Förtelmesen undorító varázseszköztől reméltek gazdagságot az izlandiak

Förtelmesen undorító varázseszköztől reméltek gazdagságot az izlandiak

Az úgynevezett nábrók, vagyis halálnadrág egészben lenyúzott emberi bőrből készült a 17. században.
necropants-witchcraft.jpg

Az élet nem volt könnyű a 17. századi Izlandon. Nem csak a zord időjárási körülmények, de a folyamatos kalóztámadások is megkeserítették a helyiek életét. Mivel más lehetőségük nem nagyon volt, a parasztok gyakran fordultak a boszorkánysághoz segítségül.

Egy ilyen rituálé kelléke volt a nábrók, vagyis, szó szerint, halálalsónadrág, amely korlátlan gazdagságot ígért használójának. Ki ne vágyott volna erre a 17. századi Izlandon, vagy akár ma a világ bármely pontján? A nábrók elkészítéséhez azonban nem semmi gyomorra volt szükség.

A rituálét végrehajtó boszorkánynak először is egyezséget kellett kötnie egy barátjával, hogy amennyiben a barát természetes halált hal, a boszorkány deréktól lefelé megnyúzhatja őt.

1ef5141632dc611ea9187522dedad9be.jpg

Amikor a halál bekövetkezett, a boszorkánynak meg kellett várnia, hogy barátját eltemessék, majd ki kellett ásnia a holttestet, és anélkül kellett lenyúznia róla a bőrt deréktól lefelé, hogy akár egy apró lyukat ejtsen rajta. A gazdagságra vágyó személynek ezt követően

csupasz lábbal bele kellett bújnia a halott bőréből készült nadrágba.

A bizarr rituálé itt még közel sem ért véget. A halálnadrág viselőjének egy szűkölködő özvegytől kellett lopnia egy érmét. Ezt az emberi bőrből készült nadrág herezacskójába kellett rejtenie egy a nárbók szimbólumát, a Nábrókarstafurt ábrázoló pergamendarabbal együtt.

200px-icelandic_magical_stave_nabrokarstafur_svg.png

A babona szerint amíg az eredeti érme a herezacskóban volt, az varázslatos módon újabb pénzekkel töltődött meg. 

A fentiek tükrében nem csoda, hogy a hatóságok a 17. századi Izlandon sem nézték jó szemmel a mágiát, hiszen a boszorkányok gyakran a lopástól és hullagyalázástól sem rettentek vissza egy-egy rituálé érdekében. Érdekesség viszont, hogy az izlandi boszorkányok többsége nem nő, hanem férfi volt.

Ha élőben szeretnél halálnadrágot látni, ahhoz Izlandra kell utaznod. Az egyetlen ilyen mágikus tárgy ugyanis a hólmavíki Varázslat és Boszorkányság Múzeumában van kiállítva. Bár természetesen ez csak utánzat, és nem emberi bőrből készült. 

A halálnadrág készítéséről itt egy angol nyelvű tutorialt is megnézhetsz, bár a rituálé kipróbálását erősen nem ajánljuk.

Forrás: Wikipedia, Múlt-kor, Daily Mail

Facebook Comments