Nem találta öngyújtóját, atombombával gyújtott rá

Nem találta öngyújtóját, atombombával gyújtott rá

gyujt.jpg

Minden dohányossal előfordul, hogy a legfeszültebb pillanatban hiába tapogatja zsebeit, nem találja az öngyújtóját. Így járt Ted Taylor elméleti fizikus és bombatervező is, miközben 1952-ben a Nevada sivatagban csapatával egy új bombát készültek tesztelni. Mit volt mit tenni, adta magát a megoldás.

A legenda szerint Taylor megvárta, hogy felrobbanjon a The Scorpion nevű új bomba, és annak a lángjánál gyújtotta meg a cigarettáját. A tudós persze nem a gombafelhőbe tartotta Pall Malljét. Egy reflektortükröt használt, és miután kiszámolta, mikor lesz a legintenzívebb a robbanás fénye, odatartotta cigijét a tükörhöz. Taylor így azzal büszkélkedhet, hogy ő használta a világ első nukleáris öngyújtóját.

142070_original.jpg

Atombomba-kísérlet a Nevadai sivatagban

taylor_theodore_a1.jpg

Ted Taylor

Taylor a The Scorpion sikeres felrobbantása után az Orion Projecten kezdett dolgozni, ahol űrhajókat hajtottak volna nukleáris robbanásokkal. A projektet azonban 1963-ban leállították, és Taylor viszonya is megváltozott az atombombákkal. Felismerte, hogy félelmetes tömegpusztító fegyver létrehozásában segédkezett, és haláláig az atomsorompó-egyezmény maradt az egyetlen szenvedélye.

Forrás: Modernnotion, bizzarium.com

Facebook Comments