Orbán nagyon hátrasorolta Rogánt, Lázárt és Kósát a Fidesz-listán

Orbán nagyon hátrasorolta Rogánt, Lázárt és Kósát a Fidesz-listán

Répássy és Budai Gyula kiesik a parlamentből.orlazkorog.jpeg

A volt frakcióvezetők négy éve még a 6-8. helyet kapták, most már csak a 22.,  23., 24. helyen vannak, éppen Szijjártó előtt eggyel, aki 2014-ben is a 25. volt. Ebből is látszik, hogy a három népszerűtlen miniszternek azért nincs félnivalója: ha csak csoda nem történik, tagjai lesznek új parlamentnek. (Továbbá Lázár egyéniben is bejuthat, Kósa és Lázár az egyéniben is bízhat, Rogán és Szijjártó csak listán jelölt.)

Azért annak szimbolikus értéke biztosan van, hogy a miniszterek kevésbé látszanak fontosnak lenni Orbán számára, mint a helyükre az első tízbe előrekerült Kubatov vagy Németh Szilárd. Megelőzi őket még a 16. Böröcz László Fidelitas-elnök, a 17. Farkas Flórián is. (Az újabb mentelmi jog garantált.)

A Fidesz-KDNP közös listáján Orbán, Semjén és Kövér áll az első 3 helyen, Novák Katalin mint dísznő a 4.

A várható egyéni győzelmek miatt a lista első 60-70 helyéről lehet mandátumot remélni, még az is elképzelhető, hogy Halász János vagy Révész Máriusz a 72., 73. helyről nem jut be az új parlamentbe. Az ő esélyeiket javítja, ha az egyéni körzetekből jelentős számút visz el ez ellenzék, Halásznak és Révésznek tehát 

a kétharmad ellen és az ellenzéki egyéni koordinációért kell drukkolnia.

Egészen biztosan nem lesz az új parlament tagja viszont Répássy Róbert és Budai Gyula a lista 144. és 145. helyéről. Az előbbi Navracsics Tibor távozásával vált kegyvesztetté, 24 év után kell kenyérkereső foglalkozás után néznie. Budai pedig azzal se tudta újra benyalni magát, hogy kommunistának nevezte az elvileg még független igazságszolgáltatást.

Facebook Comments