Videó: Juhász Péter berogánosította az ÁSZ kommunikációs igazgatóját

Videó: Juhász Péter berogánosította az ÁSZ kommunikációs igazgatóját

Funny politics video from Hungary.

juhasz_peter_asz_kepviselo.jpg

Emlékszik még arra az esetre, amikor Rogán Antal a helikopterezése után a nyilvánosság és az újságírók elé állt, akik úgy megszívatták, hogy csak egyetlen mondatot tudott a végén mondani? Most újra megtörtént, méghozzá az Állami Számvevőszék kommunikációs igazgatójával.

Ilyen volt Rogán funny videója, 2016 októberéből, a 444 szerkesztésében:

 

De térjünk vissza a mostani esetre. Októberben kezdődött a botrány, hogy az Állami Számvevőszék igencsak rászállt az ellenzéki pártokra: hirtelen, a választások előtt milliós bírságokat dobott ki nekik, néhány esetben mondvacsinált indokokkal, másszor meg csak úgy. A Jobbiknak például már csak 15 napja maradt, hogy befizessen egy irgalmatlan, több száz milliós összeget; az LMP bejelentette, hogy nem fizeti ki a büntetést. (Az ÁSZ büntetéséről a Fidesz elvtelen gyakorlatáról, amiben az állami intézményeket az ellenzék ellen használja, itt írtunk bővebben.) Az adatvédelmi ombudsman is vizsgálatot indított az ügyben, a miben fellebezésnek helye nincs.

A történetben valószínűleg egyetlen vicces pillanat történt idáig, az ÁSZ kommunikációs igazgatójának, és az ÁSZ épülete előtt sajtótájékoztatót tartó Juhász Péternek a találkozása. Az Együtt elnöke ugyanis berogánosította az ÁSZ-vezetőt, aki végül ugyanazt a mondatot volt kénytelen ismételgetni.

 

Horváth Bálint és Rogán Antal videója szinte megszólalásig hasonló.

Mindkét szereplő papagájként ismételgeti ugyanazt a mondatot, sarokba szorítva: mindebből látszik, hogy ők is pontosan tudják, hogy amit tettek, arra nincs mentség, nincs magyarázat.

Rogán Antal a videójában kétségbeesetten papagájozza:

„Minden információt még aznap nyilvánosságra hoztunk.”

Míg Horváth Bálint a kérdések nagy részére úgy felelt:

„Az Állami Számvevőszék a törvények betartásával végzi a munkáját.”

(Juhász Péter egyébként azt szerette volna kérdezni Horváth Bálinttól: hogyan lehetséges, hogy azért akarják megbüntetni az Együttet, mert állításuk szerint támogatásként könyvelték el egy párttaguk befizetését. Juhász hangsúlyozta: arról semmilyen információja nem lehet az ÁSZ-nak, hogy ki párttag és ki nem az, ez ugyanis különösen védett személyes adat, aminek jogtalan kezelése bűncselekmény.)

 

Update: 

Az Állami Számvevőszék befejezte a Jobbik ellenőrzését és megállapította, hogy a párt nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását.

A számvevőszék közleményében az áll, hogy a törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását, a tavalyi évben az összes ellenzéki pártot ellenőrizték, mindegyiküket meg is bírságolták, a Jobbikot több százmillióra. A Fidesz és a KDNP nem kapott ÁSZ-ellenőrzést.

A törvényi előírás alapján az ÁSZ 2018. január 8-i dátummal felhívással fordult a Jobbik elnökéhez, hogy a párt a tiltott vagyoni hozzájárulás értékét tizenöt napon belül fizesse be a központi költségvetésnek.

Facebook Comments