Simicska kapitulált: megszűnik a Magyar Nemzet, elhallgat a Lánchíd Rádió

Simicska kapitulált: megszűnik a Magyar Nemzet, elhallgat a Lánchíd Rádió

simicska.jpg

Ha jól tudjuk, a Pethő Sándor alapította lap utoljára 1944. március 19-ét, a német megszállást követően szűnt meg.

Nem sikerült a kormányváltás, Simicska kiveszi a pénzét a politikai célokra fenntartott médiabirodalmából. Az ellenzéki média két fontos zászlóshajója zár be, többnek bizonytalann vált a sorsa is. Orbán Viktornak bosszőt se kell állnia, egyszerűen pénzügyileg nem érte meg tovább fenntartani a médiabirodalmat. 

Szerdán jelenik meg utoljára a Magyar Nemzet napilap, kedd éjfélkor elhallgat a Lánchíd Rádió.

A HírTV tovább működhet, ám leépítések lesznek a tévécsatornánál. A Heti Válasz csak akkor marad meg, ha talál magának vevőt, aki tovább finanszírozza a hetilapot. Simicska Lajos visszavonul a médiából.

A Magyar Nemzet finanszírozási problémái miatt, a tulajdonosok döntése alapján 2018. április 11-től a kiadó beszünteti médiatartalom-szolgáltatási tevékenységét, így megszűnik a Magyar Nemzet napilap és annak online verziója, az mno.hu.

A 80 évvel ezelőtt alapított Magyar Nemzet napilap utolsó nyomtatott száma holnap, 2018. április 11-én jelenik meg.

– közölte a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft.

A Magyar Nemzetet 1938-ban alapították, a kor legfontosabb náciellenes, jobboldali lapja volt.

A Lánchíd Rádió Kft ugyanúgy finanszírozási problémákra hivatkozva közölte, hogy éjfélkor elhallgat a Lánchíd Rádió. A rádió 2018. április 11-től a társaság beszünteti médiaszolgáltatási tevékenységét, így 2018. április 10. éjfélkor elhallgat.

Az Index értesülései szerint 10 órára hívtak össze szerkesztőségi értekezletet a két médium munkatársainak, itt jelentették be a tulajdonos, Simicska Lajos döntését. Ezen az értekezleten közölték a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió megszüntetését, illetve azt, hogy minden szabadságot kiadnak, és mindenkit kifizetnek a munka törvénykönyve szerint.

Az Index azt írta: az ott dolgozók számítottak a lap, illetve a rádió megszűnésére, ám azt hitték, hogy az online megmaradhat, illetve, hogy a rádió legalább októberig üzemelhet, ameddig frekvenciája van. Többeket hidegzuhanyként ért azonban az azonnali bezárás.

A munkatársak között terjed az a pletyka, hogy a Magyar Nemzetet esetleg átveheti valaki, még hozzá Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja, aki most jutott be listáról az Országgyűlésbe. Ám a megszüntetés bejelentéséből nem úgy tűnik, mintha Simicska el akarná adni a Magyar Nemzetet. A Mérce információ szerint is Ungár Péter frissen választott LMP-s parlamenti képviselő ma tárgyalásokat kezd a Magyar Nemzet kiadójának (NEMZET Lap- és Könyvkiadó Kft.) megvásárlásáról. Ez az jelenti, hogy ha sikerül a tranzakció, a lap tovább élhet.

Simicska Lajos a HírTv-t nem zárja be, de leépítések lesznek. A Heti Választ viszont eladja. Hogy az Indexre mi vár, arról egyelőre nincs információ.

Simicska Lajos médiaportfóliója sokáig kézivezérléssel, a Fidesz központjából működött. A szerkesztők a G-nap után vallották be nyilvánosan, hogy a legtöbb politikai anyagot a fidesz központjában, sajtóosztályán írták meg. 2015-ben azonban Simicska Lajos nyilvánosan összevezesett Orbán Viktorral, gecinek nevezve a miniszterelnököt az Indexnek adott interjújában. A G-nap után Simicska arra használta a médiabirodalmat, hogy a Fideszt rombolja és a kampányban a Jobbikot segítse. A Magyar Nemzet főszerkesztője pár hónappal ezelőtt Simicska egyik bizalmasa és régi bajtársa, Schlecht Csaba lett. A kampányban pedig sorra jelentetett meg kormánypárti politikusokat támadó, leleplező cikkekeket (Semjén Zsolt vadászata, Kósa Lajos és a csengeri nő története).

Facebook Comments