Óriási természetkárosítás a margit-szigeti teniszstadionnál, felkészül a Népliget

Óriási természetkárosítás a margit-szigeti teniszstadionnál, felkészül a Népliget

Városliget, Margit-sziget és Népliget. Folytatódik az őrült ámokfutás a fák ellen az amúgy is szennyezett levegőjű Budapesten. 

fakivagas_margit_sziget1.jpg

Bécs önkormányzata a múlt évben bejelentette, hogy több tízezer fát ültetnek a levegő minőségének javítása érdekében. Budapesten ezzel szemben eszetlen módon irtják a fákat. A Liget Projekt keretében “átütetik” őket – a Vakok Kertje környékén ki is végtak már huszonvalahányat – és csak a ligetvédők masszív ellenállásának köszönhető, hogy a Liget még úgy-ahogy épségben van.

Ma reggelre viszont kiderült: a margitszigeti teniszstadion helyén egy mág hatalamsabb teniszcsarnokot tervez építeni a kormányzat, emiatt pedig a környéken lévő növényzetet teljesen letarolták.

Februárban a kormánypárt egy nap alatt átnyomta a parlamenten azt a javaslatot, amelynek értelmében egy óriási teniszstadion építhető a Margit-szigetre. Az erre szánt terület körülbelül 15 ezer négyzetméter, ami hozzávetőleg egyhatvanad része az egész Margit-szigetnek (és körülbelül ötször akkora, mint a most lebontott régi stadion által elfoglalt hely). A Hungarian Open ATP World Tour tenisztorna lebonyolításához szükséges stadionnak jövő év december 31-ig kell megépülnie.

Az építmény 26 méter magas lesz, 3 méterrel magasabb a Groupama Arénánál.

fakivagas_margit_sziget2.jpg

A beruházást a Fidesz stratégiai jelentőségűnek tartja, ezért nem nyílt, hanem meghívásos közbeszerzést hirdetnek. Mivel kiemelt kormányzati projektről van szó, az új épület és az ideiglenes lelátók építésekor nem kell figyelembe venni

  • a fővárosi önkormányzati rendeleteknek a parkolás rendjére,
  • az építtetők személygépkocsi-elhelyezési kötelezettségére,
  • a fás szárú növények védelmére, kivágására és pótlására vonatkozó,
  • valamint az árvízvédelemmel összefüggő előírásait.
  • A bontás, a földmunka, a mélyalapozás és az alaplemez-készítés építési engedély nélkül végezhető.

Jelenleg a földmunkák folynak nagy iramban, a fás-bokros-füves park és a volt teniszstadion helyét már beszántották.

Mindez annak ellenére történik,

hogy Budapest főpolgármestere, Tarlós István a Magyar Nemzetnek azt mondta: a döntést a főváros nem hajtja végre, erről már a kormányzattal is egyeztetett. A főpolgármester személyesen Rogán Antallal tárgyalt, aki közölte vele, hogy felülvizsgálják a döntést. Mivel a parlament a döntés óta nem ülésezett, így kérdéses a változtatás törvényesítésének formája.

Tarlós közölte, a fővárosnak nem önmagában a teniszstadion építésével van problémája, de csak olyan tervet tudnak támogatni, amiről velük is egyeztetnek.

Nem csak Tarlós István, de Áder János sem egyezett bele a tensizstadion ötletébe: a köztársasági elnök március elsején visszadobta a Margit-szigetre építendő tenisztstadion ötletét. A köztársasági elnök ekkori indoklása szerint a törvény hatástanulmányokkal nem igazolt, nem kellően előkészített és az érintettekkel nem egyeztetett volt, ezért garanciák nélkül engedett volna eltérést számos jogszabálytól, és veszélyeztetné a Margit-sziget természetvédelmi és kulturális örökségi jellegét, valamint az alatta lévő ivóvízbázist.

Nemrég a Népligettel kapcsolatban a kőbányai önkormányzat is elkezdett mozgolódni, készítettek egy tanulmányt is (innen letölthető). Ebben ugyan egyelőre csak tervezik a terüelt felújtását, de a környezetvédők szerint itt is nagyszámú fakivágás várható, illetve a népliget egy részének beépítése. 

 

UPDATE: a HVg megszólaltatta a fővárosi önormányzatot, akik közölték: a fák kivágásra nem volt engedély, az egész jogtalan volt. 

Facebook Comments