Egy brüsszeli hatóság azt állítja, a magyar miniszterelnök egyik családtagja maffiabűncselekményben érintett

Egy brüsszeli hatóság azt állítja, a magyar miniszterelnök egyik családtagja maffiabűncselekményben érintett

5 lépés, ahogyan a Tiborcz-fiú kifosztotta a közvilágítási pályázatokat. Így állt saját erőből saját lábra a miniszterelnök veje. De csak azért, mert az Orbán-resim hatóságai ezt tétlenül nézték, vagy asszisztáltak neki.
orbantiborcz.jpg

Erősen úgy tűnik, az OLAF (az Európai Csalás elleni Hivatal) nem akarja, hogy a Fidesz és az Orbán-kormány agyon tudja hallgatni Tiborcz István és korábbi cége, az Elios Innovatív Zrt. ügyeit. Azaz, hogy

szervezett csalással 

nyertek meg 17 pályázatot és károsították meg az adófizetőket 13 milliárd forinttal, amiért az OLAF nyomozott ellenük, és az ügyészségnek eljárás indítását, az Európai Bizottságnak pedig a pénz visszakérést indítványozta.

Az OLAF már nem csak a rezümét és a javaslat tényét, hanem a teljes jelentést kiszivárogtatta (vélhetően egy brüsszeli magyar képviselőn keresztül) a magyar sajtónak, nem elsősorban azért, hogy a választási kampányt befolyásolja (ahhoz ez az ügy kevés, amikor az emberek milliói abban a hiszemben élnek Magyarországon, hogy feketebőrű migráncsok tömegei állnak vicsorogva a határkerítés mellett, és próbálják a fogukkal áttörni, hogy aztán mindenkit megerőszakoljanak), hanem főként azért, mert

nem akarják, hogy Tiborcz megússza.

Az OLAF-jelentésről beszámoló 24.hu cikkéből jól rekonstruálható az szervezett csalási folyamat, amivel az önkormányzatokat – és az állami költségvetést – lehúzták 5 lépésben.

1. Belső ember

Tiborcz üzlettársa, Hamar Endre tanácsadócége írta ki a pályázatokat, (vagy az óvatosabb helyeken legalább részt vett bennük), amelyek az Eliosnak kedveztek. Hamar annyira mindkét pályán játszott, hogy kiíróként közreműködött a benyújtott pályázatokban is,

2. Ne legyen verseny

A pályázatokat már eleve úgy írták ki, hogy más ne tudjon indulni rajtuk. Feltétel volt a korábbi győzelem önkormányzati közvilágítási tenderen. Ilyen referenciával csak az Elios rendelkezett, köszönhetően a(z akkor még) Lázár vezette hódmezővásárhelyi önkormányzat kedves gesztusának.

3. Haszonmaximalizálás

Az Elios először 50 ezer órára becsülte a lámpatestestek élettartamát, majd azt utólag hirtelen megduplázta: felemelte százra. Miközben a gyártó is is legfeljebb csak 60-80 ezer órára becsülte. De az önkormányzatok ezt rendre elfogadták. Így az Elios dupla pénzhez jutott ugyanakkora munkával.

4. Hazudd azt, hogy olcsó vagy

Az Elios saját maga írta az ún. indikatív ajánlatokat, azaz azokat, amelyeknek azt kellett bizonyítaniuk, hogy az ő ajánlatuk versenyképes a piacon. (Ezeket be kellett volna kérniük, nem maguknak megírni hasraütve:) Így persze hogy versenyképesnek tűntek.

5. Nyerj még a beszerzési áron is

Ráadásul Tungsramtól a piaci ár feléért szerezték be a lámpákat: a gyártó nagyon örült annak, hogy az amúgy nem túl sikerült modellek majd az egész országot elárasztják (sötétben tartják).

De mert elkezdődött az OLAF nyomozása, végül is csak 17 önkormányzati pályázaton nyert Tiborcz és az Elios összesen 13,6 milliárd forint értékben. A legdurvább azért az, hogy a – 24.hu szerint – az OLAF 

azt javasolja, a magyar hatóságok vizsgálják meg azt is, a történtek nem felelnek-e meg a szervezett bűnözés feltételeinek is.

Ami egészen magyarul azt jelenti, Brüsszelben a független hatóság azt állítja,

a magyar miniszterelnök egyik családtagja maffiabűncselekményben érintett.

Facebook Comments