Tarlóst gyakorlatilag leváltották, Fürjes Balázs lett hivatalosan is Budapest első embere

Tarlóst gyakorlatilag leváltották, Fürjes Balázs lett hivatalosan is Budapest első embere

2016 óta irányítja Fürjes a budapesti fejlesztéseket, mindezt pár napja megerősítették. Tarlós önállósága zéró, teljesen mindegy, hogy indul-e a következő ciklusban. tarlos_gulyas_furjes.jpg

Sőt, az is mindegy, hogy a budapestiek kit szavaznak meg főpolgármesternek: Fürjes Balázs 2016. július 1. óta „az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztosként” irányítja a budapesti fejlesztéseket, ő felelt többek között a Duna Arénáért, a Ludovika Egyetemi Központjáért, az Akvárium közösségi központért. Nagyon úgy néz ki, hogy

2016 óta őt nevezhetjük Budapest első emberének,

Tarlósra bízták az ügyvitelt. A B1 blog úgy értesült: lehet, hogy előbb-utóbb Tarlóst ki is fogják vonni a képletből és Fürjest teszik meg főpolgármesternek.

Fürjes Balázs kinevezése egyébként logikus lépés a kontrollmániás miniszterelnöknek: a saját államtitkárát csak Orbán válthatja le és csak neki tartozik elszámolással, mint kormánytag. Azaz a következő 4 évre a budapestieknek két választási lehetősége van:

1. Megszavazzák Orbán emberét, Tarlós Istvánt (vagy Fürjest) főpolgármesternek, Budapest toporog majd tovább a 70-es évekbeli giccsfejlsztésekkel és túlárazott úszó-vb-kkel, a NER-lovagok degeszre nyerik magukat a fejlesztéseken, vagy

2. jöhet megint a kormányzat háborúja a fővárossal szemben – ha esetleg az ellenzék győzne.  

De erre elég kevés esély van, hiszen igazán életképes jelöltet (sőt: semmilyen jelöltet sem) az ellenzék még nem állított ki, míg Tarlós már kampányol és feltételeket szab: a Magyar Időknek ad interjút, amiben Orbánt dícséri. Bár a fővárosi Fideszt a hát mögött tudhatja, hiszen Kocsis Máté is kiállt mellette

Ez egyébként egy teljesen nonszensz politikai állapot, két szempontból is:

  1. A kormány, vagyis Orbán egyszemélyen irányítja még a Budapest önkormányzatát is. Ha Fürjes nem lenne elég, a fővárosi önkormányzatban is egyértelmen a fideszes érdekek érvényesültek, Kocsis Máté irányításával. Kocsist most felfelé nyomták, ezért is kell Fürjesnek és Gulyásnak ott bábáskodnia Tarlós mögött.
  2. A budapesteik másodrendűek a város fejlesztése szempontjából. Nem érdekel senkit a szmog, a fák kivágása, az utak rettenetes állapota, a közlekedési káosz, az állandósult dugók, vagy a forgalomcsillapítás – helyette van Liget Projekt, Várba költözés, Várkert Bazár, meg úszó VB. Vagyis Orbán személyes ambíciói visznek mindent, amikor Budapest fejlesztéseiről van szó, a helyiek véleménye senkit nem érdekel.

Mindez a következő évben bizonyosan nem változik: a zoom.hu-nál már a választások előtt egy hónappal tudták, hogy Orbán továbbra is Fürjes Balázst szeretné erre a főpolgármester feletti posztra. A miniszterelnök korábban azt mondta

„abszolúte logikus lépés lenne, ha Balázs felelne Budapest teljes arculati képéért, építkezéseiért”.

Most pénteken mindezt hivatalosan is bejelentették egy közös sajtótájékoztatón (lásd pl. a HVG hírét), ahol ott volt Gulyás Gergely, Fürjes és Tarlós is. Ennek formája a „Budapest fejlesztéséért felelős államtitkárság”, amelyben a kormány és a főpolgármester – a propaganda szerint„szorosan együttműködik” és közös, 2030-ig tartó fejlesztési stratégiát alkot. (Mivel Orbán is 2030-ig tervez, mint azt többször elmondta.) Mindez azt jelenti, hogy

a következő tíz évben bizonyosan azok a fejlesztések kapnak prioritást, amiket Orbán fontosnak tart.

Budapest tehát úgy néz ki, hogy hiába szavaz meg bárkit (fő)polgármesternek.

A trió a sajtótájékoztatón még azt is belehazudta a kamerába, hogy

  • a hatásköröket Tarlós István főpolgármesterrel egyeztetésben alakítják ki, ahogy a 10 éves fejlesztési stratégiát;
  • folyamatosan együttműködnek és tárgyalnak;
  • az új szervezeti egység működése önkormányzati hatásköröket semmilyen formában nem érinti;
  • nem vonnak el jogköröket a fővárostól, nincsen szó az önkormányzat hatáskörébe való beleszólásról, a hatályos önkormányzati törvény értelmében a főváros továbbra is maga intézi a hatáskörébe tartozó ügyeket.

Újakat nem is vonhatnak el, hiszen a fővárosi önkormányzat legtöbb feladatát és forrását már az elmúlt nyolc év alatt elvette a kormányzat, nagyjából a BKK, a BKV és a közlekedési ügyek maradtak, illetve a parkok karbantartása. Ahogy a 444-en írta nemrég egy szakértő: annyira nincs saját forrása az önkormányzatnak, hogy kötött pályán mozog, a már betervezett projektek legalább 2020-ig minden bevételt lekötnek.

Hitelt nem tud felvenni a főváros, mert már magas az eladósodottsága, és a korábbi hitelek átvállalásáért cserébe a kormány azt is kikötötte magának, hogy csak az engedélyével lehet hitelt felvenni. A gyakorlatban ez azt is jelenti, hogy csak a neki tetsző projektekre ad, és az sem lehetetlen, hogy a hitel-jóváhagyás vagy a forrás biztosításának feltétele a megfelelő üzleti körök helyzetbe hozása.

Tarlósnak még van annyi politikai önállósága, hogy a nagyon durván korrupt és csúnya ügyeket megvétózza

(lásd, a Rogán-Habony-páros ügyvédi irodájának közbeszerzési nyomulását Budapesten pár évvel ezelőtt), eseteg kötözködjön a hippi bringásokkal, meg a libsi újságírókkal a Tarlósinfón, de már annyi nincs, hogy megakadályozza a Városliget szétbarmolását, vagy bele tudjon szólni bármilyen lényeges kérdésbe. 

Magyarán: amikor Fürjes és Tarlós együttműködésről beszél, az azt jelenti, hogy Tarlós keresztülveri Budapesten, amit Orbán elhatározott és Fürjes felügyeli az egészet. Korábban minderről egyébként maga Fürjes nyilatkozott egészen nyíltan a 168 Órának, még a múlt évben. Gyakorlatilag bevallotta: Orbánnak kell Budapest a politikai céljai megvalósításához.

Ne kerülgessük a kását – kié is Budapest? A budapestieké, akiknek ez az otthonuk, vagy az országé, amelynek a fővárosa? A helyes válasz: is-is. Budapest először a budapestiek otthona, ezért elsősorban számukra kell hogy otthonos, élhető, működő város legyen. De Budapest a nemzet egyetlen fővárosa is, sőt a világtérképen látszó egyetlen magyar nagyváros. Magyarországot csak Budapest tudja elmesélni a nagyvilágnak. Budapest e két minősége kijelöli a két különböző feladatot – élhető, otthonos, működő várossá és a nemzet méltó fővárosává tenni –, és következik belőle egy logikus munkamegosztás is. Tarlós István és csapata – sokszor a kormány anyagi támogatásával – rengeteget tesz a város egyre jobb működéséért, a közlekedés fejlesztéséért, a budapesti közszolgáltatások minőségének folyamatos javulásáért. A főpolgármester munkájának köszönhetően a végeláthatatlanul épülő, egyre többe kerülő, de soha be nem fejeződő metró és a korrupció korszaka után Budapest egyre otthonosabb, a városban rend van, a főpolgármester az együttműködést keresi mindenkivel, és nem egy öncélú politikai celeb. E munkamegosztásban a kormánynak jut a nemzet fővárosának építése – vagyis mi valósítjuk meg azokat a fejlesztéseket, amelyek Budapestet méltó és büszke fővárossá teszik, természetesen együttműködve a főpolgármesterrel. A kormányon belüli munkamegosztás szerint pedig Budapest építését jómagam és néhány más kormánybiztos vagy miniszteri biztos irányítja.

Mindezek után egészen egyértelmű: Tarlós hiába futja a köröket a sajtóban és lebegteti a főpolgármesteri indulását, meg hangoztatja a feltételeit, teljesen mindegy, hogy kit választanak meg a budapestiek főpolgármesternek, vagy az önkormányzatokba. Úgyis az lesz, amit Orbán akar, ahogy ebben jólfésült diktatúrában azt már megszokhattuk. 

Facebook Comments