8 karácsonyi szörny, amihez horrorisztikus babonák kapcsolódnak

8 karácsonyi szörny, amihez horrorisztikus babonák kapcsolódnak

4fefbd37153387710480b7168f0d46ae.jpg

Karácsonykor az ajándékokkal érkező kedves kis Jézust és a jóságos, piros pozsgás Mikulást várjuk. Ám az egyre inkább feledésbe merülő pogány hagyományok szerint a karácsony horrorisztikus szörnyalakokat is otthonunkba csalhat. A különböző népek babonái szerint ezek a szörnyek látogathatnak meg bennünket karácsonykor. A rémalakok között van azonban néhány olyan is, amitől nem kell tartanunk.

Krampusz

20151205krampusz-mikulas1_1.jpg

A rossz gyerekeknek virgácsot hozó krampusz nálunk is ismert. Ez az ördög formájú figura osztrák területről származik, és neve a karom jelentésű régi német Krampen szóból származik. A gyermekeket rémisztgető alak legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a láncát csörgeti, virgáccsal fenyegeti a őket, és megbünteti a rendetleneket. A krampusz valószínűleg a téli napforduló pogánykori hiedelemvilág szellemeinek megtestesülése. Az ördög formájú, patásszőrösszarvakkal ellátott ábrázolása pedig a keresztény gondolatkör gonosz elképzeléseire vezethető vissza. 

Tomten, a bosszúálló manó

wiberg_tom1sheep.jpg

A skandináv folklórban az ajándékokat egy furcsa szürke gnóm hozza, aki temetőkben él. Tomten a háztartás gondviselője, de csak abban az esetben, ha nem haragítjuk magunkra. Érdemes neki karácsonykor kint hagyni egy kis eleséget, különben megdühödik, és különböző trükkjeivel az őrületbe kergeti az embert, vagy mérgező harapásával okozza halálát.

Mari Lwyd, a walesi zombiló

4fefbd37153387710480b7168f0d46ae_1.jpg

December végétől január elejéig Walesben bármikor bekopogtathat egy hosszú póznára feltűzött, lepedővel letakart, gondosan feldíszített lókoponya. Ő Mari Lwyd, vagyis a szürke kanca. Horrorisztikusan néz ki, de vele kapcsolatban nincs ok a félelemre: a ló és 5-6 kísérője énekelve járják a várost, és rímversenyre hívják ki a lakókat. Ha Mari Lwyd és barátai nyernek (általában így van), akkor bebocsátást nyernek a házba vagy a kocsmába, ahová a babona szerint szerencsét hoznak.

La Befana és Baboushka, a jó boszorkányok

befana-1024x744.jpg

Olaszországban, Oroszországban és Kelet-Európa egyes részein egy Holle anyóhoz hasonló boszorkány jutalmazza meg karácsonykor a szorgalmas jó gyerekeket, és megbünteti a lustákat. Olaszországban La Befana néven ismert, míg Oroszországban, Baboushkának hívják. A monda szerint Januárban csatlakozik a három királyhoz, és a Kis Jézus keresésére indul. Amelyik házban pedig gyermeket talál, ott ajándékokat hagy.

Perchta anyó, aki szemétre cseréli a belsőszerveket

pechta-700x350.png

Ő is olyasmi, mint Holle anyó, csak egy kicsit durvább. Úgy néz ki, mint egy gonosz boszorkány vagy mint egy krampusz. Németországban és Ausztriában mesélik, hogy ez a boszorkány osztja ki a jutalmakat és büntetéseket december 25-én. A jók szép ajándékokat kapnak, a rosszak azonban… nos, a rosszak belső szerveit szemétre cseréli ki. Sok helyen, például Svájcban démoni lények, Straggelek kísérik, esténként ezek a démonok osztják ki a büntetéseket. Pontosabban elrabolják a rossz gyerekeket, és darabokra kaszabolják őket a levegőben.

Gryla, a gyerekevő troll asszony

letoltes_19.jpg

Izland egyik leghíresebb figurája is a karácsonyi szörnyek közé tartozik. Gryla egy óriási trollasszony, aki feneketlen éhsége miatt mindig rosszkedvű. Ráadásul nem is akármire éhes: minden karácsonykor leereszkedik a hegyekből, hogy rossz gyerekeket keressen. Beteszi őket zsákjába, és lehúzza őket barlangjába, ahol élve megfőzi őket vacsorára. 

A 13 gonosztevő Yule Lad

real-life-horror-the-story-of-iceland-s-terrifying-yule-lads-and-their-murderous-cat.jpg

Grylának van tizenhárom fia is: a Yule Lad-ok, ami magyarul nagyjából annyit tesz: Karácsony Fiúk. Ezek a fickók a Hófehérkéből ismert hét törpéhez hasonlóan egy-egy jellemző tulajdonsággal rendelkeznek, de alapvetően mindegyiküket gonosz, csintalan bűnözőként ábrázolják.

Yule macska 

image_4_1.jpg

Yule macska (vagyis Karácsony Macska) Gryla és fiai “kis” kedvence. A babona szerint zsákmánya mind gyermekekből, mind felnőttekből áll. A többi karácsonyi szörnyekkel ellentétben azonban ez a macska nem törődik az évek során elkövetett bűnökkel. Az egyetlen dolog, amivel elkerülhetjük, hogy macskaeledellé váljunk az, hogy új ruhadarabot ajándékozunk karácsonyra ennek az óriási macskafélének.

Facebook Comments