Alkotmánysértő lehet a pécsi önkormányzat civil-ellenes döntése

Alkotmánysértő lehet a pécsi önkormányzat civil-ellenes döntése

hqektkpturbxy81ogqznjzmmmi1yzezmdcwotuymdewywu5mjhmmgi4yy5qcgerkwxna-bnayq.jpegMi sem volt fontosabb a pécsi önkormányzatnak, mint hogy civilek elleni nyilatkozatot fabrikáljon – miközben a Fidesz regnálása alatt 10 milliárd közeli adósság gyűlt fel. Az ombudsman szerint azonban alkotmányellenes a felhívás.

Az előző ciklusban a kormány konszolidálta az önkormányzatokat, vagyis minden felhalmozott adósságukat átvette-kiegyenlítette. Ehhez képest alig egy ciklus alatt, a nulláról sikerült a Fidesz vezette Pécsnek 9,5 milliárd forintnyi adósságot felhalmoznia. Megint. Amikor megpróbálták ezért felelősségre vonni, annyit kérdezett: ha lemondok, kisebb lesz az adósság? No meg persze a mindig bevethető: “elmúltnyolcév”. Mondja ezt a polgármester szemrebbenés nélkül, noha 2009-től megszakítás nélkül ő irányítja Pécset.

De ezzel nem is érdemes foglalkozni – mi is az a közel 10 milliárdnyi adósság néhány év alatt? Majd az adófizetők kiperkálják. Van sokkal fontosabb dolga is egy városvezetőnek: nyilatkozatokkal felvenni a harcot a migráncsháton belovagoló háttérSoroshatalommal. Így, az igazán fontos dolgokkal való foglalatosság jegyében született meg a múlt heti, önkormányzati nyilatkozat, amelyben ez olvasható: “Felkérünk minden Pécsi Polgárt, vállalkozást, szervezetet, hogy ne adjon helyt a Soros-féle kampányközpontnak. Ne adjon tulajdonba, bérbe, használatba semmilyen helyiséget!”

A nyilatkozat előzménye, hogy egy pécsi és egy debreceni civil szervezet számára pályázati lehetőséget biztosít a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány. Pécsett az Emberség Erejével Alapítvány ez a szervezet, mely például olyan elvetemült dolgokat művel, hogy megeteti a rászorulókat Gyárvárosban.

Azonban akad itt némi probléma: a pécsi fidesznyikek, élünkön Pávával, arra buzdítanak mindenkit, hogy különböztessenek meg egy törvényesen működő szervezetet, mert nem tetszik azok – vélelmezett – világnézete.

Székely László, az alapvető jogok biztosa nem a pécsi ügyben, azonban a civil szervezetek megítélésével kapcsolatban válaszolt egy parlamenti kérdésre. Az ombudsman egyebek között azt írja: “A civil szervezetek társadalmi megjelenésüket tekintve két csoportra oszthatóak. Egy részük nem kíván társadalmi megjelenést, csupán saját tevékenységüket kívánják jogilag értékelhető formában folytatni (pl.: szakkörök, szabadidős céllal szervezett egyesületek, stb…). A civil szervezetek más része ugyanakkor kifejezetten azzal a céllal jön létre, hogy az általa relevánsnak tartott szempontot a társadalom számára közvetítse. A civil szervezetektől nem várható el az értéksemlegesség; értelemszerűen az általuk kitűzött, fontosnak tartott célt jelenítik meg. Az egyenlő bánásmód törvény hatálya alá tartozó jogalanyok nem tehetnek diszkriminatív módon különbséget a civil szervezetek között abból a szempontból, hogy azok vállalt céljaival egyetértenek vagy nem. Ezekkel a célokkal nem kell azonosulniuk, de szolgáltatásaikat valamennyi civil szervezet számára azonos módon kell biztosítaniuk. Mindaddig tehát, amíg a civil szervezetek tevékenysége az egyesülési jogról szóló törvényben rögzített alkotmányos keretek között marad, álláspontom szerint közöttük megkülönböztetést alkalmazni csak szűk körben, az erre irányadó alkotmányos illetve az Ebktv.-ben rögzített törvényi mérce szerint, azaz a szükségességi-arányossági illetve az ésszerűségi teszt standardjaira figyelemmel lehet. Álláspontom szerint tehát a képviselt csoport jellemzői, vagy a civil szervezet által képviselt más érték vagy érdek alapján az irányadó alkotmányos alapelvek és a hatályos jogszabályok értelmében nem tehető alkotmányos módon különbség az egyes civil szervezetek között.”

A kulcsmondatot még egyszer kiemeljük: alkotmányos és törvényes alapon “nem tehető különbség az egyes civil szervezetek között”. Vagyis az ombudsman szerint a pécsi soros sorosozás már nem csak a jóízlés és a civilizáltság minden keretét feszíti szét, de túlmegy a jogi határokon is.

De ez még csak a kezdet: Debrecenben Kósa Lajos és a polgármester, Papp László már egyenesen arra szólította fel a karitatív tevékenységet folytató civil szervezetek, hogy hagynak fel a tevékenységükkel, mert “debreceni önkormányzat nem hiszi el, hogy karitatív munkát végeznek, ugyanis Debrecen meg tudja oldani a helyi szociális problémákat.” És még milyen messze vagyunk a kampány hajrájától!

Facebook Comments