Kinyomozták, honnan vették Orbánék a „Soros-terv” kifejezést

Kinyomozták, honnan vették Orbánék a „Soros-terv” kifejezést

Ezt se a Fideszben vagy valamelyik közpénzből felfújt háttér-intézményében találta ki valaki, hanem egy Kreml-barát nyugati újságíró és az orosz propagandagépezet hozta össze – derítette ki az Átlátszó. soros-is-the-devils-boss-01_zps3800ad32.jpg

Feltűnt már valakinek, hogy Orbán sosem idéz a „Soros-tervből”? A kormány pedig kénytelen volt bevallani, hogy a „hatalmas sikerű” nemzeti konzultáció a Soros-tervről nem tényeket, hanem csupán a Fidesz véleményét tartalmazza?

Nos, mindez azért van, mert a Fidesz egyszerűen átveri az országot az ún. “Soros-terv” elnevezéssel.

Az Átlátszó oknyomozó portál járt utána a Soros-terv eredetének, a nyomok egy Kreml-barát nyugati újságíróhoz és az orosz propagandagyárhoz vezettek. A lap nem kevesebbet állít:

a Soros-terv és a Orbánék papagájszerű sorosozása a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb politikai blöffje.

A lap hosszasan ecseteli a menekült-válság főbb állomásait, aminek a végén levonja a konklúziót:

  1. Az Európai Unió – ellentétben Orbánék állításával – sikeresen kezelte a migrációt;
  2. Orbántól a válság megoldására az európai közösség nem várhatott konkrét javaslatot. 

Ellenben a válság „alternatív értelmezésének narratíváit” (gyk: hazugságait) nemcsak előállította, de előszeretettel terjesztette is. Tudatosan felépített gyűlöletkampányában kiemelt helyet kapott Brüsszel és Soros György, magyar származású, amerikai üzletember.

  • június: Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartani a kultúránkat!
  • május: “Üzenjük Brüsszelnek” és “Tudta?”
  • október: Megüzentük Brüsszelnek: 98% – Nem!
  • június: Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!
  • szeptember: Nemzeti Konzultáció a Soros-tervről

Az Átlátszó a Soros-ellenes kampányt egy olyan információs hadműveletként írja le, ami egyben tudatosan felépített gyűlöletkampány és politikai mérföldkő a modern európai történelemben. Mindezt azzal magyarázzák: korábban, ha valaki magas kormányzati pozícióban szolgált, a nyilvánosság előtt tartózkodott összeesküvés-elméletek emlegetésétől, kivéve a politikai szélsőjobbot. Ha valaki meg akarta őrizni komolyságát, akkor nem magyarázta a valóságot összeesküvés-elméletekkel.

Minden autokrata, jobber vezető kitalálta már magának a „Soros-tervet”– időben, térben, egymástól függetlenül.

  • Volt ilyen Putyin zsebében,
  • de az amerikai republikánusok is kaptak egy példánnyal belőle.
  • Felbukkant Cipruson,
  • és nemrég Macedóniában is.

Ezt a toposzt mindig a nacionalista, vallási hívószavakat használó, rendpárti, autoriter jellegű hatalom használta narratívájában. Lényege, hogy a Soros teremtette állítólagos veszély ellen, a “leleplező” fél nyújthat ellenszert. A témában született konspirációs elméletek kialakításába még az is belefért, hogy különböző, egymásnak ellentmondó változatok is létrejöhettek.

A lap nyomozása szerint a Soros-tervet a menekültválsággal kapcsolatban először a Moszkva által működtetett álhírgyárhálózat sűrűn foglalkoztatott alkalmazottja, F. William Engdahl fogalmazta meg.

Magyarországi apologétája, Lovas István szerint Engdahl egy “brilliáns geopolitikai elemző”, tavaly ő javasolta Orbán Viktort a Nobel-békedíjra.

Valójában Engdahl egy rögeszmékkel teli, dezinformációs és propagandatroll, az alternatív média sztárja. Évtizedek óta a szélsőjobboldali amerikai Lyndon LaRouche-féle összeesküvés-hálózat egyik fontos részvevője. Írásaiban, könyveiben több, ma már klasszikusnak számító LaRouche narratívát újrahasznosított. Az Átlátszó hosszasan sorolja a nyilvánvaló hülyeségeket, amiket Engdahl terjeszt:

  • az 1960-as évekbeli New Age mozgalom egy CIA által támogatott projekt volt,
  • szerinte az olaj valójában korlátlan és nem egy fosszilis üzemanyag.
  • a New Eastern Outlooknak írt cikkében megállapította: nem a rák, hanem a kemoterápia öli meg az embereket.

Engdahl a LaRouche-féle Executive Intelligence Review folyóiratban 1996-ban foglalkozott először Sorossal. “A varárzsló Soros György mögött rejlő titkos pénzügyi hálózat” című írása indította el a Soros köré épülő összeesküvés-elméleteket. Engdahl volt az első, aki rendszerbe szedve “leleplezte” és ideológiailag ellenfélnek jelölte ki a magyar származású amerikai üzletembert az amerikai szélsőjobboldalon. Erre figyelt fel az orosz propaganda és a trollt, mint tudományos szakértőt szólaltatták meg; főleg a nacionalista, szélsőjobboldali médiában népszerű. Innen vette át a magyar  kormánypropaganda; felbukkant már a Pesti Srácok, a 888.hu, a Demokrata és a Magyar Hírlap felületén is.

Az Átlátszó nyomozása szerint a “Soros-terv” kifejezés először az Új Keleti Szemle (New Eastern Outlook, NEO) felületén 2016. április 27-én élesített Hogyan uralják a NATO-hoz becsatolt think tank intézetek az EU menekült politikáját? című F. William Engdahl írásban bukkant fel. Április 28-án a Globalizációkutató Központ (Centre for Research on Globalization, CRG) vette át ugyanezt a cikket.

Április 29-én a Sputnik news orosz hírportál írt egy összefoglalót az Engdahl-cikkről “Atlantista bábok: Ki áll a “Merkel-terv” és az európai menekültválság mögött?” címmel.

Magyarul először Lovas István blogján jelent meg április 29-án Engdahl cikkének szemlézése “Merkel terv = Soros-terv” címmel. Másnap, az RT magyar szakértő megszólalója, a Kreml-párti linzi Europa Forum magyar előadója, Őry Mariann “Kérdések a „Merkel-terv” ügyében” című cikkében foglalta össze Engdahl produkcióját a Magyar Hírlapban.

Innentől nem volt megállás, a kormánypropagandának megtetszett a szó, nyilván letesztelték és mivel tökéletesen lebutítva adott egyfajta magyarázatot a világ működésére, be is vetették.

“Létezik egy Soros-terv” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn, 2017. július 22-én. A toposz tizenöt hónappal az első Engdahl-cikk megjelenése után jelent meg a magyar kormány kommunikációjában.

Facebook Comments