Leleplezték Orbán legsebezhetőbb pontját

Leleplezték Orbán legsebezhetőbb pontját

  • Orbán Viktor nagy károkat okozott a demokráciának, megmérgezte a légkört az országban és megszegte a jogállam játékszabályait;
  • A magyar kormányfő fél, mert érzékeli, hogy ellene fordulhatnak a választók;
  • A hódmezővásárhelyi siker ellensúlyoz minden ellentétes jóslatot a választás előtt.

tiborcz.jpeg

                                              

NZZ

nzz.jpg

A lap elsőoldalas kommentárban figyelmeztet arra, hogy Orbán Viktor átlépte a politikai határokat és megrongálta a demokráciát. A kormány ugyan az elmúlt 8 év alapján némi sikert fel tud mutatni, és nagyon valószínű, hogy megnyeri a választásokat, ám a durva fellépés a politikai ellenfelekkel szemben megmérgezte a légkört az országban. Hódmezővásárhely földrengésként érte a magyarokat és megrendítette a Fidesz legyőzhetetlenségébe vetett hitet. De azért az ellenzéknek ajánlatos visszafognia a lelkesedését, mert sorra dőlnek be az együttműködési próbálkozások. A hatalomváltáshoz szükség volna hallgatólagos megállapodásra a baloldal és a Jobbik között, ami azonban illúzió. Pontosan ebből a megfontolásból erősítette meg 7 éve a kormánypárt a többségi elemet és törölte el 2. fordulót. De az is látszik, hogy jelentős az elégedetlenség Orbán szinte korlátlan hatalmával szemben, illetve hogy a legsebezhetőbb pontja lett bizonyos emberek szembetűnő meggazdagodása a közvetlen környezetében. És ez középtávon veszélyes lehet rá nézve.

A botrányok beárnyékolják a sikeres gazdaságpolitikát. Utóbbi ugyan nem kockázat nélkül való, de a dolgok bizonyosan jobban állnak, mint a Fidesz hatalomra jutása előtt. Annál meglepőbb ugyanakkor, hogy ez a téma nemigen szerepel a kampányban, az jóformán kizárólag a migrációra összpontosít. Itt is vannak eredmények: Orbán a végén nagyrészt rákényszerítette saját álláspontját az EU-ra. És sikerült azt a látszatot keltenie, mintha teljesen leállt volna a menekültek érkezése, illetve hogy ehhez köze lett volna a kerítésnek. És közben maga mögött tudhatja a lakosság támogatását. Kétes módon kezeli ugyanakkor a tényeket, amikor létfenyegetésként ábrázolja a bevándorlást. Ám lehet bármilyen népszerű is ez az álláspont, a magyarok mindennapjaiból jóformán teljesen eltűntek a menedékkérők. A miniszterelnök mégis erre a kártyára tesz, felerősítette az uszító retorikát Soros ellen. Nem törődik viszont az egészségügy lepusztult állapotával, a még mindig széleskörű szegénységgel.

Ezek a sokmilliárdos, közpénzekből terjesztett összeesküvés elméletek nevetségesek, az antiszemita utalások undorítóak. Kétséges, hogy célba érnek-e a választóknál. Az viszont biztos, hogy tönkretették az amúgy is kibékíthetetlen klímát. Ez már önmagában aggasztó, Ám Orbán a Soros részéről feltételezett fenyegetést ürügyként használta, hogy további lépéseket tegyen belpolitikai ellenfeleivel szemben. Lásd a „Stop, Soros”-csomagot, vagy a Jobbikra kivetett hatalmas számvevőszéki bírságot. Az ellenzék ugyan bírálhatja az autoriter jelenségeket, csak éppen a szava nem ér el a tömegekhez, mivel a sajtó nagy részét Orbán-hű körök tartják kézben.

Olyan hangulat uralkodik, amelyben a kormány ellenfelei közellenségnek számítanak. Helyzetüket jogi, illetve adminisztratív eszközökkel nehezítik. A politikus még jobban meghúzta a gyeplőt, mert minden áron meg akarja tartani a hatalmat, ám közben nagy károkat okozott a demokráciának. És kevés dolog utal arra, hogy ebben bármi változna. Egy uniós országban elfogadhatatlan, hogy a kormányfő elégtételről beszéljen. De komolyan kell venni. A politikust a választáson csak nagyon nehezen lehet legyőzni, ezért az EU-partnereknek egyértelműen állást kell foglalniuk. Merthogy a miniszterelnök túllépett azokon a politikai határokon, amelyeket be kell tartani egy demokratikus értékközösségben.

 

Die Welt

die_welt.jpg

Orbán Viktor retteg attól, hogy a szavazópolgárok a végén a sarkukra állnak, noha a közvélemény kutatások alapján lefutottnak lehet tekinteni a választást. Ám van egy tényező, amely fenyegeti a kormány győzelmét. Az egész országban folynak a lázas számítások, miután a Fidesz minden előrejelzés és sikeres mozgósítás ellenére toronymagasabb vesztett Hódmezővásárhelyen. Az ok az volt, hogy igencsak megugrott a részvétel, és az ellenzék sokakat magához tudott csábítani a bizonytalanok, illetve azok táborából, akik nem akartak voksolni. Sokat számított továbbá, hogy az ellenzéki oldalon csupán egyetlen jelölt volt.

De még ha ki is kap április 8-án, a Fidesz marad messze a legerősebb párt, a többiek egyedül nem tudnak kormányt alakítani. A Jobbik és az LMP épp ezért azon van, hogy túllépjen a másik iránt érzett megvetésen. A felmérések viszont azt mutatják, hogy felesleges minden készülődés ez ügyben, a kormánypárt előnye igen jelentős. Ráadásul a baloldalt és a liberálisokat csak gyengíti, hogy a kisebb pártok ugyanazt a szavazóréteget igyekeznek elhódítani, vagyis a fiatal, képzett, városlakókat. Ugyanakkor az is érthető, hogy miért ideges Orbán. Először is a közvélemény kutatások általában túlmérik pártját. De ennél sokkal lényegesebb, hogy rendkívül sokat nyom latban, milyen eredmények születnek az egyéni választókerületekben. A szakértők az ellenzék sikerére számítanak akár 25 körzetben. További 40 helyen akkor verhetik meg ezek a pártok a fideszes riválist, ha együttműködnek. Márpedig ha 40 mandátumot elhódítanak, akkor a miniszterelnök már nem tud egyedül kormányozni, és ez a hatalom elvesztését jelentheti számára.

 

Frankfurter Rundschau

frankfurter.jpg

A lap némi esélynek tekinti Magyarország számára, hogy Hódmezővásárhely után már látszik: nem lehet biztosra venni a jobboldali-populisták sikerét. Egy külföldi ugyan alig tudja kiejteni a város nevét, a települést azonban aligha lehet megkerülni a polgármester választás után a magyar belpolitikában, hiszen egy kisebbfajta földmozgást eredményezett, a következményeket pedig nem lehet belátni. Márki-Zay Péter győzelme több volt Orbán számára, mint egy riasztó jelzés. Hiszen ezek után a Fidesz már nem verhetetlen, immár semmit sem lehet kizárni. Sok mint függ az egyéni kerületektől. És a baloldali, liberális és zöld pártok ezúttal együtt lépnek fel, a karizmatikus Karácsony Gergely vezérletével.

A populista miniszterelnök már rég felismerte, hogy változik a hangulat az országban, és megszimatolta, hogy emiatt veszély fenyegeti hatalmi pozícióját. Ám egyre erőltetettebbnek hatnak próbálkozásai, hogy feltartóztassa a folyamatot. Március 15-én megint kijátszotta az EU-ellenes kártyát, de gerjesztette a félelmet is az iszlám bevándorlással szemben. Ez a hang természetesen bejön a többnyire jobboldali-nacionalista és őskonzervatív hívek körében. Ám az már kétséges, hogy meg tud-e szólítani ily módon további rétegeket. Karácsony azt mondja, az „orbánizmus” betegség Európában és egyre több tagállamot fertőz meg. A diagnózis tekintélyuralmat jelent, amelyben legjobb esetben is csupán megtűrik a másként gondolkodókat. De túl egyszerű volna magyarázatként a jobboldali beállítottságú lakosságra mutogatni. Hogy Orbán ilyen messzire jutott az állam átformálásában, abban szerepe volt elsősorban az MSZP-nek, amely annak idején belesüppedt a korrupcióba.

Ezzel együtt a helyzet jelenleg sok mindenben különbözik a 4 évvel ezelőttitől. A baloldali szövetség úgy számol, hogy ha sikerül elhozni a mandátumot 25 kerületben, nincs meg a Fidesznek a kétharmad. Ha az ellenzék nyer 40 helyen, akkor már oda az abszolút többség is. Ha pedig siker koronázza az erőfeszítéseket további 10 kerületben, akkor lehetővé válna a hatalomváltás is, bár ez utóbbi a felmérések szerint inkább az utópia kategóriájában tartozik. De sok helyütt mondogatják, hogy Hódmezővásárhely előtt pont így álltak az esélyek.

 

Die Presse

die_presse.jpg

Magyarországon nem sűrűn fordul elő, hogy bármely hatóság elmarasztalja Orbán Viktort, most mégis ez történt: a Választási Bizottság átszámítva 1100 eurós büntetést szabott ki a politikusra, mivel az egy kampányfilmben gyerekekkel együtt szerepel, ám a szülők nem járultak hozzá, hogy kicsikről közös felvétel készüljön az egyik óvodában. A jelentés hozzáteszi, hogy a nemzeti-konzervatív miniszterelnök, aki keményen fellép a bevándorlók ellen, jó esélyekkel néz a választás elé.

 

Facebook Comments