Rogán Antal dolgozta ki a rendszert, amivel az ÁSZ-on keresztül a Fidesz bünteti az ellenzéket

Rogán Antal dolgozta ki a rendszert, amivel az ÁSZ-on keresztül a Fidesz bünteti az ellenzéket

2012-ben még díjat is kapott érte.

rogan_asz_dij_2012-ben.jpg

Warvasovszky Tihamér, Rogán Antal, Hagelmayer Istvánné, Domokos László, Horváth Margit, Csapodi Pál

A Hagelmayer István-díjból évente három adományozható, az Állami Számvevőszék adja át. A kitüntetendő személyre bárki tehet javaslatot, a díjazottak személyéről az Állami Számvevőszék elnöke dönt. Ennek alapján 2012-ben három díj került kiosztásra, az egyik díjazott Rogán Antal volt. A sztoriban a csavar nem csak az, hogy egy volt fideszes tüntetett ki egy másik fideszest, de az indoklás is elég durvára sikerült.

Rogán akkor még az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának elnökeként kapta a díjat. Ő dolgozta ki ugyanis azt a számvevőszéki törvényt, aminek alapján ma az ÁSZ-t, mint fegyvert be lehet vetni az ellenzék ellen, pár hónappal a választások előtt.

Az ÁSZ által hozott döntésekre nincs jogorvoslat, gyakorlatilag bármelyik pártól önkényesen megállapíthatják (indoklás és bizonyítékok nélkül), hogy rosszul gazdálkodott és kiszabhatnak büntetést.

Az ellenzék így nagyon nagy bajban van: a Jobbik belengette, hogy meg is szűnik. Még két hetük van ugyanis, hogy befizessék a központi költségvetésbe az ÁSZ által kiszabott 331,66 millió forintos bírságot. A hivatal tegnapi közlése szerint a DK-nak és a Magyar Liberális Pártnak (MLP) pedig 15 napon belül kell rendeznie a 8,2, illetve 6,1 millió forintos büntetését. A DK és az LMP már egyértelművé tette, hogy nem fizetik be a bírságot. Az ÁSZ csak a Fideszt nem büntette meg, az Együtt esetében még a klímaberendezés elhelyezésébe is belekötöttek.

Amennyiben a büntetést a pártok nem fizetik ki – hétfő estig 54,6 millió forint adomány érkezett a Jobbik számlájára –, akkor a Domokos László (egykori fideszes országgyűlési képviselő) által elnökölt ÁSZ átadhatja az ügyet a Tállai András (ő jelenleg is kormánypárti képviselő) által vezetett Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), hogy a bírságot behajtsa.

Mindez Rogán Antal “érdeme”.

A B1 blog ugyanis rábukkant arra a bejegyzésre az ÁSZ honlapján, ami 2012-ben született és nagy csinnadrattával kürtöli világgá, hogy Rogán Antal, két másik társával együtt kapott Hagelmayer-díjat. Ezt azok a kaphatják, akik

„kimagasló, példaértékű teljesítményükkel hozzájárultak az Állami Számvevőszék jogállami és társadalmi súlyának, szakmai tekintélyének kialakításához, részt vettek az intézmény szervezetének megújításában, a nemzetközi kapcsolatok építésében, továbbá kiemelkedő pénzügyi ellenőrzési tevékenységükkel hozzájárultak a közpénzek hatékonyabb felhasználásához”.

Az ÁSZ elnöke már akkor is Domokos László volt, aki fideszes képviselőből lett közhivatalnok. A díjátadón elmondta: Rogán Antalnak az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának elnökeként kitüntetett szerepe volt a 2011. július 1. óta hatályos, új számvevőszéki szabályozás kidolgozásában és elfogadásában. A közreműködésével megszületett törvényi garanciák és az Állami Számvevőszéknek biztosított jogosítványok véget vetettek a következmények nélküli ellenőrzések korszakának, valamint hozzájárultak az Állami Számvevőszék függetlenségének megszilárdításához, így téve hatékonyabbá a közpénzekkel való gazdálkodás ellenőrzését. 

A díj névadója Dr. Hagelmayer István közgazdász (1933-1997), egyetemi tanár, tudományszervező, a modern Állami Számvevőszék alapító elnöke (1990-1996). 1957-ben szerzett oklevelet a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, ahol a pénzügytanszéken tanársegéd, majd adjunktus, 1968-tõl tanszékvezető, 1975-tõl egyetemi tanár. 1975 és 1987 között a reformgondolatokat befogadó és propagáló Pénzügykutató Intézet igazgatója volt. Dr. Hagelmayer István tudományos munkássága során főként pénzelméleti kérdésekkel foglalkozott. A rendszerváltás után kiemelkedő érdemeket szerzett az Állami Számvevőszék működésének megszervezésében és az intézmény társadalmi elismertségének kivívásában.

Ehhez képest a mostani eset pont az ellenkezőjére világított rá: hogy az ÁSZ inkább a Fidesz egyik sunyi, aljas fegyvere az ellenzék ellen, semmi köze a „jogállami normák megszilárdításához”. Az is kiderült, hogy a rendszert Rogánék éppen úgy dolgozták ki, hogy ne lehessen jogorvoslattal élni az ÁSZ döntésével szemben. A fideszes közhivatalnok által vezetett ÁSZ, amelyik csak az ellenzéket bünteti, pedig mindennek nevezhető, csak függetlennek nem.

Facebook Comments