Orbánék “régi vágású kereszténydemokrataként” nekiestek a Kúriának

Orbánék “régi vágású kereszténydemokrataként” nekiestek a Kúriának

Ezek szerint ez a „régi vágású kereszténydemokrácia” ugyanaz a diktatúra.

web360x230.jpg

Korábbi cikkünkben hosszasan elemeztük, hogyan csalt a Fidesz a választáson, erről ítélet is született a Kúrián (annak ellenére, hogy a Patyi-féle Választási Bizottság mindent megtett, hogy elsikálja az ügyet és az ellenzékre húzza). A Kúria nem csak a belföldi szavazatvásárlások, de a külföldről érkező levélszavazatok ügyében is döntést hozott, amivel szintén a Fidesz tyúkszemére léptek;

elvettek a párttól egy mandátumot és érvénytelenítettek több mint négyezer határon túli szavazatot.

Az indoklás szerint a szavazatokat saját címzésű és nem előre gyártott borítékban adták postára, vagy sérült volt a boríték. 

Mindezek után várható volt, hogy a Fidesz, illetve Orbán ezt nem fogja annyiban hagyni: Orbán és két samesza, Havasi Bertalan, illetve Gulyás Gergely sértődött óvodásként estek neki a Kúriának. Gulyás Gergely még csak jogértelmezési kérdésekben vitatkozott a legfelsőbb bíróság ítéletével: szerinte ezeket a szavazatokat figyelembe kellett volna venni, mert a biztonsági csíkot semmilyen jogszabály nem írja elő, sőt azt sem, hogy a kiküldött válaszborítékot kötelező lenne használni.

Sőt, Gulyás Gergely szerint már egyenese alkotmánysértő, hogy az NVB érvénytelennek minősített 4360 külföldről érkezett szavazatot a 225 000-ből, mert a borítékjuk nem volt biztonságosan lezárva. De Gulyás szerint ezek a borítékok valójában nem nyitva érkeztek, csak a rajtuk lévő piros biztonsági csík sérült egy kicsit, más esetekben pedig közönséges postai borítékban küldte el szavazatát a magyarországi lakcímmel nem rendelkező állampolgár. (A levelek és a szavazatok hitelességét ezzel az egyébként meglehetősen gyenge biztonsági óvintézkedéssel lehet csak megőrizni, amit egy általános iskolás is meg tud hekkelni, de ez más kérdés.)

A Kúria ezzel szemben úgy ítélte meg, hogy a hivatalos válaszboríték használatát igenis előírja a törvény, a csík sértetlenségét pedig jogosan figyelték a számlálók, mert az bizonyítja, hogy a borítékba leragasztása után senki nem nyúlt bele.

Az aggasztó az, hogy úgy néz ki, a Fidesz csak az alkalomra várt, hogy leteperhesse a maradék független igazságszolgáltatást, vagyis a bíróságokat és most megtalálták a lehetőséget.

“Hát, úgy látom, hogy a Kúria elvett tőlünk egy mandátumot, tehát az igazság az, hogy az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a Kúria rossz döntést hozott, egy olyan döntést, amellyel elvett tőlünk több mint négyezer szavazatot, és ennek az az eredménye, hogy az utolsó mandátumot, a 134-diket, amihez nagyon kevés hiányzott, azt a Kúria egy téves döntéssel, elvette tőlünk, és megfosztott tőle bennünket.”

– ezt mondta a Kossuth Rádióban a szokásos péntek reggeli alákérdezős interjújában Orbán Viktor, május 4-én. Egyébként a Fidesz kétharmada nem ezen múlt, így is meglett nekik. De nyilván nem lett olyan az eredmény, mint a Hazafias Népfront időszakában, nem kaptak 110%-ot. 

A miniszterlenököt nem zavarta, hogy ugyanebben a nyilatkozatban, korábban még azt mondta: 

„A mi fölfogásunk szerint nekünk a demokráciának azt a fajtátját érdemes építeni, amit kereszténydemokráciának nevezünk. Tehát nem vagyunk liberálisok, és nem liberális demokráciát építünk. (…) Mi itt egy kereszténydemokrácia fölépítésén dolgozunk, európai hagyományokban gyökerező, régi vágású – ezt is mondhatnám – kereszténydemokrácia fölépítésén.”

Orbán ezután részletesebben is elmondta, mi lenne ez:

  • az emberi méltóság a legfontosabb,
  • a hatalmi ágak el vannak választva,
  • a szabadság feltétlen érték,
  • a liberális ideológiát elvetik
  • és a nemzet fontosságában hisznek,
  • támogatják a családokat,
  • küzdenek a teljes foglalkoztatásért,
  • segély helyett munkát akarnak adni,
  • fontosnak tartják a nők egyenjogúságát,
  • és nem akarják, hogy erősödjön az antiszemitizmus. 

Feldkezzünk meg arról egy pillanatra, hogy mindettől még lehetne teljesen liberális is Orbán új kormánya. 

„Mindig meg szoktam mondani előre, kertelés nélkül, hogy mit akarunk, mi várható.”

– hazudta Orbán (hiszen semmilyen programjuk nem volt, mindösszesen a migráncsok elleni gyűlöletkampány volt az egyetlen téma a választások előtt). Szerinte a választáson az a 2,8 millió ember, aki a Fideszre szavazott, pontosan tudta, hogy mit akar a magyar kormány.

„Meg fogjuk védeni a magyar kultúrát, a keresztény kultúrát, nem fogjuk átadni az országot idegeneknek, Magyarország maradjon Magyarország.”

Adócsökkentések lesznek, emelkednek a bérek, támogatják a gyermeket nevelő családokat, a nyugdíjak értékét megtartják és lehetőség szerint emelik, és fenntartják az ország általános nyugalmát, biztonságát és kiszámíthatóságát.

Mindezek után, mint aki jól végezte dolgát,

elküldte a selyemzsinórt a Kúria vezetőjének,

azaz: egy független hatalmi ág vezetőjét azzal fenyegetett meg, hogy leváltja. Mindez nyilván a biztonságot, kiszámíthatóságot növeli és régi vágású kereszténydemokráciát jelent, amiben a hatalmi ágak szét vannak választva (nem).

Orbán a nyilatkozatával durván megsértette a hatalmi ágak szétválasztására vonatkozó demokratikus alapelvet, de ez az utóbbi nyolc év kormányzása után már nem tűnt fel senkinek.

A demokratikus alapértékek megsértését eztán Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke folytatta. Havasi a PestiSrácok nevű, fideszes propagandaoldalnak nyilatkozott. Mindenki könnyen kitalálhatja, mint mondott:

“A Kúria ezzel a döntésével elvett egy mandátumot a választóinktól. A Kúria egyértelműen és súlyosan beavatkozott a választásokba. Az Alkotmánybíróság végzését áttanulmányozva nyilvánvaló: a Kúria intellektuálisan nem nőtt fel a feladatához”

Igen, mostantól a Kúriát is Soros György fizeti (nem pedig az adófizetők).

Mi is ez az alkotmánybírósági döntés? Különböző jogértelmezési lehetőségek vannak ezzel kapcsolatban, az egyik a fideszes, ami szerint az Alkotmánybíróság szerint is jogszerűtlenül érvénytelenített több ezer határon túli szavazatot a Kúria, a testület végzése szerint jogorvoslatra nincs lehetőség, így egy parlamenti mandátumot elveszített a Fidesz. Egy másik értelmezés szerint az Ab döntése nem ezt jelenti, hanem azt, hogy a kormánypárt panaszát érdemi vizsgálat nélkül visszautasították, az ugyanis nem az Alkotmánybíróságra tartozik.

Így néz ki egy régi vágású kereszténydemokrácia Orbánék értelmezésében: elcsalják a választásokat, majd amikor a tőlük független maradék hatalmi ág, az igazságszolgáltatás egy része erről döntést hoz, akkor nekiesnek. Nem csoda, hogy Fleck Zoltán jogszociológus szerint bedarálhatja a bíróságokat a kormány.

Facebook Comments