Alaposan torzít a Zoom.hu cikke és a Policy Agenda kutatása a Soros-pártról

Alaposan torzít a Zoom.hu cikke és a Policy Agenda kutatása a Soros-pártról

A felmérés szerint a választók kétharmada azt hiszi, Soros György indul a választásokon. De mi van, ha a feltett kérdés volt a rossz?

soros-is-the-devils-boss-01_zps3800ad32.jpg

A zoom.hu megbízásából ugyanis a Policy Agenda ezer fős reprezentatív mintán, január 16. és 23. között azt vizsgálta, miként viszonyulnak a választók egy fiktív párt választási győzelmi esélyeihez. A fiktív pártot elnevezték Soros György Pártjának (SGYP) és megkérdezték az embereket arról, van-e szerintük esélye győzni Soroséknak a választásokon. 

Az eredmény megdöbbentő: a magyar választók kétharmada abban a tudatban él, hogy Soros György Pártja (SGYP) is részt vesz az április 8-i országgyűlési választáson. Csak minden negyedik válaszadó tudja, hogy nem is létezik ilyen párt.

A kérdés az volt, hogy

„Ön szerint megnyerheti-e Soros György Pártja (SGYP) a tavaszi országgyűlési választásokat?” 

  • válaszadók 64 százaléka mondta azt, hogy nem;
  • 2 százaléka szerint valós győzelmi esélye van a – valójában nem is létező – pártnak;
  • 24 százaléka tud arról, hogy valójában nem is létezik ilyen nevű párt (ők azok, akik azt válaszolták, hogy SGYP nevű párt nem indul a választásokon),
  • 10 százalék pedig nem tudott válaszolni. 

Első látásra azt mondhatnánk: a Fidesz propagandája annyira beleette magát az emberek fejébe, illetve annyira tájékozatlanok, hogy a választók kevesebb, mint negyede van csak tisztában azzal: Soros Györgynek nincs Magyarországon bejegyzett pártja.

Levonhatnánk három szomorú tanulságot a Policy Agenda közvélemény-kutatása alapján:

  1. Ijesztő, hogy mennyire tájékozatlanok a magyarok – nem tudják, milyen pártok indulnak a választásokon;
  2. Amikor olvasnak újságot, vagy bármilyen médiát néznek, mindent elhisznek;
  3. A kormányzati propaganda elképesztő erőfölényben van és a ráköltött milliárdok behozták a Fidesz által elvárt eredményt.

 

(A Zoom.hu a „piréz-jelenséghez” hasonlítja a felmérést; 2006-ban a Tárki azt vizsgálta, hogy a piréz, vagyis egy valójában nem létező népesség alapján mennyire mérhető az idegenellenesség Magyarországon. A válaszadók 59 százaléka mondta akkor azt, hogy a pirézeket nem kellene befogadnunk. Ráadásul az egy évvel később megismételt felmérésből az is kiderült, hogy tovább nőtt a „pirézellenesség” Magyarországon.)

Ugyanakkor ha megkapargatjuk a felszínt, láthatjuk, hogy a válaszok között nem szerepel az a kitétel, hogy “Soros Györgynek nincs pártja”.  Egyszerűen nem arra kérdeztek rá, hogy van-e ilyen párt. De a zoom.hu aztán egy olyan hírt gyártott belőle, amiből az derül ki, hogy a választók kétharmada tök hülye.

Látható a válaszadásokból, hogy

nem kérdezték azt sem, hogy ha van ilyen Soros-féle párt és indul-e a választáson.

Az egyik válaszlehetőségben ugyan szerepeltették ennek lehetőségét. Ahogy Ceglédi Zoltán politológus a Facebookon felhívta a figyelmet: mindebből nem következik, hogy azt gondolja az emberek kétharmada, hogy Sorosnak van pártja, ami indul a választáson. 

“Ennek kiderítéséhez ugyanis ezt kellett volna kérdezni, nem pedig egy dupla előfeltevésre (van és indul) rátenni ezt a hülyeséget, hogy nyerhet-e. Én ugyanis mondhatom, hogy igen, megnyerHETI Soros pártja a választásokat, feltételezve, hogy bár nem hallottam eddig róla, de van ilyen és indul a választáson. Pláne válaszolhatok nemmel: nem, nem nyerheti meg a választásokat, hiszen NINCS is ilyen párt. A kétharmadnyi válaszadó így is járt el. Még becsapósabb a „nem indul” válasz, ugyanis nem szerepel ott, hogy MIÉRT nem indul: vajon azért, mert inkább Tarjányi Péter legújabb miniszterelnök-jelöltjét támogatja, de nagyon is van, vagy azért, mert NINCS is ilyen párt. Végül pedig a 10% „nem tudom” is behúzható azok által, akik még soha nem is hallottak ilyen pártról, ezért mondják, hogy nem tudom, nyerhet-e, hisz azt se tudom, van-e ilyen.”

 

Facebook Comments