Hódmezővásárhely: az ellenzék történelmet írt, a Fidesz tagadásban

Hódmezővásárhely: az ellenzék történelmet írt, a Fidesz tagadásban

image_9.jpegNem túlzás: történelmi győzelmet aratott az ellenzéki összefogás. Hódmezővásárhelyet a rendszerváltás óta kizárólag fideszes polgármester irányította. Vasárnapig. A bal-Jobbik összefogás ütötte Orbánt.

Van mit feldolgozni a teljes magyar politikai elitnek. A Fidesz olyan pofont kapott, amilyet 2002 óta egyszer sem. Hogy mennyire kemény Hódmezővásárhely elvesztése az állampártnak, mi sem bizonyítja jobban, minthogy:

– mindent elkövettek, hogy elhallgassák,

– amikor pedig már nem lehetett a buktát tovább titkolni, igyekeztek bagatelizálni az egészet.

(A legkomikusabb: “Elsöprő Fidesz-győzelem Kiskunhalason” írta öles betűkkel az Origo. Kiskunhalason egyéni választókerületben tartottak időközi választást. A Fidesz jelöltje függetleneket győzött le, összesen 454 darab szavazatot kapva. Hódmezővásárhelyen rekord részvétel mellett 22745-en voksoltak.)

screen_shot_2018-02-25_at_9_29_01_pm.png

Amikor már mindenki tudta az eredményt, az Origo olvasói ezt kapták.

screen_shot_2018-02-25_at_8_42_48_pm.png

Ezt pedig a közpénzből fenntartott Hiradón hírt fogyasztók.

A kormány egyik kitartott ideológusa, Mráz Ágoston Sámuel rögvest meg is magyarázta, miért nem jelent semmit az ellenzéki siker abban a városban, amelyet 1990 óta kizárólag fideszes polgármester irányít:

– Semmi nem változik, hiszen a város közgyűlése fideszes többségű marad, a helyieknek nem volt fontos a működőképesség fenntartása.

Vagyis Mráz szerint csak akkor irányítható egy város, ha a Fidesznek megfelelő a polgármester, függetlenül a választók akaratától.

– Orbán Viktor kimaradt a kampányból.

Klasszikus Fidesz-érvelés: ha nem tetszik, bátran hamisítsd meg a múltat.

Lám:

27752469_10155933819256093_3969350863958928966_n.jpg

– A fideszes jelöltnek nem volt további tartaléka, bezzeg országos szinten van.

Ismét a múlt megmásítása, erős önbecsapással párosítva. A fidesznyik jelölt ugyanis 1300-zal növelte szavazatai számát a ’14-es kormánypárti eredményhez képest. Igaz, az ellenzék akkor összesen 4300 voksot kapott, szemben a mostani 13 ezerrel.

– Az ellenzéknek országos szinten vissza kell léptetnie minden jelöltjét és közös, független jelölteket kell találniuk. Különben nem ér semmit az összefogás.

Ez ócska önáltatás.

– Az ellenzéket bénítja, a kormányoldalt aktivizálja a vasárnapi eredmény.

Tessék? A győzelem, főként a győzelem lehetősége eddig nagyon keveseket bénított le – szemben a vereséggel. Ennyire ostobának csak a Fidesz nézheti saját választóit.

Nem gondoljuk, hogy a Fidesz nem fogja levonni a megfelelő tanulságokat a vasárnapi vereségből.

Erre utal Bayer Zsolt legfrissebb észosztása is a pártlapban: “Csak azt ne csináljuk, hogy most elkezdjük megmagyarázni.” E tézisét pedig vagy négyszer megismétli. Csak szembe ne nézzünk az okokkal. Lelke rajta.

De arra sem érdemes nagy tétben fogadni, hogy az ellenzék elégedetten hátra dőlne.

Orbán rémálma valósult meg vasárnap: a baloldal összefogott a Jobbikkal. Ugyan erre képes lehet koordináltan, megfelelő mennyiségű egyéni választókerületben is. Nem csupán a kétharmad, de Orbán többsége is veszélybe került Hódmezővásárhelyen.

Facebook Comments