A CEU ügyében is meghátrált a kormány, pánik a Fideszben

A CEU ügyében is meghátrált a kormány, pánik a Fideszben

ceu_4.jpg

  • Az EU-nak akkor is megálljt kell parancsolnia Lengyelország számára, ha a magyar kormány vétóz.
  • Megdöglött, dicstelenül kimúlt a Soros-féle kampányló, a dakoták sürgősen leszállnak róla.
  • Ma kezdenek hozz a Lukács-archívum felszámolásához, a civilizált világ a fejét fogja.

 New York Times

1. A nagyhírű lap vezércikkben sürgeti, hogy a világ szálljon szembe a lengyel nacionalizmussal. A kormány az utóbbi három évben egymás után fogadtatta el a gyalázatos törvényeket, amelyek politikai ellenőrzés alá helyezték a bíróságokat, ugyanezt próbálták meg a közmédiával, tisztogatást hajtottak végre az államapparátusban, legutóbb pedig bűncselekménynek nyilvánították, ha bárki azt sugallja, hogy az országnak köze volt a holokauszthoz. A történelmet azért akarják veszedelmes és összehangolt módon újraírni, hogy alátámasszák: az ország a nácik és az oroszok alatt is hősies áldozat volt, amely természetesen az EU-val szemben is védelmezi a hagyományos értékeket. Nem kis irónia van abban, ahogyan Varsó szembefordult az unióval, hiszen milliárdokat kap Brüsszeltől. Enyhén szólva beleharap a kézbe, amely enni ad neki.

Kaczynski azért folyamodott ehhez a politikához, mert a hatalmat akarja, akárcsak más populista vezetők a térségben, legfőbbképpen Magyarországon. A holokauszt ügyében azért született a jogszabály, hogy kikényszerítse a képet, miszerint a lengyelek csakis mártírok voltak, soha nem kollaboránsok. A lengyel kormány lebontja a demokráciát és Európának minden tőle telhetőt meg kell tennie, hogy megvédelmezze a demokrácia, az egyenlőség, a jogállam és az emberi jogok tiszteletének alapértékeit. Brüsszel már példátlan lépést tett, és figyelmeztette Varsót, hogy az elvesztheti szavazati jogát a szervezetben, ha így folytatja. Nincs könnyű helyzetben a Bizottság, mert Magyarország meglengette, hogy megvétóz minden szankciót. Ám az EU nem léphet vissza. Ha a magyarok valóban közbelépnek, meg lehet vonni a lengyelektől a támogatások egy részét és minimálisra lehet szűkíteni a diplomáciai kapcsolatokat az országgal. Kaczynski diktátumot fog kiáltani, de annak meglesz az ára.

2. Ha minden igaz, további öt évre megkapta az akkreditációt a Közép-Európai Egyetem. A hírt a rektor hozta nyilvánosságra. Az intézményt bezárás fenyegette, miután az alapító, Soros György miatt a kormánytámadások egyik első számú célpontja lett, noha az iskola végig fenntartotta, hogy az üzletember immár nem szól bele a működésébe. A hatalom olyan törvényt hozott, amelyet a jelek szerint teljesen a CEU-ra szabtak, mégpedig azzal az szándékkal, hogy az lehúzza a rolót. Tiltakozott ellene a többi között az Egyesült Államok és az Európai Bizottság. Az egyetem szóvivője azonban azt közölte, hogy az oktatási kormányzat még nem írta alá azt az egyezményt, amely véget vetne a vitának.

FAZ

Orbán Viktor hónapokon át uszított Soros György ellen, ám a nem várt hódmezővásárhelyi kudarc után egyelőre leállította a kampányt. A Fidesz parlamenti képviselői, illetve jelöltjei azt a szigorú utasítást kapták a pártközponttól, hogy ne tegyenek közzé semmiféle negatív, lejárató anyagot a közösségi hálón az üzletemberről. A miniszterelnök választási hadjárata idáig csaknem kizárólag a bevándorlók elleni félelemkeltésre épült. Ennek középpontjában Soros állt, akit a hatalom azzal vádolt meg, hogy el akarja árasztani Európát menekültekkel. Csakhogy a hódmezővásárhelyi vereséget követően Fidesz-közeli sajtómunkások kétségbe vonták a hadjárat hatékonyságát. A pártok és elemzők próbaválasztásnak tekintették, hogy ki lesz a polgármester Lázár János városában.

Spiegel

A magyar miniszterelnök taktikai megfontolásokból beszünteti az átfogó hadjáratot Soros Györggyel szemben, pedig a jobboldali-nemzeti kormány az amerikai milliárdosról szóló összeesküvés elmélettel uszított a migránsok ellen. A mostani döntés oka az, hogy a hatalom kemény pofont kapott a hódmezővásárhelyi választáson. Mellesleg semmiféle bizonyíték nem volt arra, hogy az emberbarát befektető, aki egy sor civil szervezetet támogat, valóban szervezkedett volna a kontinens keresztényi és nemzeti identitásának megváltoztatására. Orbán a menekültpolitikában is kemény vonalat képvisel és egyre másra összetűzésbe kerül az unióval. Országértékelőjében szintén kikelt a migráció, illetve a menekültek ellen.

Der Standard

Hódmezővásárhely hatására a Fidesz módosítja választási stratégiáját. A jobboldali-populista pártot nagy félelemmel tölti el, hogy jelöltje egyértelmű vereséget szenvedett a polgármesteri székért vívott küzdelemben. Nyilvánvalóan Orbán Viktor rendelte el, hogy mostantól kezdve ne démonizálják Soros Györgyöt. Idáig ez volt a hivatalos kampány egyetlen témája. Gulyás Gergely azonban cáfolja, hogy ez ügyben bármire utasították volna a fideszes törvényhozókat. Mégis feltűnt, hogy a hatalomtól függő sajtóban kedd óta alig jelennek meg cikkek, amelyben Sorost a migráció szervezőjeként állítanák pellengérre. Ha az ellenzék összeáll, országosan is igen érzékeny veszteségeket tud okozni a kormánypártnak. A pánik már a hét végén is megmutatkozott, az Orbánt kiszolgáló véleményformálók körében. Egyesek máris kezdtek hamut szórni a fejükre, mint pl. Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője.

FAZ

A Nemzetközi Lukács-társaság alelnöke határozott fellépést sürget, miután teljesen egyetért a lap pár nappal ezelőtti budapesti riportjának megállapításával, miszerint az orbáni politika hatására a magyar kulturális életben egyre erősödik a tehetetlenség és az elnyomás érzése. Rüdiger Dannemann, aki három könyvet írt a magyar filozófusról, arról számolt be olvasói levelében, hogy ezt a légkört tapasztalta ő maga is, amikor a nyáron a CEU által szervezett Lukács-konferencián járt. Ám úgy gondolja, hogy ebbe nem szabad belenyugodni, így tiltakozni kell az ellen, hogy éppen ma látnak hozzá a Lukács-archívum felszámolásához, noha itt az európai kultúra egyik ékszeréről van szó. Itt az idő, hogy vezető politikusok felhívást intézzenek a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárához, illetve az akadémiai könyvtár vezetőjéhez. A szakember szerint nem szabad megengedni, hogy elköltöztessék a kutatóhelyet, amihez antiliberális, köztársaságellenes és antiszemita felhangok társulnak. Még a német kormány sem térhet napirendre afölött, hogy a magyar vezetés kész helyzetet teremtsen. Itt tenni kell, mert a 20. század egyik legnagyobb filozófusáról van szó, akinek munkássága az emberiség öröksége.

Facebook Comments