Nagy érdeklődésre számítanak a misén, amit Horthy Miklós emlékére tartanak a Holokauszt-emléknapon

Nagy érdeklődésre számítanak a misén, amit Horthy Miklós emlékére tartanak a Holokauszt-emléknapon

Beszédet mond: Boross Péter, Lezsák Sándor és Szakály Sándor.hmah.jpg

A Szovjetunió Vörös Hadserege 1945. január 27-én szabadította fel a az auschwitz-birkenaui koncentrációs és megsemmisítő tábort, ennek most szombaton lesz a 73. évfordulója.

Éppen akkor, amikor a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) jónak látja, hogy

szeretettel és tisztelettel emlékezünk a 150 éve született vitéz nagybányai Horthy Miklós (1868-1957) néhai kormányzónkra, és kedves menyére, munkatársára, a 100 éve született özv. Horthy Istvánné (1918-2013) született Edelsheim Gyulai Ilona grófnőre.

A KÉSZ Budapest Belvárosi Csoportja által a Belvárosi Plébánián tartott megemlékező misén beszédet mond

  • Boross Péter korábbi miniszterelnök,
  • Lezsák Sándor, a Országgyűlés fideszes alelnöke,
  • valamint Szakály Sándor történész a Veritas Intézettől (aki korábban “idegenrendészeti intézkedésnek” nevezte a tömeggyilkossághoz vezető kamenyec-podolszkiji deportálást).

Érdemes itt megjegyezni, hogy Horthy ugyan valóban 150 éve született, de júniusban, semmi nem indokolja, hogy éppen a nemzetközi Holokauszt-emléknapon tartsanak érte emlékező misét. Horthy ugyanis tétlenül tűrte kormányzóként 1944-ben, hogy az általa kinevezett Sztójay-kormány német segítséggel Auschwitzba deportálja a vidéki magyar zsidóságot.

A január 14-én 100 éve született Horthy Istvánné már érdemesebb a megemlékezésre: ő juttatta el az ún. Auschwitz-jegyzőkönyveket apósához, aki ezután leállította a deportálásokat. Ami egyúttal rámutat arra is, hogy a kormányzónak megvolt a hatalma ehhez, mégis tétlenül nézte a vidéki zsidóság szinte teljes megsemmisítését, csak akkor lépett közbe, amikor attól lehetett tartani, hogy az angolszászok az addig megkímélt Budapestet fogják bombázni.

A Szombat azt írja:

A szentmise időzítése azonban

különleges ízléstelenségre vall

egy olyan politikus esetében, akinek országlása idején félmillió magyar zsidót taszítottak ki a nemzetből, fosztottak ki és hurcoltak el a náci megszállást követően a magyar közigazgatás közreműködésével otthonaikból – többségüket épp Auschwitzba.

Nehéz eldönteni, botrányos figyelmetlenséggel, vagy a választási kampány otromba és provokatív húzásával állunk-e szemben, leplezetlen gesztussal a Horthy-nosztalgiát ápolók felé.

A belvárosi plébániára amúgy nagy érdeklődést várnak szombatra.

Egy további megjegyzés: a jelenlegi kormánypártok 2 dolog ellen tiltakoznak.

  • Ha őket antiszemitának nevezik.
  • Valamint a ha a baloldal össze akar fogni velük szemben a szerintük antiszemita Jobbikkal.
Facebook Comments