A Fidesznek most már bírósági papírja van arról, hogy pénzért vásárolt szavazatokat

A Fidesznek most már bírósági papírja van arról, hogy pénzért vásárolt szavazatokat

A Kúria kimondta, április 8-án sérült a választás tisztasága, az önkéntes részvétel, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elve.orsem.jpg

Kúria a Nemzeti Választási Bizottság 914/2018. számú határozatát – az OEVB 63/2018.(04.14.) számú határozatára is kiterjedően – megváltoztatja, megállapítja, hogy az országgyűlési képviselők 2018. évi választásának napján a pécsi 040. számúszavazókörben sérültek a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 2. § (1) bekezdés a), b) és e) pontjaiba foglalt, a választás tisztasága, az önkéntes részvétel, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvi rendelkezések, ezt meghaladóan az NVB határozatát helybenhagyja.

Csak most került nyilvánosságra, hogy milyen végzést hozott már április 27-én a Kúria. Az esetről a TASZ nyomán az Átlátszó számolt be, kiemelve, hogy most először bizonyították “a telepeken élő roma szavazópolgárok szervezett szállítását”

Az eset a pécsi 1-es választókerület egyik szavazókörében történt, ahol a férfi elmondta, hogy neki Hoppál Péterre (Fidesz) kell szavazni,

ő ezért kapott fizetséget

Az MSZP által delegált bizottsági tag, Konkoly-Thege Júlia hivatalos jegyzőkönyvet vetetett fel az esetről.

Néhány órával később hárman érkeztek, és a szavazófülkében vitatták meg, hogy kire kell szavazni, kinek a megbízásából.

Erről az esetről a választási bizottság már nem engedett jegyzőkönyvet felvenni, de Konkoly-Thege Júlia elbeszélgetett szavazókkal, és hangfelvétellel tudta igazolni, hogy neki azt mondták, egy fuvaros szállította oda őket, és

pénzért szavaztak a Fideszre.

Konkoly-Thege ezután a választókerületi választási bizottsághoz fordult, hogy semmisítse meg a teljes szavazóköri eredményt (!), mert

egyes választópolgárokat anyagi ellentételezéssel befolyásoltak.

A választási bizottság azonban majdhogynem Konkoly-Thegét marasztalta el, mert titkos hangfelvételt merészelt készíteni (még egyszer: bűncselekményt dokumentált), és elutasította a beadványt,. Ugyanígy járt el a Patyi-féle NVB is, mert szerintük semmi nem bizonyítja, hogy szavazatvásárlás történt volna. Ha ugyanis egy választópolgár azt mondja, őt megvesztegették, azt nem jelenti azt, hogy tényleg fizettek neki, hogy a Fideszre szavazzon.

Konkoly-Thege azonban nem adta fel, és a Társaság a Szabadságjogokért segítségével a Kúriához fordult, amelyik a legfölül citált végzést hozta, azaz

megállapította, hogy szavazatvásárlás, választási csalás, visszaélés, törvénysértés történt.

A kúriai tanács szerint a hangfelvételből

egyértelműen megállapítható, hogy az azon beszélő választópolgárok akaratát meg nem engedett módon befolyásolták. A hangfelvételen megszólalók ugyanis nem csak azt mondják kire szavaztak, hanem két alkalommal használják az „is” szót az őket szállító nagybátyjukkal kapcsolatban, akiről közlik, hogy anyagi ellentételezést kap a fuvarért. A kérelmező ezért alappal hivatkozott arra, hogy mindebből okszerűen következik, a meghatározott irányú szavazatért és a szállításért is fizetett valaki a hangfelvételen beszélőknek.

A Kúria a tény megállapításán túl nem rendelt el szankciót, azaz nem semmisítette meg a szavazókör eredményét, mert ebből a 2 esetből az nem következik, hogy a szavazatvásárlás érdemben befolyásolta volna az eredményt.

Azonban a helyzet az, hogy azért csak ez a 2 eset került bíróság elé, mert

  • csak ezeknél volt a szavazatszámláló olyan elszánt, hogy széllel szemben is végigvigye a harcot,
  • csak ezekben az esetekben voltak annyira bénák a pénzért szavazók, hogy az ellenzéki delegáltak füle hallatára is bevallják, hogy pénzért szavaznak a Fideszre.

Az eset azonban korántsem egyedi. Tengernyi, szó szerint tengernyi anekdotikus bizonyíték van a dologra. Elég csak a sajtóban megjelent tiszaburai esetre, ahol kísértetiesen hasonló történt: pénzért szavazó írástudatlan romákat szállított szavazni a Fidesz, de ott bíróság elé nem sikerült vinne az ügyet a jobbikos delegáltaknak.

Korábban a Pécsi Stop számolt be egy ilyen esetről, amelyről hangfelvétel is készült:

  • “Kire kellett szavaznod?
  • Fidesz. Fideszre.
  • Mindegyikünk arra szavazott.
  • Az az Orbán Viktor, nem?
  • Aha.”

De volt ilyen eset a Terézvárosban, a Nyírségben, és ezeken ezen túl is hallomásból minden (de szó szerint minden) egyes faluban hallhat ilyeneket a kíváncsi, ha megkérdezi a helyieket. Ezért tehát minden jel arra utal, hogy

a Fidesz szervezett szavazatvásárlása és szavazószállítása országos és általános jelenség volt április 8-án,

nem helyi jelentőségű, marginális érdektelen eset Pécsen és Tiszaburán.

  • Volt egyfelől egy a Fidesz érdekeire átírt választási rendszer, átrajzolt választókerületekkel, az egyéni körzetek túlsúlyával, a második forduló eltörlésével.
  • Aztán volt egy évek óta zajló, százmilliárdos nagyságrendű propagandahadjárat, amiben az állam kampányolt telesen törvénytelenül a párt (a Fidesz) helyett, így a kormányoldal és az ellenzék lehetőségeit össze sem lehetett hasonlítani.
  • A Fidesz továbbá az összefogás megakadályozása érdekében bevásárolta magát az ellenzéki pártok jórészébe, kamupártokat indított ellenük a szavazatok megosztására.
  • Az állami szervek és hatóságok, mint a választási bizottságok vagy az állami számvevőszék döntései rendszeresen és folyamatosan egy irányba mutattak, a Fidesz érdekeit követték.
  • Aztán ott voltak a szavazatszámolási anomáliák, amelyekkel egyetlen esetben sem fordult elő az, hogy a Fidesz érdekeit sértették volna.

Már önmagában ezek ismertében is merő túlzás volna tisztának nevezni a 2018-as választást, vagy kétségtelen legitimitásúnak az annak alapján felálló parlamentet és kormányt.

De a lényeg minden bizonnyal a csodafegyver, az utolsó napok fideszes mozgósítása, ami többszázezer szavazatot hozott a Fidesznek. A kétharmadot egészen bizonyosan ennek köszönhetik, de lehet, hogy még a parlamenti többséget is.

És most kiderült, hogy mi volt a titokzatos mozgósítás lényege: eddig nem szavazó, a politika iránt apatikus választókorúakat szállítottak a szavazókörökbe, előírták nekik, hogy melyik listára és jelöltre ikszeljenek, és ki is fizették a megfelelő voksolást. 

Azt teljesen életszerűtlen feltételezni, hogy ezek elszigetelt esetek lettek volna: ahol milliós nagyságrendű szavazattal lehet csak nyerni, ahol 1-1 választókerületben is többtízezer szavazat kell a győzelemhez, ott

csak néhányat vásárolni kidobott pénz volna. 

Eddig csak anekdotikus bizonyítékok voltak arra, hogy ilyen létezik, most egy bírósági végzés is tényként fogadta el.

Nehéz nem arra gondolni, hogy ez volt a döntő faktor a választáson. Csak ezt nem lehet az érvénytelen szavazatok számából, arányából vagy eloszlásából kikalkulálni. Ennek bizonyításához ügyészségi, rendőrségi nyomozás kellene. Azt meg, ugye, nem lehet elvárni, hogy a pártállam saját magával és önön érdekeivel szemben járjon el.

Facebook Comments