Nem fogja elhinni, mit talált ki a kormányszóvivő a Tiborcz-féle lopásra: Gyurcsány a hibás!

Nem fogja elhinni, mit talált ki a kormányszóvivő a Tiborcz-féle lopásra: Gyurcsány a hibás!

A Párt Ökle megnevezte ki a hibás abban, hogy Tiborcz István cége trükközött a közbeszerzésekkel és kilopta a pénzt az uniós támogatásokból. Gyurcsány Ferenc! 

olaf_vizsgalat_origo.png

Csodálkozunk, hogy nem Soros Györgyöt hozták ki befutónak, mert igen szoros volt a verseny. De a történet így is szép, kerek: szocialista korrupciós botrányt próbált Kovács Zoltán kormányszóvivő és a vele szövetséges propagandalap kreálni a miniszterelnök vejének lopási ügyéből. 

Kicsit egyébként unjuk már az Origót szemlézni, de igazi gyöngyszem az Elios-botrány kezelése a Fidesz-sajtóban: vagy nem beszélnek róla, vagy Benny Hill-kabarétréfának beillő próbálkozással Gyurcsányra akarják kenni az egészet. De miről is van szó?

Pár napja a Wall Street Journalra és az Átlátszóra hivatkozva a független sajtó megírta: súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós forrásból fizetett közbeszerzésekkel kapcsolatban.

2011 és 2015 között így a “testreszabott” pályázatok segítségével 39 projektet nyertek el, melyből csupán 16-nál voltak ők az egyedüli pályázók. Ez üzleti eredményeiken is meglátszott: míg 2012-ben még csak 201 millió forint adózás utáni nyereségük volt, ez a szám 2015-ben már 972 millió forint volt.

A WSJ szerint az OLAF már meg is küldte a jelentését a magyar hatóságoknak, sőt,

azt javasolták a magyar ügyészségnek, hogy indítsanak eljárást az ügyben.

A csalás elleni hivatal az egykori Tiborcz-cégnél összeférhetetlenséget is talált, az Európai Bizottságnak pedig azt javasolja, kérje vissza a pénzt. (Az OLAF maga nem indíthat eljárást, csak a nemzeti hatóságoknak tehet javaslatot.) A csalás elleni hivatal az Európai Bizottságnak is azt javasolta, kérje vissza vizsgált projektekre költött közel 40 millió eurót. Az Elios 2011 és 2015 közötti szerződéseit vizsgálták, ezek keretében a cég magyar települések közvilágítását modernizálta.

Az Elios ebben az időben részben Orbán Viktor veje, Tiborcz István tulajdonában volt, a céget 2015-ben adta el. Korábban a magyar rendőrség is vizsgálódott az Eliosnál, ám 2016-ban, egyévnyi nyomozás után lezárta azt, mondván, hogy nem történt semmilyen szabálytalanság.

A botrány kipattanása óta a kormánypárti propaganda nem győzi agyonhallgatni a miniszterelnök vejének lopási ügyét: az MTI például nem hozza le azokat a közleményeket az ellenzéki pártoktól, amelyekben Tiborcz István neve szerepel. (Ugyanez igaz egyébként Kósa Lajosról is, akinek igen idős anyukája hirtelen sertéstelep-tulajdonossá vált, de más családtagok is hirtelen gazdagodni kezdtek.) Ezért is meglepő, hogy a Kormányzati Seggnyalás Sztahanovista Érdeméremmel Kitüntetett Élpropaganda, az Origo ki mert állni az ügyben, de nem is akárhogy.

A lap Kovács Zoltán kormányszóvivőre hivatkozva megírta, hogy a projekteket a Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején indították el.

Tehát, ha Tiboczék loptak, azért (is) Gyurcsány a hibás.

A cikk azt írja, hogy az ügyészség nyomozott az ügyben és nem talált semmit. Ha pedig Polt Péter ügyészsége nem talált semmit, akkor nem is történt lopás. (Ha az ügyészség a Fidesz zsebében van és az ügyészség nem talált semmit, akkor az szentesíti, hogy a Fidesz-közeli vállalkozók lopjanak – nyilván.)

Illetve, hogy az OLAF azért kezdett el vizsgálódni, mert a gonosz ellenzék politikai célokra használja fel őket. Érdekes, hogy amikor az OLAF a 4-es metró ügyét vizsgálta, az Origónak és a kormányszóvivőnek az eszébe se jutott, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalát az ellenzék irányítja.

Facebook Comments