Szexpózokat ábrázoló pénzérméket is használtak a rómaiak

Szexpózokat ábrázoló pénzérméket is használtak a rómaiak

De vajon mire?www_tvn_hu_e865c7b0d54437028627c32db5720cfd.jpg

Buja párok szexelnek a legkülönbözőbb pózokban ezeken az ókori érméken. De vajon mire használták a rómaiak a pikáns pénzt? A tudósok véleménye a mai napig megoszlik a spintria funkciójáról. Megpróbáltunk utánajárni; ezek a legvalószínűbb magyarázatok.

A buja érme – hivatalos néven spintria – bronzból vagy rézből készült. Előlapján rendszerint valamilyen szexuális aktus vagy annak szimbóluma szerepel, a hátoldalon pedig egy szám 1-16-ig, természetesen római számokkal. Az erotikus érmékre először a Sebastiano Errizo használta a spinatra kifejezést a 16. században. Az elnevezés a görög sphinktḗr, sphincter – anális szóból származik, és eredetileg a fiatal férfi prostituáltakat nevezték így. 

thailener_spintria.png

Spintria a 2. századból

Ezek után nem csoda, hogy a tudósok véleménye már arról is megoszlik, mit is láthatunk a képeken.

  • Az egyik tábor szerint a homoszexuális szerelem ábrázolásai ezek,
  • míg a másik tábor úgy véli, férfi-nő párok szerepelnek az érmeken (az utánzatokat is valószínűleg nekik kedvezve készítették).

A legelterjedtebb teória szerint ezzel

a pénzzel a bordélyházakban lehetett fizetni,

és a rávésett szolgáltatást lehetett igénybe venni az érméért cserébe. Az beszédes ábrákra pedig azért volt szükség, hogy a messziről jött kuncsaft is könnyen megértesse magát a helyi prostituáltakkal, pláne, ha ennyire konkrét elképzelései voltak.

spintriae_aus_pompeji.jpg

Spintriák Pompeii-ből

Bármilyen népszerű (és valljuk be, logikus) ez az elmélet, sok tudós támadja, ugyanis tulajdonképpen nincs semmiféle bizonyíték arra, hogy e pénzeket elfogadták a bordélyok. Sőt arra sincs bizonyíték, hogy az érméknek bármilyen fizetőértéke lett volna. Vagyis, elképzelhető, hogy ezek a pénzek, nem is voltak pénzek.

A spintria nem fizetőeszköz volt

– állítja egy másik elmélet -, hanem egy játék tartozéka, és valamiféle zálogként működött. Tény azonban, hogy bizonyíték erre az elméletre sincs.

Bármi is volt a pajzán érmék funkciója, úgy tűnik, csak rövid ideig használták. Ilyen leletek ugyanis többnyire csupán az I.-II. századból maradtak ránk. Jó hír viszont, hogy ha kedvet kapott a zálogosdihoz, remek kis szexérme utánzatokat már a Vaterán is vásárolhat kb. ezer forintért.

mjtv6si.jpg

Spintria utánzatok

Forrás: Wikipedia, a címkép csak illusztráció

Facebook Comments