6 tanulság a szombat esti tüntetésről: létrejött a centrális erőtér Orbánnal szemben

6 tanulság a szombat esti tüntetésről: létrejött a centrális erőtér Orbánnal szemben

A 100 ezer résztvevős szombat esti kormányellenes tüntetés számos, érdekes jelenségre rámutatott, ezek közül válogattunk ki párat. tuntetes_180415.jpeg

  1. A Fidesz megint csak a saját szavazóihoz beszélt és sorosozott

Azt a következtetést vonta le a párt központi bizottsága, hogy nem az ellene felvonulókat nem is tudja megszólítani, úgyhogy inkább háborús viszonyokat vizionáltak, hergeltek a párt propagandakiadványain keresztül, illetve utólag kiállították Rogán Antalt, aki szintén sorosozással múlatta az időt. Az üzenet az ellenzéki szavazóknak és általában az ellenzéknek az volt: háborúban állunk veletek és aki nincs velünk, az ellenünk van. (Ezt az üzenetet közvetíti a Fidesz évek óta, avgyis fenyegetőzik.) Az Origo például megint annyira lelkesen próbálta a propagandát tolni, hogy nem említette meg a 100 ezres tömeget, próbálta az egész tüntetés jelentőségét minimalizálni, de közben iszonyatos hangerővel uszított a tüntetők ellen, mintha óriási veszélyt jelentenének az országra.

  1. Az ellenzéki szavazók már egy tömböt alkotnak, a pártok még nem

Sok elemző szerint az ellenzék bukott meg a választásokon, mert képtelenek voltak egységesen, egy programot felmutatva, egy víziót bemutatva hiteles jelölteket állítani. Az ellenzéki pártok képviselői is ott vonultak a tömegben, de pártzászlók nélkül és nem is szólaltak fel. Az ellenzéki pártok addig intrikáltak egymás ellen, amíg végül saját magukat verték meg. (Mint látható az LMP-ben és a Jobbikban, a párton belül is komoly harcok mentek, amik most kaptak csak nyilvánosságot.) Ehhez képes az ellenzéki szavazók a DK-soktól a jobbikosokig, a momentumosoktól az lmp-sekig együtt vonultak fel tegnap este, demonstrálva egységüket. Ezeket az embereket nem képviseli senki. Óriási az űr az ellenzéki oldalon.

  1. Egy tüntetésnek önmagában nincs esélye a kormányt megbuktatni, vagy rendszert váltani

Érzik ezt a szervezők is, ezért jövő hét szombatra máris meghirdették a következő tüntetést. Csakhogy hosszú távon a tüntetések ki szoktak fulladni; az „Orbán, takarodj!” már zúgott évekkel ezelőtt is. Ezért az ellenzéki szavazók és pártok feladata lenne a társadalmi beágyazottság növelése, egy közös vízió kidolgozása, hiteles jelöltek kitermelése és az üzenetek eljuttatása a bizonytalanokhoz, illetve a Fidesz-szavazókhoz. Mindaz a feladat, amit a parlamentben nem lehet elvégezni és amit az utóbbi nyolc évben az ellenzék elszalasztott. Azt gondolták, hogy az égbekiáltó korrupciós ügyek felemlegetése és a gyalázatos visszalépegetős-üzengetős önlejáratás elég lesz a Fidesz legyőzéséhez. Így az ellenzéknek nincs több lehetősége, mint tényleg megszervezni, felépíteni saját magát. Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester azt üzente a tüntetőknek: építkezésre van szükség és ebben teljesen igaza van.

  1. Polgárháborús viszonyokat teremtett a Fidesz, ezeket a társadalmi sebeket nem lesz könnyű begyógyítani

Az egyik oldalon a rettegésben és sötétségben tartott Fidesz-szavazók, akiket minden nap megetetnek a gyűlöletpropagandával; a másik oldalon a politikai képviselet nélkül maradt, elégételt és igazságot követelő tömegek, akik minden nap érezhetik a bőrükön, ahogy a Fidesz kizsákmányolja és romlásba dönti az országot. Ezzel a helyzettel valamit tenni kell – a következő években az a politikai erő lesz képes többséget szerezni, amelyik mindkét tömeget képes megszólítani és őket összebékíteni. A rosszabb megoldás, ha nyílt erőszakba, forradalomba torkollik a Fidesz uszítása és olyan helyzet áll elő, mint Ukrajnában pár évvel ezelőtt. Láthatóan a Fidesz nem fog változtatnia a saját, egyre szélsőségesebb politikai kommunikációján, tehát ez is a „demokratikus oldal” feladata esz, hogy a helyzetre békés megoldást találjon.

  1. Ellenzéki tüntetők: történjen már valami

A jó hír az, hogy a polgárháborús hangulatot nem lehet tovább fokozni a Fidesz-szavazóknál sem és az ellenzéki szavazók pedig már ott tartanak, hogy akár hetente tüntetnek Orbán ellen, csak legyen valami. Tehát a szél egyre jobban Orbánékkal szemben fúj, hiába a propagandába ölt milliárdok és a plakátkampányok, meg nemzeti konzultációk. Viszont, ahogy azt már kifejtettük, a gigatüntetések előbb-utóbb ki fognak fulladni. Nincsenek vezetői az új ellenzéki mozgalomnak, egyáltalán nem biztos, hogy ez egy mozgalom (még). Tehát az ellenzéki szavazóknak más eszközökhöz kell folyamodniuk, ilyen például az általános sztrájk, vagy a helyi ellenzéki mozgalmak megszervezése, az önszerveződés.

  1. Az újraszámlálás nem biztos, hogy jó cél

Minden ellenzéki Orbánt akar buktatni, rendszert akar váltani. A kérdés, hogy hogyan? Új választással? Forradalommal? Újraszámlálással? Az újonnan létrejövő politikai mozgalomnak reális célokat kellene kitűznie maga elé és reális eszközökhöz kell majd nyúlnia. Az újraszámlálás és a választások elcsalásának emlegetése nem biztos, hogy ebbe az irányba visz – ahogy az rengeteg (független) sajtóorgánumban megjelent, a tömeges választási csalás esélye igen alacsony. Sokkal reálisabb, hogy a pálya elve a Fidesznek lejtett, de ahogy tömegek pártolnak el az orbáni rendszertől, valószínűleg úgy fog elillanni ez a hatalmas erőfölénye és előnye is. Ugyanebben a választási rendszerben az egységes ellenzék (nemzeti közép, centrális erőtér), amely az utcán tegnap létrejött, simán kétharmaddal verné meg a szélsőjobbra szoruló Fideszt.

(Fotó: 444)

Facebook Comments