“Túlélési szex” – a fiatal migráns fiúkat szexrabszolgaként használják Görögországban

“Túlélési szex” – a fiatal migráns fiúkat szexrabszolgaként használják Görögországban

A valóság messze ridegebb, mint ahogy a Fidesz-propaganda harsogja.nbc_2_khasim.JPG

Ha megnézzük a külföldi híradásokat a migránsokkal kapcsolatban, az egész nyugati sajtó az Európába menekülők nyomorúságos sorsáról ír. Az NBC két agfán fiúról készített riportot a hétvégén, akiket pár ezer forintért meg lehet vásárolni. 

„Idejönnek és megerőszakolják a nőket!”

– hőbörög

az átlagmagyar, aki még sosem látott migránst életében

és fogalma sincs, milyen problémái vannak egy igazi migránsnak Európában – de már előre gyűlöli és fél tőle. Mindez azért lehetséges, mert az átlagmagyar sosem olvas külföldi sajtót, nem néz más médiát, csak a „közszolgálatinak” csúfolt propagandatévét, ahol a migránsok

  • felrobbantanak,
  • megerőszakolnak,
  • kirabolnak mindenkit.
  • Ja, elveszik a munkát és nem dolgoznak. Egyszerre.

A probléma – ahogy az élet – azonban sosem fekete-fehér. Az NBC a hétvégén riportot készített két, Athénban ragadt migráns fiúval, akiket prostituáltnak használnak. Mivel az utcán tengődnek, nincs hová menniük és nem igazán értenek semmihez,

az egyetlen dolog, amit el tudnak adni, az a testük.

A legrosszabb az egészben, hogy nagyon sok afgán érkezik a háború, a nyomor és az éhínség elől úgy Európába, hogy nem igazán ért semmihez. A legtöbben aztán valamilyen menekülttáborban várják, hogy a sorsuk jobbra forduljon. Valóban problémát okoznak Európának a migránsok – de korántsem olyat, amit az M1-en, vagy a TV2-n szoktak hazudni.

Bárcsak kikecmereghetnék ebből a csávából

– mondta az NBC-nek az a valahai fogorvosnak tanuló egyetemista, aki a saját lábán gyalogolt 4000 mérföldet Iránon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül. Most a testét árulja Athénban. 17 évesen hagyta el Afganisztán, Khasimnak hívják a riportban, mert a valódi nevét titokban akarja tartani.

Európa állást, biztonságot és stabil jövőt ígért – vagyis, sokan így gondolták. Khasim a napjait nagyjából azzal tölti, hogy az Omonia sugárút környékén lóg, amely a fiatal menekültek egyik piacterévé változott. Idősebb görög férfiak vadásznak itt fiatal migránsokra, akiket néha 20-25 euróért (6-7 ezer forint), néha csupán 5-10 euróért (1-2000 Ft) szexre vesznek meg. Mivel sokan árulják így magukat, a migráns fiúk ára elképesztően alacsony.

„Minden férfi, akit itt látnak, szexet akar”

– moutatja Khasim a ripoternek. A családja nem tudja, miből él.

„Borzasztó szégyen ez nekünk. Nem vagyunk melegek, utáljuk ezt a munkát… de ha az utcán élsz, meg kell tenned, amit meg kell tenned.”

Két évvel ezelőtt a balkáni útvonal lezárult a migránsok elől és Khasim Görögországban rekedt. Az ENSZ szerint körülbelül 50 ezer menekült élhet jelenleg Görögországban. Ugyanakkor ebben az országban a legmagasabb a munkanélküliség is – 20%-nál is magasabb -, ami még mindig a 2008-as pénzügyi válság hatása. A szociális rendszer összeomlott, a görögök se tudják, kihez fordulhatnának segítségül. A migráns fiúk pedig – ahogy ők mondják – a túlélésükért szexelnek. (Ugyanerről a témáról forgatott a BBC is egy videót pontosan egy évvel ezelőtt.) 

Az NBC se tudott pontosan adatot mondani arról, hány ilyen fiatal prostituált élhet Görögországban, egy harvardi tudós kutatása szerint

a legtöbb ilyen áldozat fiatal fiú.

Pont olyanok váltak áldozattá, akiktől gyűlöletpropaganadával felfűtött magyarok a lányaikat féltik. Többségük Afganisztánból érkezik, de vannak szírek, irakiak és pakisztániak is – a görög szociális munkások elmondása szerint.

nbc_3_terkep.png

Egy helyi szociális munkás elmondása szerint 2016 környékén lettek egyre többen az olyan migráns fiatal fiúk Görögországban, akik a testükből élnek. Görögország északi szomszédai elkezdték lezárni a határokat, így Görögország tranzitországból befogadó országgá változott. Jelenleg 3000, felnőtt kísérő nélküli menekült gyerek tartózkodik Görögországban, 95%-uk fiú a hivatalos adatok szerint. Ugyanakkor a görög menekülttáborokban 1000 férőhely van, 2000 gyerek várólistán van. A legtöbb gyerek az utcán él, míg másoknak olcsó szállást, sátrat ad az ENSZ, vagy a menekülteket segítő civilek. A 18 évet betöltőknek el kell hagyniuk a tábort és magukról kell gondoskodniuk. A táborokban a gyerekeket pszichológusok, tanárok és szociális munkások kezelik. Elmondásuk szerint a tevékenységük nagy része hiábavaló, mert már az ilyen gyerekek között is kezd terjedni a „túlélési szex”.

Khasim szülővárosát, Kabult a bombázások kis híján a földdel tették egyenlővé. Elmondása szerint nem maradt sok állás és semmi remény sem. A célja az volt eredetileg, hogy Németországba menjen. A magyar határ állította meg; egy évet élt Belgrádban, aztán visszavándorolt Görögországba, hátha ott több szerencséje lesz. Amikor az NBC a múlt hónapban megtalálta, Khasim már négyszer próbált Nyugat-Európába jutni hamis, vagy lopott papírokkal, de mindig elkapták.

Athén borzalmas

– mondta az újságírónak, amikor negyedszerre is elkapták.

Ha nem jutok át Németországba, megölöm magam.

Amíg nem jut másik illegális útlevélhez, Fazulal, egy másik afgán fiúval járja Athén utcáit. Fazul körülbelül 16-17 éves lehet, egészen gyerek még, bár azt állítja magáról, hogy 22 elmúlt. Állítása szerint régebben 40 euróért is tudott szexelni idősebb férfiakkal, de amióta rengeteg elkeseredett menekült érkezett Európába, az árak leestek. Khasim megerősíti a történetet: Most körülbelül 5-10 euróért szexelnek alkalmanként valakivel. Fazul beleegyezett egy pár alkalommal, hogy védekezés nélkül szexeljen vele valaki, de ezért is csak 5 eurót kap pluszban.

Az embercsempészek 3-4000 euróért vinnék el őket valahová, ez egy olyan összeg, amiről még ábrándozni se mernek.

A pénz, amit a prostítúcióval keresnek, ételre és cigarettára megy el. Néha sikerül kifogniuk egy olcsó hotelszobát egy-egy éjszakára. Egyébként mindketten a közeli parkban alszanak, vagy az utcán.

nbc_1_omonia_sugarut.JPG

Fazul az NBC-nek bevallotta: a szüleinek fogalma sincs, mivel keresi a kenyerét és azt hiszik, hogy jó hotelekben szállhat meg. Khasim megerősíti a történetet; állítása szerint naponta háromszor beszél telefonon az édesanyjával, akinek fogalma sincs, mit csinál a fia.  

Az ENSZ menekültekkel foglalkozó ügynöksége szerint a drogfüggőség egyre elterjedtebb a Görögországban rekedt migránsok között. Az Omonia sugárút középső részén fiatal migránsok drogot vesznek, vagy adnak el, az északi részén a testüket árulják. A rendőrség csak egy sarokkal van arrébb. A prostituáltak között elterjedt a szerhasználat, mivel kevesen képesek ezt a fajta életmódot tisztán elviselni.

Facebook Comments