Túl ellenzéki volt a Fidesznek a javaslat, májustól újra utcára lehet tenni a gyermekes családokat

Túl ellenzéki volt a Fidesznek a javaslat, májustól újra utcára lehet tenni a gyermekes családokat

 A Város Mindenkié (AVM) törvényjavaslatát indoklás nélkül dobták a kukába a kormánypárti kévpiselők.

kilakoltatas.jpg

A hajléktalanság felszámolásáért és a szegények megsegítéséért küzdő civil szervezet törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amely véget vetett volna a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának. A Házbizottságban azonban sem a Fidesz-frakció, sem a fideszes házelnök nem támogatta, hogy az Országgyűlés még a téli kilakoltatási moratórium vége előtt megtárgyalhassa a javaslatot. A szervezet közleménye szerint a kormánypárti tagok még azt is elutasították, hogy megindokolják a döntésüket. Azt azonban sejtetik, hogy a fideszeseknek a javaslat ellenzéki támogatása nem tetszett. Pár hete ugyanis három ellenzéki parlamenti párt, az Együtt, az LMP és a Párbeszéd képviselői – a Momentum támogatásával – nyújtották be azt a törvényjavaslatot, amely biztosítaná a gyermekes családok hajléktalanná válásának a megelőzését.

A törvénymódosítás előírná az önkormányzatoknak, hogy

megfelelő együttes elhelyezést biztosítsanak a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett gyermekes családoknak.

A másik progresszív javaslata a civileknek az volt, hogy  – az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében – a bíróság ne rendelhessen el lakáskiürítést abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

 

Gyakorlatilag azokat a családokat nem lehetne utcára tenni, akiknek gyerekük van. A hajléktalan családoktól általában elveszik a gyerekeiket és intézetekben helyezik el. A civilek a döntés után sajtótájékoztatót tartottak, ahol levonták a következtetést:

A Fidesz a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának a pártjára állt.

A párt meghazudtolta a miniszterelnökét, aki tavaly ősszel a parlamentben azt mondta: „Magyarország nem a kilakoltatott emberek országa.” 

„Orbán Viktor az évértékelő beszédében azt mondta, nagyon örül, hogy növekszik a házasságok és a gyerekek száma. Hogyan gondolja támogatni a megszületendő gyerekeket, ha a szülőket utcára lehet tenni, a gyerekeket meg kiszakítani a családból? Azoktól a gyerekektől, akik nem CSOK-os családba születnek, még az elfogadható élet lehetőségét is elveszik, aminek az alapja a biztonságos lakhatás.”

– mondta Tóth Fanni, az AVM aktivistája.

A Fidesz felelőssége, hogy Magyarország továbbra is a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának az országa marad. A Fidesz felelőssége, hogy a téli kilakoltatási moratóriumot – lényegében a parlamenti választásokat – követően ismét utcára lehet majd tenni akár gyermekes családokat.

 

A szervezet közölte: folytatják a küzdelmet az elhelyezés nélküli kilakoltatások ellen és azért, hogy önkormányzatoknak kötelező legyen elhelyezést biztosítaniuk azoknak, akiket hajléktalanná válás fenyeget. A törvényjavaslatukat a választások után ismét az Országgyűlés elé terjesztik, hogy a törvények legalább a gyermekes családokat megóvják a hajléktalanságtól. Az AVM szintén tovább küzd azért, hogy a hatóságok betartsák a gyermekvédelmi törvénynek azt a rendelkezését, amely alapján tilos kizárólag a család szegénysége, hajléktalanná válása miatt elszakítani gyerekeket a szüleiktől.

Facebook Comments