A Blaha Lujza tér 5 meglepően szép részlete

A Blaha Lujza tér 5 meglepően szép részlete

A Blaha Lujza tér a főváros egyik legforgalmasabb és egyben legvisszataszítóbb köztere. Ha azonban elnézünk a téren álló szemét fölött, akkor meglepően szép dolgokat is észrevehetünk.7e03d10ab80df22aac5d244aa5ff3816_1.jpg

Legtöbben úgy vagyunk vele, hogy ha a Blahán kell átszállnunk, akkor se hall se lát módon, gyors léptekkel vágunk át egyik megállótól a másikig, várakozás közben pedig a cipőnkre, vagy a görcsösen markolt mobilunkra meredve kerüljük a részeg kötekedők és más gyanús figurák pillantásait. Érdemes azonban körbepillantanunk a téren – főleg szemmagasság felett.

Nő és férfi a magasban

ferfi.jpg no.jpg

képek: Köztérkép – Csuhai István fotói

A Rákóczi út és József körút sarkán lévő kupolás épületet kell jobban szemügyre vennünk, ha észre akarjuk venni ezt a szoborpárt. Ráadásul jóval szemmagasság fölött kell keresgélnünk. Róna József alkotásai a László-háznak is nevezett épület kovácsoltvas erkélykorláttal végigfuttatott emeletén állnak egy-egy szoborfülkében.

Lotz-freskó a fejünk felett

19080241_13c80227e3c4a8a97b31a72b8d7012ab_l.jpgkép: Indafotó.hunevetnijo

Szintén a László-ház különlegessége, egy Lotz Károly freskó, amit csak az igazán szemfüles járókelők vehetnek észre. Az utcákról szinte nem is látszik, csak akkor figyelhetjük meg igazán, ha az aluljáróból felfelé jövet jól hátrahajtjuk a fejünket. Az angyalokkal és mitológiai lényekkel tarkított freskó ugyanis az árkádok alatti mennyezetet díszíti a ház bejáratánál.

Rabszolgák és puttófejek a Nemzeti Szállón

job_2386-abc.jpgkép: hotel-nemzeti-budapest.hu

Jó pár éve már, hogy a Nemzeti Szálló felújítása során feltűnő kék köntöséből egy diszkrétebb színre váltott. Historizáló épületdíszein azonban a mai napig megakad a szemünk. A második-harmadik emelet magasságában puttófejek díszítik az ablaksorokat, a legfelső szinten pedig hermapilaszterek gyanánt összekötözött kezű rabszolgák tagolják a homlokzatot. 

A Népszínház emlékkő arcai

aec1cc82f397df60b00d3fe6bb6e2a96_1.jpg 344e771bce60f6c54ac8be675b793951_1.jpg

képek: Köztérkép – Neszták Béla fotói

A körúthoz közel, a teret szegélyező borkor árnyékában bújuk meg a Népszínház 100. évfordulójára állított emlékkő. A kb. 180 centi magas emlékmű két oldalán az ikonikus vidám- illetve szomorú színházi maszkokkal nézhetünk farkasszemet. Szemből olvasható felirata pedig a Nemzeti Színháznak is helyt adó épület leghíresebb színészeit sorolja fel. Központi elhelyezkedése miatt azonban sajnos az emlékkövet gyakran vandálok csúfítják el firkáikkal.

A Corvin áruház épületdíszei

kk_1.jpg

kép: Köztérkép – Sila fotója

A Blaha szép részletei közül az ötödik egy félig meddig kakukktojás. A Corvin áruház jelenlegi állapotában a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető szépnek. A ház eredeti homlokzatának mutatós díszei azonban kikandikálnak a bádogborítás mögül, és gyönyörű épületet sejtetnek. A szárnyas nőalakokat és Hermész-fejeket egyelőre csak a Somogyi Béla és a Márkus Emília utcákból nézhetjük meg, jó hír viszont, hogy már elkezdték bontani az épületet ölelő konzervdobozt.

A városvezetés 2017 novemberben jelentette be, hogy elbontják az áruház bádoghomlokzatát, idén márciusban pedig Tarlós István főpolgármester tett ígéretet a Blaha Lujza tér rehabilitációjára. Ha minden jól megy 2019 végére élhető köztérré változik a Blaha, és remélhetőleg újabb szemrevaló elemekkel gazdagodik a tér. Addig is fel a fejjel, mert Budapest legszebb részleteit általában szemmagasság felett láthatjátok.

Forrás: Köztérkép, hotel-nemzeti-budapest.hu, Indafotó.hu

Facebook Comments