Óriási építőipari biznisz: Orbánék barátai, üzletfelei keselyűként csaptak le a Városligetre

Óriási építőipari biznisz: Orbánék barátai, üzletfelei keselyűként csaptak le a Városligetre

Hiába a civilek tiltakozása, a budapesteik 80%-ának ellenérzése a Liget beépítésével kapcsolatban, mire észbe kaptunk, a Fideszben már le is osztották egymás között a koncot. 250 milliárd forintról van szó.valton_varosliget.jpg

Mivel a tervek folyamatosan változnak, az ígéretek is aszerint alakulnak, hogy milyen a széljárás a Fideszben, a költségek is folyamatosan nőnek a Városliget beépítésénél. Miközben a propaganda teljes erővel harsogja, hogy nő a zöldfelület Európa egyik legrégebbi közparkjában és micsoda kulturális beruházás zajlik, a háttérben NER-lovagok boldogan csaptak le a sok milliárd közpénzre. Mészáros Lőrinc, Garancsi István, Tiborcz István üzlettársa és a Fidesz-közeli Valton: mindenki ott köröz a kondér körül. Az ingatlan ingyen van, egy ügyes húzással Papcsák Ferenc átjátszotta a fővárosnak, amely közparkból egy rendelettel gyorsan építési területté miősítette át a 200 éves parkot. 

Mi történik most a Ligetben?

Gyorgyevics Benedek, a Városliget zrt igazgatója a Civil Rádióban legutóbb ezt ígérte:

Idén ősszel újranyit a felújított Szépművészeti Múzeum, elkezdődik a Néprajzi Múzeum felszín feletti részeinek építése, valamint a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése is. Ez azzal fog járni, hogy gyakorlatilag a Műcsarnoktól az Ajtósi Dürer sorig építési terület lesz a volt Felvonulási téri lebetonozott parkoló.

Szintén ősszel kezdődik a volt Hungexpo telken a Magyar Zene Háza kivitelezési munkálata a mélyépítéssel. A Magyar Nemzeti Galéria és az Innováció háza (ez a Közlekedési Múzeum helyére kerülő replikaépület az eredeti, Pfaff Ferenc-féle tervek alapján) jelenleg engedélyezési fázisban van – mondta el az igazgató. Az Olof Palme ház külső rekonstrukciós munkálatai várhatóen ez év végére befejeződnek. Gyorgyevics kiemelte, hogy így gyakorlatilag a “teljes Liget program kivitelezés alatt van”, ugyanakkor a korábban tervezett Városligeti Színházról nem ejtett szót az interjúban.

Garancsié a Néprajzi munkagödre, 2,5 milliárdért

A Városliget szélére tervezett Néprajzi Múzeum megvalósításához szükséges munkagödör térelhatárolási, földkiemelési és közműkiváltási feladatok ellátására kiírt közbeszerzési pályázán két cég indult, az Orbán Viktor kedvenc focicsapatának tulajdonosa, Garancsi István nevével fémjelzett Market Zrt. a Bohn Mélyépítő Kft.-vel közösen, illetve Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz számos szálon köthető ZÁÉV Zrt. és West Hungária Bau Kft. Z-W Konzorcium néven ugyancsak együtt.

2,5 milliárd forintos megbízást végül a Garancsi-cég nyerte. Ennek során egy 300 x 60 méteres, 10 méter mély munkagödröt ásnak ki. A feladatok között szerepel az is, hogy a közműkiváltásokat (csatorna-, villany- és telekommunikációs vezeték) is el kell végezni, illetve a környező épületek állapotfelmérését is dokumentálni kell. (Jelenleg is ezért vannak forgalomkorlátozások a Dózza György úton, mert távhő vezetéket építenek a Ligetbe.)

Garancsi cége azért győzött végül, mert Orbán vejének cégét kizárták a versenyből, de nem az összeférhetetlenség miatt: a közbeszerzési adatbázisban olvasható összegezés szerint a ZÁÉV–WHB-duó ajánlatát 23 perccel a felhívásban meghatározott ajánlattételi határidő lejárta után adták be, ezért az ajánlat érvénytelen lett.

A WHB fúrja a mélygarázst, 6 milliárdért

Az ugyancsak kormányközeli West Hungária Bau Kft. (WHB) viszont megkapta a mélygarázst fájdalomdíjként: a kivitelezést nem kevesebb, mint 6 milliárd forintért vállalják.

A WHB vásárolta ki Tiborczot az Eliosból, és juttathatta félmilliárdos jutalékhoz úgy, hogy az már nem is őt illette volna. Az utóbbi években csak úgy dől az állami megrendelés a WHB-hoz: ők építették

  • az MTK új arénáját,
  • a vizes VB óriásugrótornyát,
  • a Puskás Stadiont,
  • és a József Nádor téri, illetve
  • a Millenáris területén épülő mélygarázst is.

A Dózsa György úti 1500 férőhelyes parkoló helyén épülő Néprajzi Múzeum miatt a mélygarázs csak a 800 parkolóhelyet bír majd el, 3 és egy negyed szinten, ahol lesz hely motoroknak, elektromos autóknak és bicikliknek is. Az alapterülete közel 30 ezer négyzetméter lesz, ám ez csak az összesített bruttó alapterület, ami valójában óriási, 9000 négyzetméter helyigénnyel bír majd.

A közbeszerzési dokumentumból nem derül ki egyértelműen, hogy hova tervezik az óriásgarázst, de a telek nem messze fekszik a Dvorak és az Olof Palme sétány találkozásától, ami viszont egy növényekkel övezett terület.

A tender elméletileg számol a tereprendezéssel – vagyis újabb fákat fognak átültetni, vagy kivágni miatta. A 0. szint ugyanis azért lesz csak negyed részben beépítve, mert a mert az első autóknak szánt parkolók, és a felszín közötti részt „fák ültetésére alkalmas vastagságú” földréteggel tervezik feltölteni, a közbeszerzés során pedig az öt értékelési szempont közül az egyik a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre vonatkozott.

3 milliárdért Mészáros Lőrincék újíthatják fe az Olof Palme-házat

A városligeti Olof Palme-ház felújításáért az ugyancsak Fidesz-közeli, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Épkar Zrt.-nek jutott. Itt is két induló volt, mindketten 3 milliárd forint körüli ajánlatot adtak be, végül a munkát minimálisan olcsóbban vállaló Épkar Zrt. nyert.

Az Épkar egy ideje már Mészáros Lőrinc építőipari birodalmának része, Szeivolt István cége. Szeivolték szintén közismerten jó kapcsolatban állnak Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal, olyannyira, hogy fotó is készült arról, ahogy a Szeivolt házaspár megérkezik Orbán Ráhel és Tiborcz István esküvőjére.

A felújításra eredetileg 2,5 milliárd forintot szántak volna, de ezt már akkor sikerült jelentősen túllépni, amikor még egyetlen kapavágást sem végeztek el.

A Ligetvédők rugdosásáról a Valton gondoskodik, fél milliárdért

Mindezek „biztonságáról” – inkább a ligetvédők fejberugdosásáról – a szintén Fidesz-közeli Valton gondoskodik. Az állami tulajdonú Városliget Zrt. tenderét egyetlen indulóként a Valton-Sec Kft. nyerte, amely nettó 465 millió forintért őrzi a Városligetet 2017. március 2. és 2019. augusztus 20. között.

A Valton a Fidesz kedvelt biztonsági cége, ők biztosították például a március 15-i állami rendezvényt is, és nem szűkölködnek a közpénzes megbízásokban. Néhány napja a nyáron megrendezésre kerülő vizes vb biztonsági szolgáltatásaira kiírt 1 milliárd forint értékű tendert nyerte el a Valton. A legutóbbi hír róluk az, hogy a rendőrség eljárást indított hét személy ellen és gyanúsítottként is kihallgatta őket a Városligetben április végén történt verekedés miatt. A Valton-Sec Kft. biztonságai őreivel és a Ligetvédőkkel szemben is felmerült a a csoportosan elkövetett garázdaság és a súlyos testi sértés kísérlet megalapozott gyanúja – közölte a Budapesti Rendőr Főkapitányság a Népszavával.

Facebook Comments