3 tanulság a ligetvédő megverésével kapcsolatban: a Liget Projekt elvesztette az erkölcsi csatát

3 tanulság a ligetvédő megverésével kapcsolatban: a Liget Projekt elvesztette az erkölcsi csatát

A történet minden szereplője számára sok tanulnivaló van még a demokráciáról, jogállamról és környezetvédelemről.

 

 

A Városligetben a ligettet védő civilek és a Valton “biztonsági őrei” között tetlegességig fajult a helyzet a héten. Az egyik izomember leütött egy nőt, aki agyrázkódást szenvedett, illetve más valtonos munkavállalók egyebek mellett a nyakánál fogva fogtak le egy férfit, akit később még hátulról hátba is rúgtak, aki ettől a földön terült el. A Magyar Narancs és a 168 Óra is részletesen megírta a történteket. 

A verekedésnek több tanulság is van. 

Az ellenzék és az ellenzéki szavazók odaállhatnának az ügy mellé

A Városliget ügye, ahogy sok más ügy is, elképesztően átpolitizálódott. Igazi szimbóluma ez az orbáni önkénynek: a miniszterlenök a Várba akar költözni, ezért a kultúrát leköltöztetik onnan. Telejsen szakmiatlan, várospolitikailag és közjogilag nonszensz megoldással kiszemelik a múzeumoknak a Városligetet, ahol ész nélkül kezdneke el milliókat kiszórni az ablakon, fákat vágni, majd a tiltakozások hatására átültetni.

De a szakmailag hiteles szervezetek – Greenpeace, Tájépítészek Szövetsége, Építész Kamara, Levegő Munkacsoport – is elmondták már elítélő véleményüket az ügyben. Tehát pontosan lehet tudni – egyszerű logikával is belátható -, hogy a Városliget beépítése minden szakmai szempont szerint rettenetes ötlet. (Ennek ellenére évek óta puhítja a közvéleményt a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. különböző hazugságokkal és féligazságokkal elkent kampánya.) Tehát ez egy olyan szimbolikus ügy, ami mellé az egész ellenzék odaállhatna, pártoktól függetlenül és jelentős politikai tőkét szerezhetne. (Eddig ezt az LMP-s Moldován László ismerte fel, aki a Ligetvédőkkel együtt szokott demonstrálni.) Mégis, amikor a ligetvédőt szerdán megverték a Valtonosok, másnap alig 100 ember jelent meg az Ingatlanfejlesztő Zrt. épülete előtt, hogy a szolidaritásáról biztosítsa a ligetvédőket, akik több, mint két éve tiltakoznak a projekt ellen. A Városliget védelme kiváló alkalom lenne az ellenzéki pártoknak hallatni a hangjukat, bázist építeni, elvegyülni a helyiekkel, ahelyett, hogy a bizottsági helyeken vitatkoznak az alakuló parlamentben.

A rendőrség átállhatna a politika oldaláról a jogállam és az állampolgár oldalára

A rendőrség a modern demokráciában az egyetlen olyan erőszakszervezet, amely legitim módon gyakorolhat a törvény nevében erőszakot – azt is csak kirívó esetben – az állampolgárokkal szemben. A szerdai esetben a rendőrség szándékosan, vagy figyelmetlenségből átengedte a Valton kopasz izomembereinek az erőszak jogát, akik a tőlük elvárható primitív módon azonnal vissza is éltek vele.

Legyünk őszinték: a rendőrségnek elege lett a törvénnyel, joggal való totojázásból a Ligetben. Két éve játszák a csikicsukit a ligetvédőkkel és emgunták. Akár szándékosan néztek félre, akár véletlenül nem járt éppen arra rendőr, mindkét eset súlyos hiba a rendőrség részéről, aminek nem szabadott volna előfordulnia. A rendőrség több, mint két éve falaz az Ingatlanfejlesztő Zrt – azaz az állam – beruházásának és egyre inkább tűnik úgy, hogy ebben az esetben a rendőrséget ismét a politika – a Fidesz – használja fel a politikai céljai megvalósítására.  

Azaz, a rendőrség nem az állampolgárokat, a jogrendet védi, hanem a kormány érdekeit az állampolgárokkal és a joggal szemben. Számos eset bizonyítja, hogy a rendőrség gyáva és gerinctelen módon, a jogot egyoldalúan értelmezve, a Ligetvédők, a Városliget és a környezet – Budapest – jogainak kárára cselekszik a Városligetben, támogatva a Fidesz által erőltetett 250 milliárdos beruházást.

Abszurd az abszurdban, hogy a rendőrség az összevert, hátulról megrúgott ligetvédőt garázdasággal gyanúsítja, azaz a rendőrség – a nyilvános videók birtokában – állítja, hogy a ligetvédő volt erőszakos a Valton kopasz verőemberivel szemben.

Az Ingatlanfejlesztő Zrt. az erkölcsi háborút már elvesztette, ideje lenne kihátrálni a projektből

Semmilyen ingatlanberuházás nem indokolja a fizikai erőszakot.Nem ez volt az első eset, hogy az Ingatlanfejlesztő Zrt. visszaélt a joggal és visszaélt az erőfölényével. Emiatt az egész cég és a mögötte álló kormány erkölcsileg védhetetlen helyzetbe került, amiből egy bocsánatkéréssel és a beruházás humanizálásával hátrálhatnának ki. 

Mégsem teszik, mert náluk van minden:

  • a törvény, amely tetszőlegesen alakítható,
  • a rendőrség, amely félrenézhet, vagy oda is sózhat,
  • illetve a magáncéges verőemberek, mint a választási irodánál.

Mit alkudozzanak akkor pár környezetvédővel, meg építésszel azon, hogy a parkot be kell-e építeni? Megoldják erővel, ahogy a Fidesztől azt az utóbbi nyolc évben megszoktuk. 

Az Ingatlanfejlesztő Zrt. – mivel a Liget Projekt kiemelt beruházás – nem kell semmilyen jogszabályt betartson és nem is tart be. Rügyezési időszakban gallyazzák, rongálják, ültetik át a fákat a Ligetben, mert útban vannak az emelendő épületeknek; közben pedig hazug kampányt folytatnak és szakmailag nonszensz dolgokat hordanak össze. Maga a Liget Projekt is végképp nonszensz: múzeumi negyedet építeni Európa egyik legrégebbi közparkjába annak csonkításával, természeti értékeinek rombolásával egyszerűen hülyeség. Az Ingatlanfejlesztő Zrt. és a mögötte álló Fidesz-kormány pontosan tudja, hogy erkölcsileg és szakmailag is védhetetlen az álláspontjuk, nincsenek is érveik, miért pont a Városligetbe kell építkezni. Mindezt a klasszikus fideszes kampánytechnikával próbálják leplezni: harsogják, hogy a Liget zöldebb lesz és ismételgetik, hogy a zöld meg fog újulni. (Érdemes elolvasni a ligetvédő megverése után kiadott sajtóközleményt: bicskanyitogató.)

Ettől azonban a valódi tevékenységüket mindenki látja és a budapestiek 70-80%-a ellenzi a projektet. Pláne, hogy az egész Városliget zöldjének megújítása 20 milliárd forint a projektben, a maradék 230 milliárd az épületek felépítésére megy el. Az ingatlan pedig ingyen van. Az egész Liet Projekt tehát nem szól másról, csak az olyan NER-lovagok gazdagodásáról, mint Garancsi (Néprajzi Múzeum) és Mészáros Lőrinc (Olof Palme ház).

Az Ingatlanfejlesztő Zrt. és a Fidesz-kormány csendesen kihátrálhatna az egyre kínosabb sztoriból, de nem teszik, amíg nincs belőle komolyabb politikai veszteség. Pár ligetvédő megverése pedig – komolyabb, tömeges ellenállás hiányában – maximum a maradék ellenzéki médiában kap kis hírverést és vállvonogatást.

Facebook Comments