Orbánt nem sokan látták szívesen Németországban, de ez őt cseppet sem zavarta

Orbánt nem sokan látták szívesen Németországban, de ez őt cseppet sem zavarta

  • Még konzervatív lapok is bírálják Seehofert, amiért feloldozta a magyar kormányfőt a jogállam megsértése alól;
  • Orbán azt hiszi, hogy példakép az európai menedékpolitikában, a bajorok számára pedig végvári kapitány, az újságírók azonban kint sem kérdezhettek tőle;  
  • Kurz nem akar csatlakozni a Visegrádi Csoporthoz, inkább Európát preferálja.

orban_csu_nemetorszag.jpg

 

FT

financial_times.jpg

Támadják a CSU vezérét, amiért vendégül látta Orbán Viktort, a Merkel bírálójának tett gesztus újranyitotta a sebet, miután a magyar politikus nem hajlandó részt vállalni a menekültek ellátásának költségeiből. A magyar miniszterelnök gyűlöletes figura a német vezetés jó részének szemében, mivel elveti a multikulturalizmust és a liberális értékeket, továbbá az EU migrációs politikája ellen kampányol és lecsap a külföldi kapcsolatokkal rendelkező civil szervezetekre, egyetemekre. Nagy felháborodást váltott ki Németországban, amikor közölte, hogy nem kívánja végrehajtani a kvótadöntést.  A vendég azonban azt állította a CSU tanácskozásán, hogy ő csupán az emberek akaratának ad hangot. Márpedig az szerinte egyértelmű: senki nem akar a terror árnyékában élni, az emberek biztonságot, ellenőrzött határokat szeretnének. A lap emlékeztet arra, hogy a migráció ügyében éles ellentétek vannak a 3 érintett német párt között a hétfőn kezdődő koalíciós tárgyalások előtt. A szociáldemokraták első embere ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy az országnak teljesítenie kell a nemzetközi jog előírásait, nem érdekes, hogy milyen a hangulat az országban vagy a bajor keresztényszociálisoknál. A CSU több képviselője felvetette ugyanis, hogy toloncoljanak haza szír menekülteket.  

 

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

A német kancellárral kutya-macska-barátságban álló CSU éppen annak az Orbán Viktornak adott fórumot, aki az unión belül bírálja Merkel menekültpolitikáját. A vendég a maga javára írta, hogy védi Németországot a migrációtól, ami oldalvágás volt a kormányfő-asszonynak. Hogy a bajor párt meghívta a magyar politikust, az emlékeztető akart lenni, miután Merkel felnyitotta a határokat és ezzel szakadást idézett elő mind odahaza, mind Európában, és megnehezítette a saját számára a kormányalakítást. Orbán maga azt hangsúlyozta, hogy a határvédelmet két éve éppen akkor szervezték meg, amikor másutt a káoszt, valamint a törvény és rend összeomlását ünnepelték. Nem nevezte néven német kollégáját, de olyan témákat emelt ki, amelyekről a szélsőséges AfD is szívesen beszél. Azt is mondta, hogy a földrészen sok politikus nem azt akarja, amit az emberek.

 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

1. Orbán dicsérte a Keresztény-Szociális Uniót, ugyanakkor élesen kifogásolta a német menekültpolitikát. Úgy fogalmazott, hogy Seehofertől tanulta meg: jogellenességre nem lehet jogot alapítani. Mindenesetre a látogatás elárulta, milyen Európa-politikát akar a CSU. Márpedig éppen ez lesz az egyik fő téma hétfőtől a kormányalakítási megbeszéléseken. Az ilyen frakciótanácskozásokon persze mindig is cél a politikai ellenfél provokálása. De Orbán esetében messze nem csupán erről van szó. Még Franz Josef Strauss fogadtatta el, hogy a pártnak olyanokkal is kapcsolatot kell fenntartania, akinek a demokrácia-felfogásával nem teljesen ért egyet. De azután ami a sajtótájékoztatón elhangzott, az messze túlment ezen. Seehofer és Dobrindt nem egyszerűen szó nélkül hagyták, amikor a vendég nekiment Merkelnek, hanem még viszonozták is a bókjait. Meghívhattak volna persze egy franciát is, hiszen az jelzés lett volna. Ám a frakció éppen azt hangsúlyozta, hogy az európai együttműködés elmélyítésének vannak határai. Nem lehet minden válságra több központosítással reagálni.

2. A konzervatív újság kommentárja szerint a CSU-nál mindig szívesen látott vendég Orbán Viktor, ám a párt jobban is odafigyelhetett volna, mielőtt felmenti minden felelősség alól a jogállam megsértése ügyében. A keresztényszociálisok nagyon a szívükbe zárták a magyar politikust. Azt azonban nem lehet tudni, hogy azért, mert a menekültelhárítási csata hősét tisztelik benne, vagy netán mert más érdekek fűzik őket össze Magyarországgal. Mindenesetre Orbán felbukkanása alkalmat kínál, egyrészt a bírálóknak, hogy a szabadságjogok vessék a szemére. Másrészt pedig a vendégnek, aki magát a keresztény Nyugat megmentőjének tekinti, hogy plusz figyelmemben és nyilvános felháborodásban részesüljön. Ő az euroszkeptikusok közé tartozik az EU-ban, ami nem bűn. De tényleg ennyire kell a CSU-nak forszíroznia ezt a kapcsolatot? Mert a párt jó okokból nem kér az Európai Egyesült Államokból, de pontosan érzékeli, hogy Németországnak kell a fő terheket viselnie, amikor mások megtagadják a terhek megosztását.

3. Az Európai Néppárt strasbourgi frakcióvezetője az Orbán-látogatás margóján kijelentette, hogy rendezni kell a migrációs kérdést, márpedig ehhez Orbán Viktor és a Visegrádi Csoport a legfőbb tárgyalópartner. Manfred Weber, akit a CSU-n belül inkább a liberálisok közé sorolnak, ugyanakkor bajba került, mert a végső megoldást emlegette, márpedig ezt a kifejezést annak idején a nácik lejáratták. A politikus később visszautasított minden rosszindulatú feltételezést. Ugyanakkor a keményvonalas és euroszkeptikus Orbán jelenlétében a keresztényszociálisok vezetői azt mondták, hogy a látogatás kifejezetten sikeres volt. Igen tisztességes és nyílt véleménycserét folytattak, és a vendéget a barátjuknak nevezték.

 

NZZ

nzz.jpg

1. Orbán Viktor és a CSU úgy állította be, mintha ők lennének a biztonságos és gazdaságilag sikeres Európa zálogai. A vendég arra használta fel a bajorországi látogatást, hogy ismét ostorozza a német bevándorlási politikát. Senki előtt nem volt kétséges, kiről beszél, amikor azt fejtegette, hogy az európai migrációs irányvonal a demokrácia számára lett probléma. Orbán és Seehofer, a keresztényszociálisok elnöke, valamint Dobrint a párt parlamenti csoportjának vezetője között nem volt ellentét, éppen ellenkezőleg. A házigazda oly szinten udvarolt a politikusnak, hogy ilyenben annak más nyugati utakon nemigen van része. Pl. hogy kétségtelenül a jogállam talaján áll. Seehofer alighanem a kisebbséget képviseli ezzel a véleményével, leszámítva Magyarországot és a CSU-t, hiszen a magyar kormányfő tekintélyelvű alapokon irányítja országát, durván támadja a külföldi támogatást élvező civil csoportokat és megtagadta, hogy menedékérőket vegyen át olyan államoktól, amelyek küszködnek a válsággal.

2. A CSU jó pontokat igyekszik szerezni Merkel ellenfeleinél, ezért hívta meg Orbán Viktort, aki pedig a maga részéről védelmet remél a bajor párttól. Pedig a német sajtó szerint a látogatás robbanásveszélyes. A magyar kormányfő a mai napig a német kancellár legélesebb bírálójának számít, vezérletével bevándorlás-ellenes tömb jött létre Európa szívében a V4-ekből, amelyekhez most már Ausztria is hozzátartozik. Sokáig ez utóbbi álláspontot képviselte Seehofer is, de ő napjainkban már áldásként beszél Merkelről. Orbán ugyanakkor az úttal meg akarta erősíteni saját helyét az európai kereszténydemokraták családjában. Ellenfelei, akik szép számban vannak, előszeretettel támadják idegenellenes populistaként. Ám mindaddig, amíg a keresztényszociálisok oltalmazzák, nehéz lesz kiközösíteni, főleg az Európai Néppártból. A bajor-magyar szövetség régi és stabilabb, mint ahogy azt sokan szeretnék. De majd meglátjuk, hogy meddig tart ez a képeskönyvbe illő barátság. 

 

Die Welt

die_welt_1.jpg

A vitatott magyar miniszterelnök mintaképnek tekinti magát a menekültpolitikában. Bajorországban védelmébe vette országa kemény intézkedéseit, miközben az unióban bírálják, miután nem kér a menekültek átvételéből. A demokrácia és a jogállamiság lebontását szintén a szemére vetik. Seehofer viszont egyértelműen mögé állt és jelezte, hogy Bajorország szorosabb együttműködést kíván Közép-Európával, benne a magyarokkal. Ezt a kezdeményezést a politikus személyesen óhajtja levezényelni.

Azt nem lehet tudni, Seehofer szóba hozta-e a megbeszélésen, amit a szociáldemokraták vezetője követelt tőle, hogy ti. emlékeztesse Orbán a migrációval és a sajtó-, illetve szólásszabadsággal kapcsolatos kötelezettségeire. Az viszont biztos, hogy Dobrindt, a CSU Bundestag-beli frakcióvezetője, azt fejtegette, hogy Magyarország jogállami módon jár el a határok védelme során. A SPD főtitkára ugyanakkor a keresztényszociálisok erőfitogtatásának nevezte a látogatást. A Balpárt parlamenti csoportjának vezetője pedig úgy nyilatkozott, hogy a meghívással a CSU egészen közel került AfD szimpatizánsaihoz. Mint mondta, ezzel az erővel fórumot adhattak volna a szélsőséges párt vezérének is.

 

Süddeutsche Zeitung

sdz.png

A lap azt emeli ki Orbán Viktor sajtótájékoztatójából, hogy a politikus a németek végvári kapitányának ajánlkozott. Pedig ő nem Európa rajongója, és hogy mit gondol az isten hozott- kultúrájáról, azt jobb nem is tudni. Fellépésével azonban csak lovat ad a bírálói alá, de úgy tűnik, ez Seehofert nem zavarja. Éppen ellenkezőleg. Pedig két éve még igencsak megrótta a saját miniszterét, amikor az igen egyszerű logikával oksági összefüggést látott a nyitott határok és a terror között. Ugyanúgy, mint Orbán. De nem is volna egyszerű tegnap közbeszólni egy külföldi kormányfő esetében, a működő kamerák előtt. A vendég ugyanakkor azt fejtegette, hogy Magyarország bástya, amely megvédelmezi Bajorországot a menekültektől. De ettől még a CSU-ban is sokan mormogtak, hogy minek is kellett meghívni. Seehofer erre úgy reagált, hogy nem szabad a magyarokat kioktatni, szükség van a párbeszédre. A zárt ajtók mögött lezajlott vitában egyébként a vendég szembesült több, kritikus kérdéssel is, pl. a médiatörvény, illetve annak kapcsán, hogy nem vesz át menedékkérőket. Azt viszont nem látta, amikor nem sokan ugyan, de tüntettek ellene.

 

Frankfurter Rundschau

frankfurter_1.jpg

A CSU barátként köszöntötte Orbán Viktort, ám az úttal ismét a német politika középpontjába került a menedékkérdés. A magyar kormányfő ugyan törzsvendég a pártnál, ami azért pikáns, mert ő az EU-ban Merkel legkeményebb ellenfele. Hogy szerepelhetett, azt sokan a keresztényszociálisok soraiban sem vették jó néven. Az egyik magas rangú vezető azt mondta, hogy a vendég kijátssza egymás ellen a gazdaság fejlesztését és a jogállamot. Mindig próbálja kipuhatolni, meddig mehet el, de azután gyakran túl is lép a határon. Mások arra mutatnak rá, hogy Magyarországnak szolidaritást kell tanúsítania a menekültek kapcsán. Nyilvánosan azonban senki sem bírálja a látogatást, a belső vitákat éppen csak letudták a közelmúltban. A sajtótájékoztatón azután Orbán megfordította a neki címzett bírálatokat, mondván, hogy Magyarország minden szabályt gondosan betart, másutt viszont a politikusok nem szereztek érvényt a nép kívánságának. Kérdést egyébként az újságírók nem tehettek fel neki.

 

Spiegel

der_spiegel.jpg

A hetilap úgy értékeli, hogy Seehofer és Orbán személyében fegyvertársak, sőt cimborák találkoztak. A vendég szereplése maximális figyelmet hozott a CSU-nak, ám nem biztos, hogy ez annyira előnyös a párt számára. A jó viszony alapján ugyanis egy s mást elnéz a politikusnak. Így nem tesz különbséget az egykori és a mai Orbán Viktor között. Utóbbi szívesen korlátozza országában a másként gondolkodik szabadságjogait, ideértve a sajtó egy részét is. További kifogás, hogy a CEU elleni küzdelemben antiszemita forgatókönyvet követ. Ráadásul egyre-másra szembehelyezkedett az EU döntéseivel, és ezzel nem fér össze a keresztényszociális unió által hirdetett Európa-barátság.

De hát a frakcióvezető már előre jelezte, hogy az ilyenkor szokásos fórumon a polgári-konzervatív politika csúcstalálkozóját rendezik meg. És ebbe beleillik Orbán is, noha senki sem olyan kemény a menekültvitában, mint éppen ő. Azon kívül szintén ő a megfelelő ember a CSU provokációjához a szövetséges CDU-val és főként Merkellel szemben, tekintve, hogy a magyar kormányfő milyen szinten szállt szembe Berlin politikájával. A kancellár tudomásul veszi a vendégszereplést, mert jó viszonyt akar a bajorokkal. A szociáldemokraták viszont egyáltalán nem tekintik barátságosnak a jelzést, az mindent szolgál, csak nem a hídépítést. De a cél, hogy a CSU Bajorországban visszaszerezze a híveket, hiszen a nyáron tartományi választások lesznek.

 

The Timesunnamed_8.png

Orbán Viktor veszélybe sodorja a német koalíciós egyeztetéseket, mivel a CSU a keményvonalas magyar miniszterelnök segítségével keményebb akciókat akar a bevándorlás ügyében. A vendéget Merkel nemezisének tekintik, miután nem ért egyet azzal, hogy német kollégája több mint egymillió menedékkérőt fogadott be. Meghívásával a keresztényszociálisok egyértelmű üzenetet kívántak küldeni a CDU-nak, illetve az SPD-nek, mármint, hogy a bajorok nem hajlandók kompromisszumra, és ragaszkodnak a migránsok elrettentéséhez. A hétfőn induló egyeztetések az utolsó esélyt jelentik a kormány életre hívására. Csak éppen Orbán vendégszereplése megingathatja a bizalmat a három párt között. A jobboldali újság megjegyzi, hogy annak idején Magyarország átengedett több tízezer menekültet, ahelyett, hogy az EU-joggal összhangban regisztrálta volna őket.

 

New York Times/Washington Post/AP

wp.jpg

Az új osztrák kancellár cáfolta, hogy kormánya társulni akarna az unió kelet-európai tagjaival, amelyek vitában állnak Brüsszellel a migránsok és más ügyek miatt. Mint ismeretes, a kormányszövetségnek tagja az erősen euroszkeptikus Szabadságpárt is, és emiatt igen sokan gondolják, hogy Ausztria közelebb kerülhet a V4-ekhez, mint a nyugati partnerekhez. Ám Kurz most kijelentette, hogy túl merészek ezek a vélemények. Mert vannak olyan intézkedések és kezdeményezések, amelyeket illetően a Nyugat Bécs oldalán áll. Más kérdésekben az osztrák fél talán több tapsot kap keletről, míg a 3. témacsoportban teljes az egyetértés a 27-eken belül. Egyúttal kedvezőnek minősítette, hogy a francia elnök változásokat akar Európában. Azt is kifejtette ugyanakkor, hogy olyan EU kell, amely határozottan cselekszik az olyan fő kérdésekben, mint a határbiztonság, ugyanakkor egy sor ügyben ráhagyja a döntést a tagországokra, illetve a régiókra.

 

The Times

unnamed_8.png

Orbán Viktor és a jobboldal célba vette a liberális emberbarát, Soros György egyetemét. A politikai tűzvihar létében fenyegeti az intézményt, mégpedig az alapító milliárdos személye miatt. Sorost a miniszterelnök az elsőszámú közellenségnek nyilvánította, és azzal vádolta meg a „birodalmat”, beleértve a menekülteket segítő NGO-kat is, hogy ultraliberális keresztes háborút mozgatnak a háttérből. A cél az volna, hogy a tömeges migrációval és multikulturalizmussal aláássák az országot. Orbán Soros befeketítésére építi a választási hadjáratot. A CEU kereszttűzbe került. Ignatieff rektor úgy érzékelteti a helyzetet, hogy ők megélik azt, amit másutt csak az oktatás keretében taglalnak, azaz a liberális demokrácia válságát és a populizmust. Minden reggel azzal kelnek fel, és minden plakáton a Soros-ellenes jelszavakat látják, itt módszeres gyűlöletkampányról van szó – mondja.

Ignatieff hozzáteszi, hogy a felsőoktatási törvény módosítása része volt a megfojtás stratégiájának. És ugyan az egyetem eleget tett az új feltételeknek, ám a hatalom továbbra is bizonytalanságban tartja, hiszen nem árulja el, hogy számára elfogadhatóak-e a meghozott intézkedések. A rektor úgy véli, emögött politikai megfontolások vannak, mivel ha lezárulna vita, akkor a kampányban ez ügyben nem lehetne tovább támadni Sorost. Miközben senki más nem ruházott be humanitárius megfontolásokból többet Magyarországon, mint éppen az üzletember. Ugyanakkor a CEU-n Soros csupán díszelnök, az iskola tőle függetlenül működik. Az igazgató szerint a tanszabadságért két fronton zajlik a harc. Egyrészt Orbán ellen, másrészt pedig bizonyítani kívánják, hogy nem fogadnak el parancsot az alapítójuktól. A kormány képviselője ellenben ezúttal is azt szajkózta, hogy lehetséges a megoldás, de a magyar törvények mindenkire vonatkoznak, még a Közép-Európai Egyetemre is.

Facebook Comments