Beismerte az LMP-s, hogy szép, precízen kitöltött íveken gyűjtött neki aláírást a Fidesz, azonnal kirakták a pártból

Beismerte az LMP-s, hogy szép, precízen kitöltött íveken gyűjtött neki aláírást a Fidesz, azonnal kirakták a pártból

Barta János egy kis MSZP-s és fideszes rásegítéssel gyakorlatilag kicsinálta saját magát, azonnal vissza is léptették a többi ellenzéki jelölt javára.barta_janos_lmp.jpg

Az LMP színeiben induló zuglói jelölt, Barta János ismerte el Fiala János rádióműsorában, hogy a Fidesz gyűjtött és adott át neki aláírásokat, miután

az MSZP-s Tóth Csaba a kampányban „megemlítette”, hogy azt pletykálják, az LMP-nek segít a Fidesz a kampányban.

Barta azzal mentegetőzött, hogy előbb leadták az ajánlásokat, mint hogy megérkezett a fideszes segítség.

Az Index is arról írt: régóta keringenek olyan pletykák, hogy a Fidesz segíti az ellenzéki megosztottság fenntartását azzal, hogy néha besegít egyik-másik jelöltnek. Például úgy, hogy ajánlásokat gyűjt/szerez/ad ellenzéki jelölteknek, hiszen a kormánypárt érdekeit jól szolgálja, ha minél több ellenzéki szerepel a szavazólapon, és az ellenzéki voksok több jelölt között oszlanak meg.

Több választás óta tartja magát az a peltyka is, hogy a Fidesz az LMP-t is segítette ajánlásokkal. De bizonyítékot senki nem mutatott erről. A zuglói kampányban legutóbb az MSZP-Párbeszéd jelöltje, Tóth Csaba elevenítette fel a pletykát, hogy az LMP-s jelölt ajánlásainak egy részét a Fidesz gyűjtötte. Tóth szerint maga az LMP-s jelölt beszélt arról neki, hogy a “Fidesz besegített”.

Fiala János a Civil Rádió Keljfel Jancsi című műsorában felhívta és bejátszotta ezt a részletet az LMP-s jelöltnek. Barta János pedig bevallotta a rádióban, hogy a Fidesz valóban besegített neki:

„amit Tóth úr állít, az való igaz, a Fidesz is gyűjtött az LMP-nek aláírást annak ellenére, hogy nem kértem. Meg is lepődtem rajta.”

Barta a műsorban arra tippelt, hogy a Fidesz az ellenzék megosztására játszik, és

“szerintem bizonytalanok voltak, hogy az LMP-s összegyűjti az ajánlásait és be akartak segíteni, de erre végül is nem volt szükség, mert hamarabb leadtuk az ajánlásainkat, mint hogy az ő adagjuk befutott”.

Az Index felhívta a figyelmet: a “meglepődés” nem stimmel, hiszen a Fidesz csak olyan ajánlóívet tudott kitölteni, átadni, amelyet Barta vett át a választási irodán. Az ajánlóívekkel ugyanis a jelölteknek darabra el kell számolniuk.

Ez két dolgot jelent: 

  • Bartának előzetesen kellett tudnia arról, hogy a Fidesz gyűjt neki, sőt 
  • előzőleg oda kellett  adnia az íveket a fideszes gyűjtőknek. 

Fiala értetlenkedő kérdésére, hogy miért fogadta el Barta a fideszesektől kapott ajánlásokat, a jelölt teljesen fals dumával reagált: 

“ha az állampolgár, ki tudja, milyen megfontolásból megtisztel az ajánlásával, arra csak azt lehet mondani, hogy köszönöm”.

Csakhogy, az ellenérdekelt fideszes jelölt nem “egy állampolgár” ebben az esetben.

Barta szerint a Fidesz kifejezetten neki gyűjtötte az ajánlásokat, “szép, precízen kitöltött” ajánlóívek voltak, és “legnagyobb megdöbbenésemre tartalmazott ismerős neveket”. Az LMP-s állítólag rákérdezett az egyik fideszesektől kapott íven szereplő aláírónál erre az egészre, mire azt mondta “spontán akció volt”, és “inkább nekem ír alá, mint a Tóth Csabának, amit meg tudok érteni”. 

Az LMP villámgyorsan reagált a beismerésre: a párt szerint a Fidesszel semmilyen együttműködés nem megengedhető, ezért a párt felfüggeszti Barta János párttagságát és visszavonja jelöltségét.

Amikor a botrány beütött, Szél Bernadett Facebook-oldalán az alábbi poszt jelent meg: 

“Az LMP szerint a Fidesszel semmilyen együttműködés nem megengedhető. A Fidesz számtalan helyen bizonyíthatóan visszaélt az állampolgárok személyes adataival, ehhez egy ellenzéki párt sem asszisztálhat, sőt ha bárki ilyet tapasztal, akkor feljelentést kell tenni. Mivel Barta János a fenti elvárásoknak nem tett eleget, ezért a párt elnöksége a mai napon felfüggeszti a párttagságát, megindítja a kizárási eljárást, és nem tekinti az LMP hivatalos jelöltjének.”

Így Tóth Csaba, az MSZP-s jelölt győzelmi esélyei hatalmasat nőttek a választókerületben.

Facebook Comments