazó, pártválaszók körében a Jobbik támogatottsága 14 százalék. A Jobbik támogatóinak aktivitása továbbra is alacsony.

publicus2-800x602.png

Az LMP szavazóinak száma nem változott, továbbra is 5 százalék, azonban a biztos szavazó, pártválasztók körében 7 százalék.

A DK támogatottsága sem változott, és 4 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében 6 százalék.

A múlt hónap után, ebben a hónapban újra külön mért Együtt elérte az egy százalékot, és a Kétfarkú valamint a Momentum támogatottsága is változatlanul egy százalék. Az Párbeszéd és az MLP szavazóinak aránya ebben a hónapban sem érte el az egy százalékot.

A bizonytalanok aránya továbbra is a legmagasabb, 43 százalék.

 

Politikusok: Orbán és Karácsony fej-fej mellett 

Orbán Viktor népszerűsége az elmúlt hónapokhoz képest pár pontot növekedett, és 42 pontos, április óta a 39-42 pontos sávon belül marad.

Karácsony Gergely ismertsége 76 százalékos, népszerűsége 46 pont. Leginkább az MSZP és a DK szavazók körében népszerű (90 és 84 pont), de a bizonytalanok körében sem elutasított (44 pont).

Mögötte Kunhalmi Ágnes (MSZP) áll, akinek ismertsége 77 százalékos, míg népszerűsége 38 pontos. Ezzel az MSZP legnépszerűbb politikusa, a kormányváltást akarók körében 55 pontos a népszerűsége.

A párt elnöke ugyanakkor nem ennyire népszerű. Molnár Gyula (MSZP) ismertsége 70 százalékos, míg népszerűsége 30 pontos. Az MSZP és a DK szavazók körében a leginkább (63 és 69 pont), a Jobbik szavazók körében a legkevésbé (6) népszerű.

Vona Gábor (Jobbik) népszerűsége az elmúlt hónapokhoz képest érdemben nem változott, és 30 pontos, júniusban mért csúcsához képest hat pontot csökkent.

publicus1-800x601.png

Szél Bernadett (LMP) ismertsége 81 százalékos, népszerűsége a múlt hónapban mért 42 ponthoz képest két pontot növekedve 44 pontos. Az LMP szavazók körében a leginkább (94 pont), míg a Fidesz szavazók körében a legkevésbé (26 pont) népszerű.

Gyurcsány Ferenc (DK) népszerűsége az elmúlt hónapokhoz képest érdemben nem változott, és 19 pontos, az elmúlt egy évben folyamatosan 20 pont környékére mértük. A DK szavazók körében a legnépszerűbb (75 pont), az MSZP szavazók körében átlagos (44 pont) a megítélése, míg a Fidesz szavazói körében kimondottan elutasított (8 pont).

Juhász Péter (Együtt) ismertsége 65 százalékos, népszerűsége a múlt hónapokban némileg csökkenve 27 pontos.

Fekete-Győr András (Momentum) ismertsége 51 százalékos, népszerűsége 23 pont.

A Publicus megmérte Balázs Péter népszerűségét is, akiről Karácsony Gergely castingolása előtt híresztelték el, hogy ő lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje. A volt külügyminiszter ismertsége 44 százalékos, népszerűsége 38 pont.

Facebook Comments