Kövér László beismerte a választási csalást, a pártja szerint nincs itt semmi látnivaló

Kövér László beismerte a választási csalást, a pártja szerint nincs itt semmi látnivaló

Az MSZP feljelenti az Országgyűlés elnökét, a Fidesz szerint Kövér László minden szava vállalható.

kover-laszlobajusz.jpg

A Reflektor blog hozta nyilvánosságra azt a hangfelvételt, amin Kövér László a választókerületek manipulációjáról beszél, hogy az a Fidesznek a lehető legjobban feküdjön:

„Nem mondom, hogy nincsen benne földrajzi bűvészkedés vagy nem volt, de csak annyi földrajzi bűvészkedés volt benne, mint a 90-es törvényben amit a szocik alkottak meg eredetileg”.

 

A blog szerkesztője azt mondta a Magyar Narancsnak, hogy a felvétel nem is politikai, hanem egy szakmai rendezvényen készült tavaly januárban.

A „földrajzi bűvészkedés” azért fontos szó, mert 2011-ben, Lázár János terve alapján a Fidesznek kedvezőre formálták át a választókörzeteket: 176-ről 106-ra csökkentették a számukat, de úgy, hogy a körzethatárok átrajzolásával fideszes zónákat csaptak az addig baloldali szimpatizáns övezetekhez. Ezzel az ellenzéki zónák felhígultak, vagy éppen gettószerűen koncentrálódtak, és jelentőségük is csökkent.

Kövér László a felvételen azt is elmondta, hogy

„az a jó, ha az ellenzék nem rúg labdába (…) Én is csak ebben a körben teszem. Isten őrizz, hogy ők labdába rúgjanak”.

Hozzáteszi, hogy a Fidesz semmi olyan nem tett, amit az előző kormányok ne tettek volna meg, ezért nem érez különösebb lelkifurdalást azzal kapcsolatban, ha törvényes keretek között a kormánypártnak gyakorlatilag teljhatalma van.

A Fidesznek kivételesen nem a megszokott soros-soros-soros-soros volt a válasza. Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója így reagált:

az ezzel kapcsolatos ellenzéki vádaskodás nem más, mint reménytelen helyzetben lévő pártok egy újabb akciója. Hozzátette: egy leiratot látott, e szerint a tartalomban semmi vállalhatatlan kijelentés nincs. A választási rendszer ugyanolyan demokratikus mint 1990-ben volt, ugyanolyan esélyeket kínál mindenkinek, a korábbi aránytalanságokat pedig sikerült kiküszöbölni

– közölte. 

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára kérdésre azt mondta Kövér kijelentéseiről:

„Minden szava e tekintetben vállalható, nevezhetjük ennek a megvalósítását, tehát arányos alkotmányos rendszer megvalósítását egy kemény munkának, akár bűvészkedésnek, ebből a szempontból nincs jelentősége. A tartalom a lényeg. Magyarországon törvényes, arányos rendszer jött létre.”

Az ellenzék persze azonnal rámászott a témára: mind azt közölték a nyilvánossággal, hgy ezzel Kövér beismerte a választási csalást. A legvehemensebben az MSZP reagált; Bárány Balázs szocialista képviselő bejelentette, hogy pártja feljelentette Kövér László fideszes házelnököt a nyilatkozata miatt.

Bárány szerint a felvétel beismerése annak, hogy 2014-ben a Fidesz csalt a választásokon:

“Egyértelmű a cél: egy fideszes szavazónak érjen többet a szavazata, mint egy ellenzéki szavazóé”

– idézte az MTI Bárányt, aki a néhány évvel ezelőtti EBESZ-jelentésre is hivatkozott. A politikus szerint több pontos is megállapítható, hogy nincs fair választási verseny Magyarországon: 

  • a választási rendszer megkülönbözteti a határon túli és a saját döntésükből külföldön dolgozó szavazókat,
  • kormányzati kampányok nem válnak el a nyílt pártpolitikától,
  • közpénzből éltetett álcivilek kampányolnak a kormány mellett,
  • a választási bizottság a Fidesznek kedvez döntéseiben.
Facebook Comments