A lányok szobrokat utánoznak, a fiúk centuriát alkotnak, alakoskodnak: Kerényi Imre bedilizett

A lányok szobrokat utánoznak, a fiúk centuriát alkotnak, alakoskodnak: Kerényi Imre bedilizett

Kinyílott a zártosztály. Megírom. Kerényi Imre legújabb ötlete, hogy a NER elitgyerekeinek szervez nyári tábort. De nem is akármilyet: igazi hitlerjugendeset.

Kerényi.jpg

A Magyar Krónika decemberi számában jelent meg Kerényi Imre sajátságos, archaikus stílusban megírt felhívása, amelyben arra bíztatja a NER- elitet, hogy küldjék el a gyerekeiket a Gizella-táborba. Annyi féle tábor van már a világon, de ilyen még nem volt: a fiúk római tunikába öltözve, puhafából készült római karddal a kezükben, római centúriák mintájára masíroznak, hadiversenyt rendeznek, a lányok pedig szobrokat utánoznak, aztán Kerényi Imre szárnyaló alkotói fantáziájának megfelelően együtt zengik a mondókát:

„Bíró, pandur, lakatos, tiéd lesz egy láda fos.”

De még nem érkeztünk el a legdurvább részekre. 

250 ezer, de kifizetheti más is, ha kézzel írja a kérelmet. Ennyi ugyanis a tábor ára, ezért cserébe a gyerekek névre szóló biciklit, ruhát és felszerelést kapnak. Vagyis mindjárt a tábor elején egyenruhába kell öltözniük, aminek pszichológiai hatása ismert: az egyéniség felszámolása és a csoporthatás felerősítése.

„A kéthetes nyaralás igen drága, viszont minőségi. A benevezési díj gyermekenként 250.000 forint. Böjte Csaba testvér logikája szerint kell gondolkodnunk. Ó a kérdést így tenné fel. Er-e trónörökösünk ekkora befektetést?

A Gizella tábor toborzólevelét a tavasz folyamán megkapják polgármestereink, államtitkáraink és minisztereink, azzal a kéréssel, hogy gyermekeiket és unokáikat fizessék be a vörösberényi Gizella táborba. Ugyanez a levél a Kárpát-medence egyházi méltóságait arra kéri majd, hogy a plébániák és a parókiák látókörében lévő legtehetségesebb gyermekeket küldjék el a Gizella táborba, s vállalják át nyaralásának költségeit.”

Baráti alapítványok és a kézzel írt levél:

„Ugyanez a levél a baráti alapítványoktól azt kéri, hogy tegyék lehetővé nyaranta 20 darab Gizella-ösztöndíj kibocsájtását, mely ingyenes nyaralást jelent. Az ingyenes helyeket a szülők kézzel írt kérelme alapján e sorok írója osztja ki.”

Kell a gyerek vallása és fejmérete is, csupa releváns információ:

„A bejelentkezéskor szükséges adatok: a szülő neve és elérhetősége, a gyermek neve, vallása, testmagassága, testsúlya, láb és fejmérete, öt egyforma portré-fénykép is kell a diákról és szülői nyilatkozat, hogy van-e a gyermeknek étkezési allergiája, tud-e biciklizni és tud-e úszni.”

Lesz vitorlamester is, mint Rejtőnél, csak le n nyeljen egy font bagót, ha pofonverik:

„Minden turnus 30 diákot fogad, a munkát 5 tanár – táborvezetó, tánctanár, korrepetitor, színháztanár és túravezetó tornatanár  irányítja. Rendelkezésre áll két úszóedzó és néhány vitorlamester is. A gyermekek a Hotel Kolostor kétágyas, zuhanyozós celláiban laknak, s refektóriumban, vagy a szomszédos iskolában étkeznek.”

A programok még érdekesebbek:

„A kéthetes turnus során minden diák megtanul néhány tréfás verset, néhány karéneket, néhány táncot és részt vesz néhány színpadi jelenet előadásában. Angyalként ezt énekelik majd: Született világ Megváltója, ördögként pedig így csúfolódnak: Bíró, pandur, lakatos, tiéd lesz egy láda fos.

Az első foglalkozáson a diákok megtanulnak egy egyszerű menettáncot és egy leánykarikázót, ezt folyamatosan gyakorolják, s a harmadik nap kirándulásán, valamint a tizennegyedik nap gálamúsorában elő is adják e műsorszámot.”

Ügyelnek a sportosságra is, hiszen milyen Hitlerjugend az, ahol nem sportosak a „gyámolítottak”? Úgyhogy a kolostorkertben minden reggel reggeli torna várja őket, aki nem tud biciklizni és úszni, az most majd megtanul az emblémás kerékpárokon. a biciklitúrákra egyébként rendőrmotorosok kísérik, a buszos kirándulásokra fellobogózott buszok viszik mindenféle őket.

A legtöbb program templomlátogatás, elmennek Pannonhalmára, Fehérvárra, kolostorokat és templomokat néznek meg, ez az egyetlen program, amiben a tábor nem hasonlít a nemzetiszocialisták ifjúsági nevelőtáboraira. A legszebb részeket viszont muszáj idéznünk:

„A csapat e napot a balácai villa rustica gyönyörűen föltárt múzeumában tölti. A leányok a szobrokat utánozva megtanulhatják a peplon viselésének és tekergetésének kelta és későrómai divatját, a fiuk a tunikaviselés a kardtartás szabályait. Aztán eseményjáték következik. A diákok a már megtanult menettánc szerint masírozó katonacsapatot, centuriát alkotnak, mely egy százados, a centurio vezetésével Aquincum felé vonul a villagazdaság előtti hadiúton. A gazdaság urának szerepét a múzeumigazgató alakítja. A padrone és a centurio római módon köszöntik egymást, a házigazda meginvitálja a vendégeket. Irány a triclinium, az ebédlőterem.

A hozott ebédcsomagokat a diákok, a tanárok és a múzeológusok közösen fogyasztják el a villagazdaság festett falú ebédlőjében. Aztán hadi versengés következik a gyógyfüves kertben, a győztesek díja a leányok által font koszorú. A leányok versengését a Vesta-szüzek leánykarikázójában a fiúk pontozzák.”

Az utolsó nap programja se semmi:

„Tizennegyedik nap. Erkeznek a szülők. 11 órakor a Magtár Színház színpadán a Gizella tábor diákjai bemutatják szüleiknek frissen megszerzett tudásukat. Enekelnek, táncolnak és alakoskodnak. Aztán szüleiket leültetik a refektóriumba, felszolgálják nekik az általuk készített szendvicsebédet és vége a kalandnak.”

Kerényi Imre azzal zárja sorait:

„Éljen az országépítés!”

 

Orbán Viktor is jóváhagyását adta az agyelhagyásra: a Hivatalos Értesítőben megjelent egy határozat a miniszterelnök aláírásával, ami szerint azonnali hatállyal félmilliárd forintos támogatást küldenek Balatonalmádi önkormányzatának a vörösberényi kolostor (a tábor helyszíne) állagmegóvására, és ifjúsági táboroztatás előkészítésére. 

Facebook Comments