Gyurcsány Ferenccel már megint fordult egyet a világ

Gyurcsány Ferenccel már megint fordult egyet a világ

A volt miniszterelnök azzal kampányol, hogy Fizessenek a gazdagok!gyurcsany_mti1_2.jpg

Ingyen tűzifát, ivóvizet és áramot ígér a kampányában a DK: a pártelnök bejelentette, hogy kormányra kerülésük esetén minden háztartás számára ingyenessé tesznek havi 2 köbméter vizet, 15-20 köbméternyi gázt és 50 kilowattórányi áramot.

Ezt egyfelől maga Németh Szilárd, a rezsicsökkentés atyja se mondhatta volna szebben. Innen már csak egy lépés az örök élet és ingyen sör.

Másfelől azért könnyű úgy ígérni, hogy egészen biztosan tudják, nem kell betartani. A felmérések se azt ígérik, hogy Gyurcsányék kormányra kerülhetnek. A DK-ban még abban se bíznak, hogy elérik a 10 százalékot a listán, ezért nem indultak a Bokros-féle MoMával szövetségben. És hol van még onnan a választási győzelem, meg a kormányra kerülés.

Ez nem egy program, csak szociális demagógia.

Erről viszont eszünkbe juthat, hogy a gyurcsányi ígéretcunami gyanúsan emlékeztet a Botka-féle (a Pogácsa nevű közgazdász által kitalált vagy legalábbis inspirált) középosztály-ellenes kampányra. Azt amúgy Gyurcsány is elismerte a sajtótájékoztatón, lehet úgy kommunikálni a választási ígéreteit, hogy Fizessenek a gazdagok!, mert az ingyen tűzifa, víz és áram árát

az átlagosnál nagyobb fogyasztásúak lényegesen megemelt díjából fedezné.

És akkor itt érdemes felidézni, hogy mit mondott korábban maga Gyurcsány a Fizessenek a gazdagok! politikájáról.

Gyurcsány Ferenc, 2017. március 19. (ATV):

Nem értek egyet Botka László programjával, mert a társadalom egy csoportjából csinál bűnbakot, amivel nagyon jelentős ízlésbeli problémám van. Én nagyon nem szeretem, hogyha felkínálunk különböző társadalmi csoportokat bűnbaknak.

Gyurcsány Ferenc, 2017. október 12. (TV2):

Botka László tévedett a Fizessenek a gazdagok kampánnyal. A tisztességes középosztályt nem illik fenyegetni, inkább támogatni kell őket.

Hét hónapon át (Botka március 14-én hirdette meg a programot) Gyurcsány konzekvensen azt képviselte, hogy ne fenyegessék a középosztályt. Amígnem novemberben Salgótarjánban meghirdette, hogy “akinek többje van, vállaljon többet”, azaz a szociális demagógia felé fordult.

Ebből is látszik, hogy Gyurcsánynak adni kell a véleményére, mert az olyan szilárd, mint a kőszikla. Várat lehet építeni rá. Vagy legalábbis politikai karriert.

Bár azt meg kell jegyezni, hogy a középosztály-ellenes kampány átütő sikert azért Botkának se hozott.

Facebook Comments