Skizofrénia: Orbánék a civilek és menekültek ellen uszítanak, de közben együttműködnek velük

Skizofrénia: Orbánék a civilek és menekültek ellen uszítanak, de közben együttműködnek velük

Teljes az ellentmondás aközött, amit Orbánék mondanak, meg amit csinálnak. Ilyenkor kérdőjeleződik meg igazán az egész propagandakampány hitelessége. 

stop_hokuszpok.jpg

Emlékszik még valaki, hogy a Wikileaks-botrányban Orbán Viktorról is derültek ki csúnya dolgok? Ez volt az az eset, amikor Orbán a nagyköveteknek, a 2006-os választások előtt azt mondta: “Hagyják figyelmen kívül, amit mond” a kampányban. A WikiLeaks által kiszivárogtatott táviratokból kiderül, Orbán arra gondolt, hogy az amerikai diplomaták által populistának nevezett választási ígéretei nem feltétlenül esnek egybe teljesen pártja terveivel. Orbán kijelentéseit a versenyképesség fontosságáról, az adórendszer megreformálásáról és a költségvetési fegyelem fenntartásáról akkor üdvözölték a befektetők, de különösen a vállalati vezetők aggódva emlékeztettek a 2006-os választás előtti kijelentéseire, amikor a választási ígéreteit firtató kérdésekre válaszolva biztosította őket arról, hogy ‘hagyják figyelmen kívül, amit mondok’ [ignore what I say]” – volt olvasható egy kiszivárgott táviratban.

Nos, Orbán Viktor tényleg máshogy cselekszik, mint amit mond (vagyis, hazudik): miközben a kormánya és a Fidesz ezerrel uszít a menekültek és a civilek ellen, Soros-ügynöközi és a nemzet ellenségeinek állítja be őket – egészen elképesztően primitív, náci módon egyébként –  ugyanakkor ugyanaz az Orbán-kormány szigorúan együttműködik az Európai Unióval és pályázati pénzeket oszt a menekülteknek segítő civileknek.

Ugyanaz a menekülteket segítő civil szervezet éppen kaphat milliárdos támogatást a menekültek lakhatási helyzetének, integrációjának segítésére a kormányon keresztül az EU-tól és ugyanakkor a másik oldalon lehet céltáblája a kormány gyűlöletpropagandájának.

Skizofrén helyzet.

Ezerrel dübörög a Stop Soros-kampány, amiben a menekültek, illetve a menekülteket segítő civilek a „Soros-terv részeként” éppen „elözönlik Magyarországot” – mindenki ismeri a sztorit, vagy hallotta legalább egyszer ezeket a „társadalmi célú hirdetésnek” beállított politikai kampányszöveget.

Ám a helyzet a háttérben nem ilyen egyszerű: mióta a máltai lapnak elkotyogta Altusz Miklós helyettes államtitkár, hogy befogadtunk 1300 menekültet, újabb és újabb információk jelennek meg arról, mi is történik a valóságban. A 444 pl hosszasan írt arról, hogy mi történik igazából a menekültekkel: a kormány ugyan eltörölte a támogatásaik nagy részét, de azért valamit kapnak:

„A két határmenti táborban a kormány valóban biztosít a menedékkérőknek egy alapellátást: ruhát, tisztálkodó felszerelést, napi háromszori étkezést és orvost. Sőt, az ezeket a szolgáltatásokat a honlapján külön részletező menekültügyi hivatal külön kiemeli, hogy a menedékkérők temetését is megtérítik, ha nincs más, aki ki tudná fizetni.”

Ha a kérelmüket lebírálták és pozitív, akkor átszállítják őket Vámosszabadiba, ahol jelenleg az ország egyetlen nyitott menekülttábora működik. Vámosszabadiban ugyanúgy megilletik őket azok az ellátások, mint a tranzitzónában, de csak egy hónapig, aztán kidobják őket a táborból, és mehetnek, amerre látnak – írja a lap. A kormány megvonta tőlük a lakhatási és az integrációs támogatást, azaz teljesen magukra maradtak egy teljesen ismeretlen országban, ahol nem beszélik a nyelvet és nem ismernek senkit.

A civilek se maradnak ki: a magyar kormány az EU-n keresztül a civileknek ír ki pályázatokat, amelyek EU-s pénzből (10 milliárd forintból) azokat a civileket látja el pénzzel, amelyek a menekülteket segítik és amelyek ellen a kormány évek óta uszít. Mindezt nem más mondta el sajtótájékoztatón, mint Pintér Sándor belügyminiszter. Több tucat témakörben lehet pályázni, 2014 és 2020 között 9,9 milliárd forintra azoknak a civileknek, pont akik ellen a gyűlöletkampány folyik.

A Magyar Nemzet és a Zoom.hu kiemelte a menekültek számára készült lakhatási programot, amit szintén a legnagyobb politikai uszítás közben vezettek be 2016-ban.

A Zoom.hu például hosszasan szemlézi, hogy a Belügyminisztériumhoz tartozó Belügyi Alapok portálon hol olvashatók a legfrissebb, civil szervezetek számára most decemberben kiírt pályázatok. Megállapítják: éppen ezekkel foglalkoznak jellemzően azok a civil szervezetek, melyek ellen Rogán Antal propagandaminiszter szerint a Stop Soros-törvénycsomag íródott: 

  • A menekültügyi és bírósági eljárásokban, valamint a menekültek ellátásában közreműködő szakemberek szisztematikus, célzott, folyamatos képzése
  • Jogi segítségnyújtás az eljárás minden szakaszában
  • A fogvatartás hátrányainak enyhítését célzó szolgáltatások – pszicho-szociális és jogi segítségnyújtás, tanácsadás, tájékoztatás, az indulást megelőző reintegrációs asszisztencia – működtetése az idegenrendészeti eljárásban elrendelt őrizetben és közösségi szálláson
  • Minőségbiztosítással az eljárások színvonalának emelése, illetve a hatósági eljárások transzparenciáját biztosító mechanizmusok beépítése 

A támogatásokra 2018. február 15-ig lehet a pályázatokat benyújtani, a támogatott projektek pedig 2018. júliusától indulnának.

Adódik a kérdés, hogy miért nem törekszik a Fidesz-kormány ennek a helyzetnek a tisztázására? 

A magyarázat roppant egyszerű: a propaganda, amit a felszínen művelnek, amit az emberek Orbánék fő tevékenységének néznek, valójában nem a kormányzás része. A Fidesz és a kormány egyrészt teljesen hülyének nézi az országot, hiszen még hazudni is bénán hazudnak; másrészt arra játszanak, hogy az elfoglalt média miatt mindezek az információk el se jutnak azokhoz, akik még nem csalódtak a Fideszben.  

Facebook Comments