“Magyar híradó: fehér gyereket lopott el egy fekete férfi az erkélyről”

“Magyar híradó: fehér gyereket lopott el egy fekete férfi az erkélyről”

A magyarországi kormánypropagandán gúnyolódik egy német viccoldal.nok.jpg

A Noktara szerint a magyar állami rádiónak – amennyiben hű marad eddigi uszításához – a fenti címmel kellett volna beszámolni arról a párizsi esetről, amelyen egy mali bevándorló  az épületen kívül felmászva mentett meg egy 4. emeleti erkélyen kapaszkodó gyereket. A német viccoldal szerint az Orbán-médiának arról kellett volna tudósítania, hogy emberrablás történt:

az afrikai férfi felmászott az erkélyre, és magával ragadta az ott játszó gyereket.

A Noktara álhíre csak félig tréfa, korábban történt már hasonló. Éppen a német viccoldal hírét vette komolyan valamilyen kifürkészhetetlen okból magát közszolgálatinak nevező állami propagandaadó, és arról számolt be, hogy a ramadanra (a muszlim böjtre) tekintettel a Ruhr-vidéki Essen (németül: enni) városát átnevezik Fastenre (németül: böjt).

És ezt a viccet az MTVA átvette mint komoly hírt, mint megtörtént, létező, valós eseményt.

A kormánypropagandánál ezek szerint olyan sötét tahók, rasszista agyhalottak munkálkodnak, akiknek nem esett le, hogy egy félmilliós város átnevezéséről nem egy eldugott blogposzt, hanem a világsajtó címoldalai számolnának be.

A Noktara amúgy annyiban sem állt messze a valóságtól, hogy az uszító propaganda zászlóshalója, az Origó feltette a hírt, de kihagyta a csoportidentitást (ti. hogy bevándorlóról van szó), majd egy időre el is tüntette az oldaláról. Nyilván azért, mert

nem illett bele az alternatív univerzumról szóló, parancsba kapott narratívájukba.

A németek abban sem tévedtek sokat, hogy igény is volna a hír fordított tálalására. Tetszőleges jobboldali lapok, továbbá a fideszes Fb-csoportok kommentjei között hemzsegnek a hír (az eredeti hír) olyan értelmezései, hogy

  • az egész csak kitaláció, kamu, a migránssimogatók találták ki;
  • Mamoudou Gassama egy majomember (ti. mert néger);
  • sőt, nem is ember, hanem egy idomított majom.

Ezek nézetek a magyar kormánypártok szavazóinak nem kis részét jellemzik. A Noktara csak ott téved, hogy ilyen hír (miszerint a migráns nem megmentette, hanem elrabolta a gyereket, esetleg felmászott, és ő maga akasztotta oda), nálunk nem egy abszurd vicc lenne, hanem évek óta létező valóság (mégha abszurd is).

Azt nem lehet tudni, melyik a rosszabb, ha a kormánymédia fogyasztói,

a Fidesz-szavazók ab ovo ilyen agyhalottak, mint azt a kormány állítja,

és már ilyenek voltak a propagandakampány előtt is (ti. ezek az egyetértési pontok); vagy ha az uszítás mosta át az agyukat annyira, hogy náluk egy zombi is több emberi érzéssel, meg józan ésszel rendelkezik. (Lásd még Orbán keddi megjegyzését arról, hogy ők képesek meghajlítani a valóságot.)

Azért az jellemző, hogy a kormány félhivatalos lapjának is el kellett igazítani az olvasóit, hogy a párizsi pókerember esetéből nem lehet semmilyen következtetést levonni:

az integráció sikerét és a migráció áldásos hatásának igazolását látni ebben a történetben több, mint butaság. Ne is tegye senki. Ez ugyanúgy nem lenne ideillő, mintha elkezdenénk sorolni mindazt a negatívumot, amivel jár a migráció.

Hogy ugyanakkor egy negatív ügyből ugyanők miért vonnak le általános konzekvenciákat akár ugyanazon az oldalon, arról nem írtak. A figyelmeztetésük mindenesetre valószínűleg elkésett: az ő szavazótáboruk már nem fog pozitívumot látni ebben az ügyben; legfeljebb annyi jut eszükbe, hogy ha ilyen erősek, ügyesek és akrobatikusak ezek a migránsok, hogy egy gyerekért felmásznak a negyedikre, akkor ugyanúgy fel fognak tudni mászni, ha éppen erőszakolni indulnak majd.

(Kép: Noktara)

Facebook Comments