A kamunépszavazáson a Fidesz mellett szavazott, most beülne Hadházy helyére az LMP erős embere

A kamunépszavazáson a Fidesz mellett szavazott, most beülne Hadházy helyére az LMP erős embere

Durván ellenzéki irányba fordulnak B-)kll.jpg

Magát nemzeti konzervatívnak, egyszersmind brutális rocker arcnak nevezi egy interjúban az a Keresztes László Lóránt, aki az LMP listájának hatodik helyéről jutott be az új Országgyűlésbe.

Keresztes Pécsen indult egyéni jelöltként, ahol nemcsak a fideszes Csizitől, de a független, baloldali támogatással nyerő Mellár Tamástól is kikapott. Keresztes mindezek után feljogosítva érzi magát, hogy

megpályázza az LMP társelnöki posztját,

ami Hadházy Ákos lemondása után üresedett meg, aki a választási kudarcért – a Fidesz kétharmadáért – felelősséget vállalva mondott le (de főleg azért, mert az LMP-ben kisebbségben maradt azzal az álláspontjával, hogy a közös ellenzéki fellépés érdekében érdemes áldozatokat hozni).

Keresztessel az LMP-ben mindenképpen a kormánytól és a (baloldali) ellenzéktől egyformán távolságot tartó vonal erősödik. A pécsi önkormányzati képviselő egyértelműen a Schiffer-szárny reprezentánsa, csak amíg a volt elnök nem volt elégedett ennek a maximális hozadékával (5-8%, minimális parlamenti jelenlét), Keresztes ezt éppen magának való pályának látja.

Az LMP-ben Keresztes számít a szürke zónában mozgó

erős emberének.

Az ún. baranyai lobbi vezetőjeként a nagy helyi taglétszám miatt a kongresszusi és az Országos Tanács-beli delegáltak egy jelentős részét tudja mozgatni, ezzel a pártban valójában az ő akarata dönt, de legalábbis annak ellenére nem lehet semmit tenni.

Keresztes  – a Schiffer-vonalnak megfelelően – a párt mindenáron való önállóságának képviselője, ezért is tiltotta meg az LMP kongresszusa és OT-ja, hogy már ellenzéki pártokkal összefogjanak a jelöltjeik, akár csak az egyéni körzetekben is koordináljanak – ami a Fidesz érdekeinek nagyon jól megfelelt. (Hadházy ezt próbálta felülírni, amiben Sallai Róbert megakadályozta, majd még meg is verte, Szél meg jobbára ingadozott.)

Keresztes ellenzékiségére amúgy jellemző, hogy az interjúban

  • a – Magyarországot érintő – migrációt valós problémának nevezi,
  • bevallja, hogy a 2016-os, érvénytelen kamunépszavazáson az Orbán-kormány álláspontja mellett szavazott,
  • és még mindig nem tett le arról az ötletéről, hogy a menekültekre nyomkövetőt kellene helyezni.

Keresztes és a baranyai lobbi igazán 2012-ben erősödött meg, amikor Schiffer rájuk támaszkodva akadályozta meg, hogy az LMP csatlakozzon a kormányváltást akarókhoz, ami miatt szétszakadt a párt, és kivált belőle a Párbeszéd. A Fidesz a a karakán távolságtartást honorálta is néhány remek üzlettel 5 évvel ezelőtt.

Keresztes idén is elérte, hogy az LMP ne csatlakozzon semmilyen ellenzéki közös listához, és ne léptesse vissza az egyéni jelöltjeit sem. Akik mégis visszaléptek, azok az ő – Keresztes, Sallai, Schiffer – akaratuk ellenére tették, úgyhogy a fent említetteknek legalább a kétharmadot köszönheti a Fidesz.

A frissen képviselővé választott társelnök-jelölt maga sem lépett vissza, noha neki nem valami őskomcsi munkásőrt kellett volna támogatnia, hanem Mellár Tamás közgazdászt, független jelöltet, az első Orbán-kormány egykori tagját. Keresztes végig kitartott, nem lépett vissza, azonban az ellenzéki szavazatok megosztása ellenére Mellár legyőzte a fideszes Csizi Pétert.

Ez nagy kudarc volt nemcsak a Fidesznek, de Keresztesnek is.

A legszebb, ahogy az Azonnalinak megpróbálja kimagyarázni magát:

A kampányban nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy bemutassuk Csizi Péter hibáit, ezért komoly szerepünk volt abban, hogy ő megbukott. Sok aljas rágalmat kaptam a kampányban a baloldaltól, de nem foglalkoztam ezekkel, mert azt tekintettem a legfontosabbnak, hogy a Fidesz bukjon meg a városban. 

Micsoda logika! A Fidesz bukását akarták, ezért megosztották az ellene irányuló szavazatokat.

Ha Keresztes ezek után társelnök lehet az LMP-ben, akkor egyszerűbb volna belevenni az alapszabályba, hogy a párt a Fidesz ellen beszél, de mellette cselekszik, és aki ezt máshogyan gondolja, azt kizárják. Ha meg még mosolyogni is mer, akkor a miheztartás végett még meg is verik.

Az, hogy Keresztes, aki a háttérből eddig is irányította a pártot, és távoltartotta az ellenzéki összefogástól, előbújik a félhomályból, azt jelzi, a Fideszben úgy látják, ideje keményebb kézzel fogni az LMP-t, mert a végén még tényleg valami igazi ellenzéki pártot csinálnak belőle a Hadházy-félék.

Facebook Comments